Hlavní obsah

Samosběry jahod otevřely později a mnohé zdražily, zájem je i tak velký

Novinky, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džemy, jahody se šlehačkou i ovocné knedlíky. Začala sezona jahod a lidé po Česku vyrazili na první samosběry. Poprvé otevřela ve středu i jahodárna v Pražských Kunraticích, kde už od ranních hodin sbírala ovoce první stovka lidí.

Později, ale přece. Čerstvé jahody se samosběrů si lidé odnášejí po kilechVideo: Novinky

 
Článek

„Letos nám začala sezona jahod teprve před týdnem, v minulých dvou letech to bylo už koncem května,“ říká Jiří Jakoubek, který má jahodové plantáže v pražských Kunraticích. Na vině je podle jeho pracovníků především chladné a deštivé počasí, které přetrvávalo velkou část jara. Nyní už je však úroda připravená ke sklizni.

Hned po otevření se kolem osmé ráno nahromadila mezi keři plantáže první stovka sběračů. „Ráno je to lepší, méně slunce, méně lidí. Víc toho nasbíráme a můžeme pak rovnou do práce,“ vysvětluje paní, která přišla jahody sbírat pro výrobu džemu i do zásoby k zamražení. Celkem si spolu se svým pomocníkem odnesli zhruba 7 kilogramů jahod.

Foto: Novinky

Do Jahodárny Kunratice vyrazila ve středu ráno první stovka lidí.

„Jahody, které se sbírají nyní, byly ještě přikryté fólií. Ty, co jsou normálně na poli, tak ty nám teprve dozrávají, takže se lidé nemusí bát, jahody budou i v půlce července,“ vysvětluje pracovnice plantáže Lucie Nejedlá, podle které je už nyní úroda dostatečná. „Jsou sice maličké, takže to sbíráte déle, ale ony tím, že jsou menší, tak jsou i sladší, což je super,“ popisuje mladá slečna, která na pole vyrazila hned ráno s kamarádkou.

Nejvíce lidí chodí do kunratické jahodárny právě v ranních hodinách a poté odpoledne po pracovní době. Několikanásobně více lidí potom navštíví samosběr o víkendech. „Máme otevřeno ve středu a v neděli. V neděli sem přijde třeba i 400, 500 lidí,“ popisuje Jiří Jakoubek.

Foto: Novinky

Jahody jsou podle sběračů letos menší, ale sladší než v předchozích letech.

„Já mám dneska v plánu vzít tak 10 kilogramů. Chodím sem každý rok už asi 20 let, z okolí tady mají jahody nejlepší,“ popisuje pán, který jahody zpracovává do džemů. „Já jsem nasbírala takový menší košík, ono s ním to moc nejde,“ směje se starší paní a ukazuje na umazanou pusu svého dvouletého vnuka.

Za kilogram čerstvých jahod zaplatí nyní sběrači v Kunraticích 69 korun, cena je o šest korun vyšší než loni. Podobně nastavený ceník mají i další samosběry po Česku, za kilogram jahod zaplatí lidé od 50 do 80 korun. Záleží i na regionu, některé samosběry ceny určují i podle velikosti jahod. Ceny s postupem sezóny, jak jahod přibývá, klesají.

Pokud si lidé chtějí koupit ovoce už natrhané, zaplatí více než 100 korun za kilogram.

Foto: Novinky

V průběhu sezony se cena jahod pohybuje mezi 60 a 100 korunami za kilogram.

O deset korun zdražil i samosběr ve Slavoníně v Olomouci. Kilogram vyjde na 75 korun.  „Cenu jahod jsme zvýšili kvůli stále vyšším a vyšším nákladům,“ řekl Radiožurnálu majitel plantáže Jan Dostál. Je překvapený velkým zájmem lidí.

Zdražila i jahodárna v Lysé nad Labem, loni začínala sezónu na ceně 45 za kg, letos je to 55 Kč. Samosběr tam otevírá v šest ráno a o víkendech bývá parkoviště zaplněné často ještě před otevřením.

Strach z dovolených

Ve středu otevřela poprvé také jahodárna v Holešově ve Zlínském kraji. Ačkoliv je úroda dobrá a zájem byl první den veliký, její vedoucí Lenka Měrková se obává především příštího měsíce. „Tím, že je sezona opožděná, tak se přetáhne do začátku července, kdy lidé odjíždějí na dovolené a už nebývá takový zájem. Doufáme proto, že budou lidé chodit i dál,“ vysvětlila Novinkám.

Samosběr už začal také ve Vraňanech nedaleko Prahy, kde vyjde kilogram jahod na 70 Kč. „Otevřený je už týden a zájem je zatím standardní jako minulé ročníky. Úroda bude letos dobrá,“ popsal Novinkám Milan Hanč z Farmy Vraňany.

To potvrzuje i Martin Cibulka z Jahodárny Brozany u Litoměřic. „Loni nám úrodu zničil mráz na začátku dubna a úroda byla menší, letos se nám naštěstí vyhnul, takže to bude lepší,“ řekl vedoucí. Zde pořídíte jahody samosběrem za 59 Kč/kg a za stejnou cenu můžete rovnou sbírat také hrášek.

Foto: Novinky

Některé samosběry se lidem otevřou až ke konci týdne.

Opožděná sezona je také v jahodárně Bavorov v Českých Budějovicích, i tam plánují proto otevřít v pátek.

Anketa

Chodíte na samosběry jahod?
Ano
41,1 %
Ne
58,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 655 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám