hnv murr

Podpořte mladé české strojaře!

Tak jako většina oborů má své vrcholné soutěže, na nichž soupeří nejlepší z nejlepších ve své branži, sdružuje soutěžní projekt Skills šampiony v odborných dovednostech. Jde o jakousi olympiádu řemesel, která je oslavou lidské zručnosti a kvalitní kvalifikované práce.

 
Tato soutěž existuje již 70 let, ovšem ČR nebyla dosud členem evropského ani světového formátu. Ambicí organizace Skills Czech Republic bylo dovést Českou republiku ke členství v mezinárodním hnutí Skills (WorldSkills a EuroSkills) a první úspěch už si může odškrtnout: 16. 9. 2020 byla Valnou hromadou WSE schválena oficiální žádost ČR o obnovené členství v této organizaci (národní autoritu získala Hospodářská komora České republiky, která je reprezentantem ČR v tomto hnutí) a mladým lidem do 25 let se tak otevírají dveře velké evropské soutěže v odborných dovednostech.

Nyní je snahou dovést ČR – a její nejnadanější mladé řemeslníky – na světovou úroveň do soutěže World Sklills, což je největší globální soutěž v odborných dovednostech, kterou lze srovnat s olympijskými hrami ve sportovní branži.

Jak zdůrazňuje Eva Klocová, iniciátorka a hlavní koordinátorka soutěže WorldSkills pro Českou republiku, tato organizace nepředstavuje jen velkou soutěž, ale je to hnutí za celosvětovou podporu odborného školství, které má zvláště v časech transformace průmyslové výroby do moderní podoby 21. století mimořádný význam. S akutním nedostatkem zručných kvalifikovaných pracovníků se potýká celá řada zemí (ČR nevyjímaje) a výchova jejich mladé generace patří proto mezi hlavní priority vzdělávacího systému.



Hlavním cílem Skills Česká republika je podpora tzv. duálního vzdělávání, které si klade za cíl propojení teoretické výuky a praktické profesní přípravy, aby studenti technických škol a učňovských oborů trávili mnohem více času samotnou praxí. Spolupracuje proto jak s univerzitními pracovišti jako je RCMT ČVUT, ZČU Plzeň či VUT Brno, tak s partnery z řad průmyslových firem a skupin jako DMG MORI Czech, Renishaw, WIKOV, CSG, Fermat, Kovosvit MAS, ELA, Geresheimer, SolidVision, JetSurf či organizací (AOBP, British Council, ČNOPK).

Příprava na národní kolo, které je pilotním projektem, je rozložena do celého roku a zahrnuje spolupráci škol, vzdělávacích institucí, a především jednotlivých firem. Šest nejlepších, které vybere odborná hodnotící komise, postoupí do finále o mistra ČR ve frézování. V rámci národního kola projdou soutěžící kvalitní přípravou a ti nejlepší z nich budou moci reprezentovat ČR na WorldSkills Europe v Petrohradě 2023.

Na českém crowdfundingovém serveru hithit.com (což je obdoba populárního Kickstarteru, kde se veřejnost či firmy zapojují do podpory financování zajímavých projektů) proto odstartovala kampaň na realizaci soutěže o mistra ČR v CNC frézování. Na finálové kolo, které proběhne v říjnu v brněnském technologickém centru firmy DMG MORI, nyní organizátoři shánějí podporu na financování účasti českých šikovných mladých lidí, výroby hlavní ceny pro vítěze soutěže a nákladů spojených s jejím pořádáním.



Také TechMagazín se zapojil do podpory tohoto projektu a proto budeme rádi, když si ZDE zjistíte i vy informace o projektu Skills, a ještě raději, pokud pomůžete organizátorům dosáhnout vytčeného úkolu – v tomto případě získání na pokrytí části nákladů spojených s účastí v soutěži, např. pořízení soutěžních triček, která mohou nést třeba vaše logo. Vzhledem k tomu, že nejde o žádné závratné sumy, a k získání potřebné finálové sumy už zbývá jen poslední malá část, i jakýkoli malý příspěvek může významně pomoci k dosažení velkého cíle. Dokážeme to?

Redakce TechMagazínu
 
Publikováno: 16. 6. 2021 | Počet přečtení: 972