Unikátní radar ve Velkém Valtinově: Ukáže rychlost, ale i espézetku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní radar ve Velkém Valtinově: Ukáže rychlost, ale i espézetku!

V horní části se ukáže rychlost, v dolní části SPZ vozidla.
V horní části se ukáže rychlost, v dolní části SPZ vozidla. (Foto Aha! – Josef Slabý)

Radar, který nahání řidičům velký strach, si nyní pořídila obec Velký Valtinov na Českolipsku. Šoféry především postraší natolik, že drtivá většina ihned přibrzdí. Podle statistik má tento »práskací« zařízení úspěšnost takřka devadesát procent.

Obec ho pořídila především kvůli husté kamionové dopravě. Přes Velký Valtinov jih denně projíždí stovky. „Vzhledem k nárůstu dopravy, nedodržování rychlosti a absenci chodníků v obci, jsme hledali řešení k zajištění vyšší bezpečnosti dopravy,“ vysvětlil důvody instalace radaru starosta obce Josef Lukavec.

Vylekaní šoféři

Nově instalovaný radar ukazuje rychlost projíždějícího auta na vzdálenost 150 metrů. „Řidič má tedy dost času na to, aby svou rychlost upravil. Pokud ji nesníží, tak se zobrazí nápis Zpomalte,“ popisuje funkci radaru starosta obce Josef Lukavec. To ale není vše! Pokud řidiči opravdu nezpomalí, zobrazí přístroj SPZ vozidla. A toho se většina řidičů lekne tak, že šlápnou na brzdu a rychlost se teak přizpůsobí předpisu.

Okamžitý efekt

„Ze zkušenosti z jiných částí republiky má toto zařízení okamžitý efekt na řidiče až v 88 procentech případů,“ doplnil statistiku ředitel Týmu silniční bezpečnosti Jan Polák. Tyto radary jsou na českých silnicích stále jen výjimkou. Fungují například u Prachatic, nebo na dálnici D5. V Libereckém kraji má o ně zájem právě krajské město nebo Jablonec nad Nisou.

Víte, že...

...pokud radar zaznamená přestupek, okamžitě nahraje SPZ vozidla? ...údaj se dostane do systému a pošle informaci správnímu orgánu, který vyměří pokutu?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.