Hamáček a Petříček

Hamáček a Petříček Zdroj: ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požaduje 11 miliard navíc k návrhu rozpočtu pro svůj resort (31.7.2019)
Předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci k rozpočtu na rok 2020
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček prohlásil, že nový rozpočet mu znemožní dělat svou práci (31.7.2019)
Ministr zahraničí Tomáš Petříček našel zastání u šéfa ČSSD Jana Hamáčka
Matěj Stropnický 2009
8
Fotogalerie

Hamáček v Zemanově vleku. Vendetou v pražské ČSSD pokračuje v divoké jízdě mimo parlament

Jan Hamáček pokračuje v tažení proti exministrovi Tomáši Petříčkovi. Dosáhl jeho odchodu z čela pražské kandidátky do sněmovních voleb a nahradil ho protěžovanou Janou „Venezuelou“ Maláčovou. Je to další chybný kalkul šéfa ČSSD, sázejícího vše na přízeň Hradu -  i budoucnost vlastní strany.

Zprávy, že se Jan Hamáček po sjezdu ČSSD, kde obhájil post předsedy, pokusí Petříčka odstranit z pozice lídra pražské kandidátky do Poslanecké sněmovny, zaznívaly už v dubnu. Jeho protikandidát v boji o předsednictví, jenž se ocitl v nemilosti Miloše Zemana, poté rychle skončil v resortu zahraničí.

Zemanova rada

„Myslím, že předseda Hamáček bude preferovat zájmy našeho státu před úzkými stranickými zájmy,“ prognózoval Zeman už v polovině března Petříčkův osud. „Je krátce před volbami a každé vládě prospěje, když včas vymění méně úspěšné ministry,“ dodal a staronový šéf ČSSD jeho přání vyslyšel. „Méně úspěšní“ ministři jsou v prezidentově podání patrně málo empatičtí vůči zájmům Ruska a Číny.

Hamáčkem dirigovaný zásah do už schválené kandidátky je dalším pokračováním vendety s cílem vymazat Petříčka z politiky. Tento nepřátelský souboj mezi „přáteli“, jak se familiérně oslovují členové uvnitř strany, potácející se mezi třemi až čtyřmi procenty preferencí, může přispět k dokonání debaklu všech.

Konkrétní signály, že se v pražské ČSSD chystá přepřahání, se objevily v polovině června. Její předsednictvo přijalo návrh razantní změny kandidátky, schvalovaný nyní Hamáčkovým vedením. To by měla být jen formalita, jelikož si Hamáček, sám zvolený těsnou většinou, vyčistil prostor od svých oponentů.

Těžký kalibr Maláčová?

Šéf ČSSD prosadil místo Petříčka jako lídra zdánlivě těžký kalibr, loajální ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Jenže zdání klame. Pražské publikum bude jen stěží slyšet na její plány dramaticky ohrožující stabilitu veřejných financí, už tak rozvrácených její kolegyní ve vládě Alenou Schillerovou.

V Praze by mohl paradoxně u části levostředových městských liberálů spíše bodovat Petříček, ten ale po odsunutí na sedmé místo kandidátku sám opouští. Maláčová je příliš svázána s Hamáčkem, zdiskreditovaným směšnými tanci kolem údajné zastírací cesty do Moskvy. Současný šéf ČSSD zatím ve všech volbách dosáhl nejhorších výsledků v polistopadové historii strany, a Hradu jde prakticky ve všem na ruku.

Tím však změny pražské kandidátky nekončí. Na druhém místě by se měl objevit bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický a na pátém místě někdejší ministr zdravotnictví a neúspěšný senátní kandidát Miloslav Ludvík, rovněž blízký Zemanovi.

Nejasné manévry Stropnického

Zařazení Matěje Stropnického je jistým překvapením, i když se zatím úplně nerozhodl. Když před rokem opouštěl zelené, zdůvodňoval tento krok vážnou potřebou změnit systém. Nevěří, že o tuto radikální změnu jeho bývalí kolegové usilují, a nechce se „na tomto podvodu podílet“.

„Nechci už stát na straně mocenských, finančních, majetkových a intelektuálních elit ani s odůvodněním, že udělám všechno pro to, aby záchrana planety — před nimi samými — dále nezhoršila životní podmínky ostatních. Nevěřím, že toho zelené hnutí může dosáhnout,“ prohlašoval tehdy Stropnický. Kde se v něm bere ta jistota, že zrovna rozpadající se ČSSD, kolaborující s oligarchickými strukturami a vlivnou agrolobby, bude lépe naplňovat jeho představy, zůstává záhadou.

Co je však ještě komplikovanější, tato čistka proběhla proti vlastním pravidlům. Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík upozornil, že změna kandidátky, prosazená Hamáčkovou „klikou kolem náměstka ministra zahraničí Jaroše“ většinou jednoho hlasu, je v rozporu se všemi interními řády. Maláčová, Stropnický ani Ludvík neprošli primárkami, ukončenými 18. března. Petříčkovi stoupenci se s tímto postupem nesmiřují a podají odvolání k předsednictvu.

Fraška jako v holdingu

Dá se však tušit, že to bude marný krok, o čemž svědčí očekávání Petra Pavlíka. „Je samozřejmě možné, že z předem daných pravidel a ze stanov nakonec zbudou jen cáry papíru a primární volby se vinou vedení strany promění ve frašku, která si nezadá s praxí uvnitř holdingu a podobných nedemokratických hnutí,“ uvedl.

Podobný mocenský tah shora učinil Hamáček před loňskými krajskými volbami na Ústecku. Prakticky zrušil tamější kandidátku a postavil novou, kde se na čtvrtém místě objevil místní podnikatel a zákulisní hráč Petr Benda z Paroubkovy éry.

Členství tehdy na protest ukončilo 34 sociálních demokratů. Hamáček čelil kritice mimo jiné kvůli Bendově nedávné minulosti, kdy po odchodu z ČSSD opakovaně kandidoval za extremistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, a to i jako její ústecký lídr do Poslanecké sněmovny.

„Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím. ČSSD měla dříve na Ústecku třicet procent, nyní má kolem pěti procent. Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent,“ reagoval tehdy Hamáček. Jenže jeho kandidátka zcela vyhořela ziskem 3,16 procent hlasů.

Šéf sociální demokracie posiluje kontroverzní kádry typu Petra Bendy a Michala Haška, jehož povolal do služeb svého náměstka. Sází vše na jednu kartu, že mu před pádem do politické propasti pomůže nadbíhání prezidentu Zemanovi. Ve skutečnosti napíná strunu vnitřní soudržnosti nad snesitelnou míru a dělá vše pro to, aby v parlamentu skončil jako v krajských volbách na Ústecku.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Tomášem Petříčkem • Prostor X