Za Christiana: 1. kolo Eura v kostce

16.06.2021, 18:56
Názory a komentáře
Christian Eriksen (© AFP)
Ne dva, ale tři roky se čekalo na další velký fotbalový turnaj. Covidový rok navíc plynul ještě pomaleji, tak se to zdálo jako celá věčnost. No a hned druhý hrací den mohlo být po všem. Nevím, jak to cítíte vy, ale kdyby v Kodani došlo k nejhoršímu, pro mě by celé Euro okamžitě ztratilo jakýkoli význam. Zaplaťpánbůh ten nejdůležitější zápas skončil vítězně a Christian Eriksen je mezi námi.

Asi budu mluvit za vás za všechny, když řeknu, že horší okamžik jsem ve fotbale ještě neviděl. Sledovat doslova v přímém přenose, jak z jednoho z nejtalentovanějších hráčů světa odchází život, bylo skutečně fyzicky nepříjemné. Raději se k tomu tedy už nevracejme a už jen vzdejme naposled hold Simonu Kjaerovi, rozhodčímu Anthonymu Taylorovi a především zdravotníkům a jejich technickým možnostem.

Pořád dokola se ale můžeme vracet k tomu, jak úžasnou moc fotbal má. V mžiku oka sjednotil celý svět, který si nepřál nic jiného, než aby byl Eriksen v pořádku. Reakce Finů a Dánů na hrací ploše, Vzkaz Romela Lukakua či Stefana Lainera - to všechno si prohlédněte níže v rubrice Střípky ze sociálních sítí.

Fotbalově se Euro pořád ještě rozjíždí. Zaujala Itálie, pravděpodobně nejlepší tým celého prvního kola. Styl, jakým si Squadra Azzura poradila s houževnatým Tureckem, byl obzvláště ve druhé půli impozantní. V poklidném tempu hladce vyhrála i Belgie. Naopak další favorité - Anglie, Francie či Portugalsko - budou muset přidat na obrátkách. Ačkoli třeba u Francouzů je tahle "nutnost" s otazníkem. Jejich síla je totiž tak obrovská, že i s výkony podobnými tomu s Německem může stačit i na finále.

Nejkrásnější moment celého prvního kola základních skupin měl českou stopu. Gól Patrika Schicka už teď významně kandiduje na nejlepší branku celého šampionátu. Skvostně vstoupili do turnaje i Slováci, což jen posílilo šance na vzájemné federální osmifinále.

Top 3 góly 1. kola




Nejlepší hráči 1. kola podle WhoScored.com


1. Lukas Hradecky (Finsko) - 9.18 | čisté konto, chycená penalta, 6 zákroků, 3 lapené centry, 2x faulován

2. Patrik Schick (Česko) - 8.89 | 2 góly, 6 střel, 5 na bránu, 1 úspěšný průnik (50%), 3 obranné zákroky (100%)

3. Breel Embolo (Švýcarsko) - 8.68 | gól, 6 střel, 3 na bránu, 2 klíčové přihrávky, 4 úspěšné průniky (80%), 4 vyhrané vzdušné souboje (57%)

Králové Fantasy Euro 2020


1. Thomas Meunier (Belgie) - 15 | 63 odehraných minut, čisté konto, 1 asistence, 1 vstřelený gól

2. Lukas Hradecky (Finsko) - 13 | 90 odehraných minut, čisté konto, 1 chycená penalta, 6 zákroků

3. Raphaël Guerreiro (Portugalsko) - 12 | 90 odehraných minut, čisté konto, 1 vstřelený gól

4. Patrik Schick (Česko) - 11 | 87 odehraných minut, 2 vstřelené góly, 1 gól zpoza vápna

5. Romelu Lukaku (Belgie) a Cristiano Ronaldo (Portugalsko) - 10 | 90 odehraných minut, 2 vstřelené góly

Ideální sestava 1. kola skupin



autor: Marek Ustohal

Gólman - Tomáš Vaclík (Česko): Konkurenci měl velkou, skvělé výkony podali Robin Olsen, Danny Ward a především Lukas Hradecky. Tomáš Vaclík si ale nominaci jednoznačně zaslouží. Fantasticky lapil obrovské šance Robertsona a Vokese, zhatil i "pokus o zakončení" od spoluhráče Tomáše Kalase. Vyhnul se i chybám při rozehrávce nohou a získal pro něj obrovský důležité sebevědomí do dalšího turnaje.

Pravý stoper - Victor Lindelöf (Švédsko): Byla to kombinace neschopnosti Španělů v zakončení a vytrvalé poctivost Švédů v defenzivě. Lindelöf po boku Danielsona velel obranné řadě Anderssonova výběru a zastavil nespočet pokusů soupeře o proniknutí k brance. Skálopevná koncentrace, která vedla k bezchybnému výkonu.

Střední stoper - Milan Škriniar (Slovensko): Kapitánem a tahounem Slováků je pořád Marek Hamšík, ale fotbalově už jej někdo v Tarkovičově týmu přerostl. Milan Škriniar potvrdil, že kromě role lídra v zadní linii (nebezpečných míčů odklidil proti Polsku stejné množství jako zbylá obranná trojice Slovenska) umí rozhodnout i u branky soupeře. Skóroval ve dvou posledních kvalifikačních zápasech na MS a teď vystřelil tři body i v úvodním klání na Euru.

Levý obránce - Jere Uronen (Finsko): Finové si zaslouží zmínit vlastně všichni, jejich odvážný a perfektně odbráněný výkon v nesnadném utkání s Dánskem byl příkladný. Nade všemi však čněl levý bek Jere Uronen - a to kvůli dvěma zcela rozhodujícím momentům. Nejprve skvěle nacentroval míč na hlavu skórujícího Pohjanpala, načež se blýskl i v defenzivě. Dokonalým skluzem na poslední chvíli ukradl Dánům gól.

Pravý křídelní obránce - Denzel Dumfries (Nizozemsko): Mohl dát hattrick - a nebýt jeho rozhodující branky v závěru utkání, byl by asi spíš padouchem než hrdinou. Utkání Nizozemska s Ukrajinou každopádně ponese jeho silný odkaz. Na pravé lajně létal jako vítr a nešel zastavit. Využíval překvapivě slabší levé strany ukrajinské defenzivy a ocitával se často ve střeleckých pozicích. Příkladný výkon křídelního beka - až na to zmíněné rozpačité zakončení.

Pravý střední záložník - Paul Pogba (Francie): Pakliže jeho angažmá v Manchesteru United provázejí pochybnosti, na reprezentační scéně je Pogba, jako tradičně na velkých šampionátech, skvělý. Deschampsův systém mu vyhovuje, stejně jako partnerství s Kantém (už 28 zápasů v řadě spolu neprohráli). Proti Němcům měl nejvíc doteků, vyhrál nejvíc soubojů na zemi i ve vzduchu. Kraloval i v průnicích a rozhodujících přihrávkách. Právě po jeho famózních pasech se třikrát třepotala síť - dvakrát však Francii zkazil radost ofsajd.

Levý střední záložník - Kalvin Phillips (Anglie): Kdyby byl stoprocentně fit Jordan Henderson, nejspíš by se Phillips do základní sestavy proti Chorvatům nedostal. Po brilantním výkonu se do sestavy ve zbytku turnaje naopak nedostane Henderson - ani když bude fit. Záložník Leedsu dominoval středu pole, za celý zápas pokazil pouhé dvě přihrávky (94% úspěšnost) a navíc nahrál Sterlingovi na jediný gól.

Levý křídelní obránce - Leonardo Spinazzola (Itálie): Italové složili velmi zajímavý tým, který třeba pro fanoušky nesledující Serii A nebude tak známý či atraktivní, avšak kvalitu má obrovskou. Příkladem je levý bek Spinazzola, jenž v AS Řím není tolik na očích - přesto Turky na levé straně svými neustálými výpady vyloženě mučil. Jeho ránu vyrazil Çakir jen k Immobilemu, a ten už se nemýlil. Navíc zkompletoval nejvíc průniků (3) ze všech hráčů na hřišti.

Pravý útočník - Patrik Schick (Česko): Mezi ním a zbytkem české reprezentace je propastný technický rozdíl. Schick je určitě nejšikovnější fotbalista v týmu, dokáže s míčem na noze parádní věci - a nesmíme opomenout ani mimořádnou šikovnost v zakončení. Jeden gól krásnou hlavičkou, druhý fenomenální přes půlku hřiště. Umí taky podržet balón zády k brance. Dokonalý komplexní výkon.

Střední útočník - Romelu Lukaku (Belgie): Naprosté monstrum. Do utkání nastupoval s vědomím, že jeho kamarád Christian Eriksen ještě před chvílí bojoval o život, zápasem se však nechal dostatečně pohltit a vypnul jen na okamžik, když slavil svůj první gól právě na počest Eriksena. V závěru utkání dal Rusům ještě druhý gól.

Levý útočník - Breel Embolo (Švýcarsko): V konkurenci Immobileho a Ronalda to měl velmi těžké. Velmi dobře navíc zahrál i střídající Portugalec Rafa Silva, který měl prsty ve všech třech gólech svého týmu. Embolo vyhrál o fous, na jeho stranu převážil fakt, že byl v utkání proti Walesu nejlepším hráčem skutečně o parník. Předvedl nesmírně energický výkon, dělal soupeřovým obráncům neustálé problémy, technicky a hlavně rychlostně byl jinde. Také dal jediný gól Švýcarů.

Střípky ze sociálních sítí


Twitter explodoval ještě dřív než Euro vůbec vykoplo.



S novými pravidly ohledně hry rukou ve vlastním vápně bude ještě legrace.



Romelu Lukaku věnoval svůj gól Christianu Eriksenovi.



Totéž udělal i Stefan Lainer.



Jesse Lingard nedostal nominaci, ale Euro si užívá i tak.



Naproti tomu David Marshall z něj zatím moc radosti nemá...



...my si to ale rozhodně uživáme.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super

Reagovat
Modroočko

Veľký palec hore, že VAR je viac v úzadí a nevstupuje do zápasov ako na MS v Rusku, kedy sa v prvých dvanástich zápasoch odpískalo 7 penált. V rovnakom počte stretnutí na Eure iba dve

Reagovat
meno

Ono nebýt změny pravidla o ruce, tak jich je taky dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Svarta jump

Reagovat
Vsadim gule

Je mu hodně

Reagovat
mayday

To mu je teda

Reagovat
TheTopFootbaler

Není mu nic!

Reagovat
fenixLFC

Jak to ze nie je v brane brankar s chytenou penaltou, cistym kontom a 6 zakrokmi?

Reagovat
Front hell

bo češi

Reagovat
Y.N.W.A

tak bych dal spíš Hrádeckého nebo Olsena... na rozdíl od nich ale Vaclík musel čelit i nebezpečným atakům spoluhráčů

Reagovat
kilobyte

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
AC Sparta Praha good

Ve fantasy chybí Ronaldo a Guerreiro

Reagovat
Modroočko

OT: Sledujete niekto kvalifikáciu MS v iných konfederáciách? Kanada vyzerá, že raketovo naštartovala s tými svojimi mladými talentami, čo má po Európe hádam by mohli aj zabojovať o postup.

Reagovat
pobody's nerfect

Možná jo, ale pro ně je vrchol až domácí MS

Reagovat
dantetomas

tak bodaj by nie, ked strielaju taketo screamers

https://www.youtube.com/watch?v=0yUK-UMeaLE

Reagovat
protiproudu

hrozný ale jak se tam Kanaďani objímají, ubohost

Reagovat
dantetomas

tak on je este aj ten brankar povodne z Kanady

Reagovat
kilobyte

No moc to nepřeháněli. Ono když si vezmeš, jak byl ten gól důležitý. Dostali se po 24 letech do finálové skupiny o MS.

Reagovat
Y.N.W.A

tyjo

Reagovat
kilobyte

Jasná chyba obránce. Malá domů nesmí jít na bránu.

Brankář bude mít doživotní zásobu javorového sirupu.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduje někdo Kanadu podrobněji? Začali dělat něco jinak v posledních letech, nebo se jim jen sešla kvalitní generace hráčů?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedostal nominaci? Ne. Nebyl nominovan. Cesky, prosim

Reagovat
Y.N.W.A

*česky

Reagovat
irik

10 bodů ve Fantě má i Ronaldo

Reagovat
Csaplárova past

Na sestavu kola to pochopitelně není, ale líbil se mi taky Kroos - 2x sebral míč Mbappému a ještě tam měl další úspěšné obranné zákroky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ty vole kdo kurva pochvali ty rozhodčí?!

Reagovat
Y.N.W.A

souhlas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele