Bývalý soudce Berka dostane téměř půlmilionové odškodné. Soud předčasně prodal jeho pozemek

Někdejší soudce Jiří Berka, který je odsouzen k sedmi letům vězení v kauze zmanipulovaných konkurzů, dostane odškodné. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových loni na jaře prodal jeho parcelu v Ústí nad Labem, Nejvyšší soud ale později zrušil rozhodnutí, podle kterého měl Berkovi propadnout všechen majetek. Odškodné je 498 000 korun, za které stát pozemek prodal. Ve středu o tom informoval server Seznam Zprávy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý soudce Jiří Berka (archivní foto)

Bývalý soudce Jiří Berka (archivní foto) | Foto: Vladimíra Hradská/CNC | Zdroj: Profimedia

„Žádost na ministerstvo přišla a byla vyřízena ve prospěch žadatele,“ sdělila Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Podle Berkova advokáta Rudolfa Axmanna ale měl pozemek vyšší cenu. Stát ho prodal až v pátém kole aukce, původně za něj žádal 699 000 korun.

Policie začala skupinu kolem Berky odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka konkurz podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění ze zmanipulování dalších konkurzů, celkem šlo o deset firem. Podle obžaloby způsobila skupina škodu 264 milionů korun.

Bývalý soudce Berka si odpyká sedmiletý trest. Ústavní soud zamítl jeho stížnost, kauza se táhla 17 let

Číst článek

Vrchní soud předloni v listopadu 2018 zmírnil Berkovi trest z 8,5 roku vězení na sedm let. Odvolací soud snížil tresty pod hranici trestní sazby i dalším šesti obžalovaným, uložil jim čtyři až šest let.

Berka byl od dubna 2003 zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to z rozhodnutí ministra spravedlnosti. Funkce soudce mu zanikla dnem právní moci rozhodnutí, kterým byl odsouzen. Po celou dobu, kdy nesoudil, pobíral stíhaný Berka polovinu svého platu. Předloni nastoupil do vězení.

Nejvyšší soud loni zrušil jen vedlejší tresty propadnutí majetku Berky, konkurzního správce Daniel Thonata, zástupce konkurzního správce Petra Tuhého a podnikatelů Karla a Miroslavy Melicharových. Důvodem je to, že ani soud prvního stupně, ani odvolací soud neměly dostatečný přehled o majetkové situaci obviněných, navíc se trestní řízení nepřiměřeně vleklo.

Server Seznam Zprávy ve středu upozornil, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedle Berkova pozemku už prodal také Tuhého poloviční podíl u rodinného domu v Libkovicích pod Řípem. Za 569 700 korun si ho koupila Tuhého žena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme