Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kantoři se kvůli zvýšení platů obuli do Schillerové: Zmínili zradu a zklamání

Plaga chce příští rok zvednout platy učitelů o devět procent.
Plaga chce příští rok zvednout platy učitelů o devět procent.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. června 2021
15:19

Školské odbory dnes důrazně odsoudily odmítavý postoj ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a vládních poslanců k návrhu uzákonění poměru učitelských platů k průměrné mzdě. Sněmovna schvalování návrhu v úterý již poněkolikáté odložila. Tentokrát si to vynutili opoziční Piráti a TOP 09 z obav, že by novela neprošla. Původně vládní novelu totiž přestali podporovat poslanci ANO. Proti novele byli i sociální demokraté a komunisté. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka jde o zradu na učitelích a velké zklamání.

Novela o pedagogických pracovnících počítá s tím, že platy učitelů by se ze zákona zvýšily do roku 2023 minimálně na 130 procent průměrné mzdy, což Sněmovna schválila v lednu. Podle pozdějších senátních úprav, o nichž má dolní komora rozhodnout, by měl být nárůst postupný a zaručit učitelům do budoucna automatickou valorizaci platů. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý poslancům řekla, že změna by znamenala zvýšení učitelských platů o 18,6 procenta a nárůst výdajů státu na tyto platy o 24 miliard korun, což by znamenalo škrty pro ostatní skupiny zaměstnanců placených z rozpočtu.

„Vyvolávání závisti v české společnosti a záměrné rozeštvávání jednotlivých profesí je pro školské odbory nepřijatelné a důrazně ho odsuzujeme,“ uvedl Dobšík. Podle něj Schillerová úmyslně manipuluje s dopady do státního rozpočtu, protože je pro ni nyní návrh zákona finančně krajně nepohodlný. Průměrný plat učitele podle Dobšíka už nyní dosahuje 127 procent průměrné mzdy, takže dle něj zbývající procenta nemohou být tak enormní, jak uvádí ministryně.

Poslanci vládní koalice se podle odborářů uchylují k nejrůznějším průtahům i nepravdám, aby svůj zákon pohřbili. „Zodpovědní a moudří politici by si měli uvědomit, že pozitivní vývoj ve školství, který se nyní jednorázově jedno volební období povedl, by měl pokračovat, je to klíčová investice do budoucnosti ČR,“ upozornily školské odbory v tiskové zprávě.

Novela by měla také umožnit, aby na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Nesouhlasily s tím pedagogické fakulty a některé profesní organizace, proti byli i sociální demokraté a komunisté. Návrh označovali za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

jajas ( 22. června 2021 07:23 )

7vox7: No přestože jsou vysokoškolsky vzdělaní, spousta z nich neovládá práce na PC, takže jim ta on-line výuka dala zabrat, takže si myslí, že by za to měli dostat navýšení platu. Přitom takové základní ovládání práce na PC by měl být základ pro takovéto a jím podobné profese.....jen učitelé z toho dělají problém!

krapotkin ( 19. června 2021 22:29 )

Titul Mgr (magor) nebo Bc (blbec) není plnohodnotné vysokoškolské vzdělání. To mi připomíná vládu rudých zmetků, kteří po válce dodávali na trh práce inženýry s dvouletou vysokou. Jen hloupí poctivci pak absolvovali celé 5tileté studium.

krapotkin ( 19. června 2021 22:25 )

S učiteli je to jako s vrahy v bílých pláštích. Ti také pořád řvou, že mají malé platy, ale existuje dnes obvoďák, který objíždí (nedej bože, že by obcházel) své pacienty ? Dneska už nejedou k pacientům ani z pohotovosti a pracovní doba - k smíchu. Třeba zubaři u nás pracují 4 hodiny denně.

jajas ( 19. června 2021 21:07 )

Jak se můžeš tak blbě ptát? Tady si každý navymýšlí krávoviny, tak co blbneš? Ty asi nemáš vyšší vzdělání, že? To byla jen řečnická otázka, spíše konstatování, protože takové otázky, jakože kolik máš dokončených tříd, může dát jen pako.

jajas ( 19. června 2021 21:05 )

To že ty neznáš nikoho ještě neznamená, že tam nepracují.....co myslíš ty chytrolínko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa