Lhala Dagmar Havlová? Ti, po kterých chtěla házet vejce, se ozvali

16.06.2021 17:43

Spolek Prázdné domy mapující opuštěné nemovitosti na území České republiky rázně vyvrací některá nařčení Dagmar Havlové. Té před pár dny prošla pod vilou skupinka turistů, která se na tři minuty zastavila pod jejími okny. „Necítíme k paní Havlové žádnou zášť, přestože to byla ona, kdo nás na veřejném prostoru natáčel a potom video zveřejnil,“ napsali v reakci. Na závěr dodávají, že veškeré příjmy z prohlídek dávají na opravu památek. Jedna památka má navíc dost blízko k Havlovým.

Lhala Dagmar Havlová? Ti, po kterých chtěla házet vejce, se ozvali
Foto: screen: Instagram D. Havlové
Popisek: Turisté před domem D. Havlové

Anketa

Obáváte se o svobodu slova v České republice?

97%
3%
hlasovalo: 5768 lidí

Dagmar Havlová obdržela reakci na svůj tři dny starý útok vůči spolku Prázdné domy. Před domem se jí nashromáždili turisté, jimž průvodce vyprávěl o historii objektu. Havlovou celá věc nazlobila a v diskusi uvažuje o tom, že příště vezme hadici s vodou či plato vajec. „Nedělní klid. Už toho mám dost. Už jsem rozčilená! Nejsem muzeum!!!!! Prosím snažně!!! Nevíte, kam se obrátit? Stojí tady zástup za zástupem. Pište mi do zpráv. Děkuji moc! Vám klidný a nikým nerušený odpočinkový víkend,“ napsala Havlová, jež sdílela i video, jak celá akce vypadá.

„Asi dvacet minut tady žvaní,“ je slyšet na videu hlas Havlové. Lidé na ni také mávají. „Zatím vím, že pán pracuje na státním zastupitelství, tudíž si ho platíme z daní a tady si inkasuje 150 Kč za jednoho člověka,“ podotkla Havlová následně v diskusi.

„Toto je soukromý dům, narušovat hlasitou dlouhou prohlídkou je přinejmenším netaktní. Dívat se mi do oken, která jsou otevřena, a do otevřených dveří také. Je to otázka vkusu. Jít si dlouhý výklad říct kousek dál, kde nebudete nikomu narušovat právo na soukromí,“ radí pak také Havlová, co by měla skupinka udělat.

„V žádné demokracii si toto nikdo nedovolí. Takt, cit a právo ctít soukromí druhého je slušnost!“ rozčílila se.

V diskusi jí pak také někteří radí, aby příště vzala hadici s vodou. A Havlová souhlasí.

Přitakává však i na to, když jí jiná uživatelka radí plato vajec.

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

„Já bydlím nad hernou, takže kolikrát mám chuť poslat dolů plato vajec,“ píše uživatelka. „Ano, už mám nachystané,“ odvětila Havlová.

Spolek Prázdné domy ve svém statusu uznal, že to byli skutečně oni, kdo kolem jejího domu prošel. Skupinka byla na procházce po vilách Ořechovky. „Jsme přesvědčeni, že nic špatného neděláme. Po vycházkách spolek Prázdné domy chodí již několik let a nestydí se za to. Zajímá nás architektura, historie, umění a samozřejmě mluvíme i o slavných osobnostech, které v domech žily. Chováme se kultivovaně, slušně a s respektem k lidem, kteří v domech bydlí. Občas se nám stane, že nás dokonce někdo pozve na zahradu, abychom si jeho dům prohlédli třeba ze zahrady,“ informují ve statusu.

Následně popírají některá nařčení Havlové. Zcela vylučují, že by měli u jejího domu stát dvacet minut. Stáli tam tři minuty a poté šli dál. „Ořechovka je domů s příběhem plná.“

Havlové skutečně zamávali. „Když se objevila ruka za záclonou, která nás natáčela na mobil, opravdu jsme zamávali, protože jsme to nepovažovali za akt nevole. Necítíme k paní Havlové žádnou zášť, přestože to byla ona, kdo nás na veřejném prostoru natáčel a potom video zveřejnil,“ vysvětlují.

Skupina Prázdné domy se cítí být svobodnými lidmi, podle čehož se i tak chovají. „Máme respekt k lidem, ale také čekáme, že bude respektována naše svoboda,“ udávají.

Dále vyvrací další nařčení Havlové, že by měli být podnikatelským subjektem. Jsou spolkem. „Veškerý svůj výdělek z vycházek věnujeme na opravy drobných památek. Trochu paradoxní je, že poslední rok věnujeme prostředky na opravu kaple Panny Marie Bolestné pod barrandovskou skálou, což je kaple, která stojí vedle slavných staveb rodiny Havlových jako Barrandovských teras nebo filmových ateliérů,“ píší ke konci statusu.

Na závěr vybízejí čtenáře k finanční podpoře opravy výše zmíněné kaple. „Podpořit opravu kaple můžete na zachrankapli.cz. Přijďte se na vlastní kůži přesvědčit, jak naše vycházky probíhají. Přehled akcí: http://bit.ly/prehled-akci Když by někdo chtěl zařadit do měsíčního newsletteru, kde vypisujeme nové vycházky, pošlete e-mail, děkujeme!“ dodávají.

Spolek Prázdné domy je webový archiv evidující opuštěné, prázdné domy na území České republiky. Portál založil vedoucí správy provozu Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) Petr Zeman a od března 2015 web sestavuje osm dobrovolníků s přispěním dalších lidí. Projekt se snaží upozornit na domy, které jsou nevyužité, často snižují hodnotu okolních nemovitostí a přinášejí negativní sociální jevy, zároveň jsou na zelených loukách stavěny nové. Členové portálu pořádají také vycházky, jejichž cílem je upozornit na problematiku prázdných domů, na jejich negativní působení ve struktuře města, například squatting.

Portál také mapuje historii a postupný vývoj objektů v časové ose. Domy jsou rozdělovány do kategorií, podle kterých si může uživatel zobrazit na mapě objekty, jež jsou prázdné, k záchraně, v rekonstrukci, používané a zaniklé.

reklama

autor: tle

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…