16. 6. 2021 HC Sparta

Útok posílí Švéd Erik Thorell

Ofenzivní řady našeho týmu rozšíří švédský útočník Erik Thorell, který strávil poslední dvě sezony ve Švýcarsku. Devětadvacetiletý křídelník je historicky druhým Švédem v našem dresu a měl by zlepšit útočnou produktivitu i přinést cenné zkušenosti z předních evropských soutěží i Ligy mistrů.

Juniorský mistr světa a švédský šampion s Färjestadem působil posledních pět sezon mimo Švédsko, když nastupoval za TPS Turku, IFK Helsinky a poslední dvě sezony za švýcarský Zug. V posledním ročníku si připsal osm gólů a šestnáct asistencí ve 42 zápasech základní části.

„Po odchodu Davida Tomáška jsme potřebovali doplnit naše útočné řady a Erik se nám velmi typologicky zamlouval. Jedná se o kvalitního švédského hráče, který týmu pomůže v produktivitě," komentuje nový příchod sportovní ředitel Petr Ton.

Ofenzivní univerzál je oceňován zejména za svou bojovnost na obou koncích hřiště, k čemuž dokáže přidat také bodovou nadstavbu.

„Jsme moc rádi, že se Erik rozhodl právě pro Spartu. Je v nejlepším věku a my věříme, že hráč jeho kvalit bude týmu velmi přínosný. Těšíme se na naši spolupráci," dodává Ton.

Zajímavostí je, že se Erik Thorell stane teprve druhým Švédem ve sparťanském dresu. A pokud vám je toto jméno povědomé, míříte správně – prostřední ze tří bratrů Gustaf se v létě upsal Plzni.

PROFIL A STATISTIKY ERIKA THORELLA:

Nejmladší ze tří bratrů Thorellových vyrůstal v hokejovém Karlstadu. V barvách místního Färjestadu nakoukl v sezoně 2009/2010 do nejvyšší soutěže, načež o rok později třemi starty v základní části a šesti duely v play-off pomohl BK k zisku mistrovského titulu.

V dalším ročníku se třemi góly a třemi asistencemi podepsal pod mistrovským titulem švédských juniorů a v roce 2013 poprvé v kariéře změnil dres. Erik zamířil do nižší soutěže, kde pomáhal Rögle k postupu mezi elitu. V Allsvenskan strávil celkem tři ročníky, po nichž si vyzkoušel první zahraniční angažmá.

V dalších třech letech zakotvil ve Finsku, které mu očividně sedlo. Už v první sezoně v TPS Turku pomohl svému týmu 44 body do play-off, kde nakonec tradiční celek vybojoval bronzové medaile. Erik následně strávil dvě sezony v IFK Helsinky, kde se už počtvrté v řadě dostal přes hranici 40 bodů bodů, přičemž dvakrát dal více než dvě desítky gólů.

Bojovného a bruslivého křídelníka si nakonec vyhlédl švýcarský Zug, v jehož barvách strávil po boku Jana Kováře dvě sezony. V play off poslední sezony si již nezahrál, a po konci ročníku opustil Švýcarsko a dohodl se na smlouvě se Spartou.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru

Kousal: Tlak si nepřipouštím, těším se!

Krejčík: Mistrovství v roce 2015 bylo zážitek

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov