Za screeningové vyšetření lepší pokoj v lázních, to by mohlo dostat lidi k lékařům, věří onkolog Fínek

16. červen 2021

Z indexu, který vychází pod hlavičkou týdeníku The Economist a na jehož sestavení se podílela biotechnologická společnost SOTIO ze skupiny PPF, vyplývá, že Česko si v připravenosti na léčbu nádorových onemocnění nestojí vůbec špatně. Horší je to ale s ochotou podstupovat preventivní vyšetření, tvrdí místopředseda České onkologické společnosti Jindřich Fínek. Pokud se objeví příznaky, může být přitom včasná pomoc lékařů zásadní. „U plicních karcinomů se jedná o týdny,“ říká.

Chodí k nám nemocní s plicními nádory v pokročilejším stadiu, připomíná Fínek data, o nichž dříve referovala současná náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková v souvislosti s důsledky omezení spojených s epidemií covidu-19.

Čtěte také

„Důležité je, aby se na nádory přišlo včas. Zejména u papilárních nádorů štítné žlázy se pravděpodobnost, že za pět let od stanovení diagnózy budete prosti onemocnění, blíží stu procent. Vynikající prognózu mají i nádory ze zárodečných buněk,“ vypočítává.

Obecně se úspěšnost léčby rakoviny v České republice za poslední dekády výrazně zvýšila.

„Když jsem se před 35 lety začal věnovat onkologii, tak 45 procent žen s nádorovým onemocněním prsu umíralo, dnes je to kolem 20 procent. Přijde-li pacient včas, tak snad kromě té slinivky břišní jsou výsledky léčby opravdu vynikající,“ hodnotí lékař.

Důležitou roli hraje prevence, proto je potřeba nezanedbávat doporučená screeningová vyšetření, apeluje. Právě v tomto ohledu by se ale Češi měli polepšit.

Hosty byli:
Ondřej Vaňura, redaktor, Český rozhlas
Radek Špíšek, vědec a CEO SOTIO (skupina PPF)
Jindřich Fínek, místopředseda České onkologické společnosti
Jiří Petera, přednosta Kliniky onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice Hradec Králové
Jitka Palich Fučíková, vedoucí biotechnologického týmu SOTIO (skupina PPF)
Miroslava Skovajsová, předsedkyně Asociace mamodiagnostiků a zakladatelka screeningu rakoviny prsu a sítě mamacenter v České republice
Michaela Fridrichová, předsedkyně Ligy proti rakovině

„Ženy už se naučily chodit na mamografická vyšetření, ale kolik mužů starších padesáti let si nechá vyšetřit stolici na okultní krvácení nebo podstoupí kolonoskopii?“ ptá se Fínek a obratem i odpovídá:

„Pohybujeme se v několika desítkách procent, ale potřebovali bychom být někde u 70 až 80 procent.“

Některé státy už dokonce uvažují o snížení doporučeného věku prvního preventivního vyšetření, nelze ale občany k zodpovědnosti nutit. „Pomoci by mohla metoda ‚bonusu a malusu‘ – tedy budeš chodit na screening, onemocníš, dostaneš lepší pokoj v lázních. Nebo něco podobného,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.