Bitcoin po velké aktualizaci má lépe chránit soukromí. Realita však asi bude jiná

Na bitcoinové síti probíhají největší změny za poslední roky.

Na bitcoinové síti probíhají největší změny za poslední roky. Zdroj: profimedia

Nejoblíbenější kryptoměnu čekalo obdobně závažné softwarové vylepšení naposledy před čtyřmi roky, ale v bitcoinové komunitě kvůli tomu vypukla obdoba občanské války. Budoucnost kryptoměny se teď však jeví mnohem lépe a klidněji. Od listopadu má postupně začít fungovat s vyšší úrovní zabezpečení a anonymity. Složitější transakce, které by jinak ve veřejně přístupné bitcoinové účetní knize trčely na první pohled, budou vedeny stejnorodě jako standardní platby. Uspoří se tím i data.

Ke změnám patří i to, že některými funkcemi se bitcoinová síť přiblíží Ethereu. Úpravy pomohli prosadit i Češi. Část odborníků, například programátor Aleš Janda, ale mírní očekávání vzbuzená novinkou.

Aktualizaci označenou Taproot neprovází žádný virtuální konflikt, získala souhlas potřebného množství těžařů. Jako první signalizovalo podporu Taprootu těžební uskupení Slush Pool sídlící v Česku.

„Je to nekontroverzní update s jasnými dlouhodobými výhodami pro ochranu soukromí a škálovatelnost bitcoinu. Vzhledem k tomu, že poslední velká aktualizace – SegWit – byla poměrně kontroverzní a pro mnohé strany stresující, chtěli jsme brzkou signalizací Taprootu povzbudit ostatní těžební pooly, aby se k signalizaci přidaly, a tak ujistily bitcoinovou komunitu, že tentokrát žádné spory nehrozí,“ popisuje šéf Slush Poolu Jan Čapek s tím, že novinka představuje zásadní update.

Lepší podpisy a více soukromí

„Anonymitě může pomoci tím, že se složitější transakce vyžadující podpisy více stran a platby na kanálu Lightning Network (sekundární bitcoinová vrstva určená pro převod malých částek – pozn. red.) zobrazí jako normální transakce v bitcoinovém blockchainu. Základní vrstva kryptoměny ale pravděpodobně nikdy nebude disponovat úplnou anonymitou. Ostatně to ani není cílem bitcoinu,“ dodává Čapek.

Taproot také zavádí nové kryptografické metody používané k digitálnímu podepisování transakcí. „Bitcoin získá podporu takzvaných Schnorrových podpisů. Jsou technologicky lepší než ty stávající a uživatelé si nyní budou moci zvolit, jakou technologii použijí. Doposud to nebylo možné. Schnorrovy podpisy nemohly být podporovány v původním návrhu autora bitcoinu Satoshiho Nakamota kvůli softwarovému patentu, který nyní konečně expiroval,“ říká Čapek.

Novinka má být podle všeho zavedena až v listopadu. Do té doby má testování snížit pravděpodobnost výskytu chyb. Neznámou dobu pak zabere implementace Taprootu ze strany vývojářů digitálních peněženek či provozovatelů kryptoburz. Část expertů kvůli tomu o reálném přínosu updatu pochybuje.

Připomeňte si principy fungování bitcoinu:

„Taproot ke svému využívání postrádá jasnou finanční motivaci například v podobě znatelně nižších poplatků za platby. Většina uživatelů proto nebude na jeho zavedení tlačit. To paradoxně alespoň krátkodobě povede k tomu, že bitcoinové platby budou lépe stopovatelné než nyní. Zkrátka někdo Taproot používat bude a někdo ne,“ říká programátor a odborník na trasování kryptoměnových transakcí Aleš Janda. „Úplně se tím vytratí zamýšlená stejnorodost všech plateb. Taková situace anonymitě nenahrává,“ dodává. Zamýšlené novinky v bitcoinové síti vnímá jako užitečné, ale ne životně důležité.

Konkurence pro Ethereum? Ne tak úplně

V neposlední řadě má Taproot otevřít prostor pro využívání takzvaných chytrých kontraktů. Jde vlastně o virtuální smlouvy zanesené do blockchainu, které se mohou automaticky aktivovat po splnění předem daných podmínek. Chytré kontakty v současnosti fungují nejvíce na platformě Ethereum, na které běží druhá nejrozšířenější digitální měna ether.

Díky Ethereu se také rozmohl trend decentralizovaných financí, kde lze přes blockchain čerpat úroky či si vzít úvěr. A to vše bez prostředníka v podobě banky. Popularizátor kryptoměn Andreas Antonopulos přirovnává Taproot k lešení, s jehož pomocí bude možné tento typ kontraktů vybudovat i v rámci bitcoinové sítě. Podle Jandy se však postavení Etherea neotřese, neboť bitcoinová síť nedokáže chytré kontrakty řetězit.