Rozvod či líbánky? Jak to vypadá doma u česko-chorvatského páru před fotbalovým zápasem Čechů s Chorvaty
Jedna z restaurací ve Vrbosce, kde se sleduje fotbal. FOTO: Vanda Blaškovič

Rozvod či líbánky? Jak to vypadá doma u česko-chorvatského páru před fotbalovým zápasem Čechů s Chorvaty

17. 6. 2021

Vanda Blaškovič se před dvaceti lety provdala do Chorvatska. Léto tráví v rodinné vile na Hvaru, na zimu přijíždí domů do Prahy. Teď bude manželský pár sledovat společně zápas českých a chorvatských fotbalistů na evropském šampionátu.

"Chorvaté i můj muž fotbal milují. Evropský šampionát znamená takový malý převrat v našem celkem klidném rodinném soužití. Začalo to tím, že manžel do velkého nástěnného kalendáře velice pečlivě vepsal všechna utkání od 11.června do 11.července, kdy proběhne finále. Ale datum 18.6. je vepsán červeně, s vykřičníky a nakreslenou chorvatskou vlajkou. Je to datum zápasu Chorvatsko – Česko. Uvědomila jsem si, že fotbal spojuje i rozděluje. Udržela jsem se a nevkreslila do kalendáře naši krásnou, českou vlajku. Co by člověk neudělal pro klid v rodině," popisuje předzápasovou atmosféru v domácnosti Vanda Blaškovič, která bydlí s rodinou v rybářské vesničce Vrboska.

Zápas bude s manželem a přáteli sledovat v místní hospůdce s velkoplošnými televizními obrazovkami, kde už mají zarezervován stůl. Troufne si v houfu Chorvatů fandit Čechům?

„Na to se mě s vážnou tváří ptal i můj muž. Trochu jsem znejistila, ale vědoma si vlastenecké výchovy mých milovaných rodičů, hrdě jsem odpověděla, že přece ´našim´. ´A kdo je u tebe naši? To jsem přece já, tvůj mužíček´. Manžel má naštěstí podobnou náturu jako já, bereme život s lehkostí. A tak dobře ví, že já budu fandit České republice," říká Vanda.

Podle ní bude každopádně v pátek atmosféra v celé vesnici hodně bouřlivá. "Vrboska žije fotbalem. Když vyhraje Chorvatsko, bude téct proudem crno vino až do rána, a  když prohraje, tak asi taky," směje se paní Blaškovič.

"Budete se možná divit, ale vítězství a úspěch tu necítím jako to nejdůležitější. Pociťuji tu mezi sedícími sousedy vzájemné přátelství, porozumění a sympatie. My fandové, a počítám se mezi ně, máme rádi svůj mančaft za to, jak hraje, i když se na něj někdy zlobíme. Každý člověk má jinou náturu, fandí podle sebe, podle svých emocí. Co je pro někoho faul, je pro druhého korektní zásah. Je zvláštní, ale pochopitelné, že sledujeme stejný zápas a hodnotíme rozdílně. Fandové mohou chválit, hanit, kritizovat, zatracovat, odpouštět, zbožňovat, ale hlavně cítí sounáležitost s nějakou skupinou přátel. O tom všem je fotbal," říká Vanda Blaškovič.

Zatímco ona tipuje výsledek 3:1 pro Česko, tip jejího muže je 2:1 pro Chorvatsko. Jak to všechno dopadne? To se uvidí v pátek. Zápas Česko - Chorvatsko začíná v 18.00 hodin.

 

 

fotbal Chorvatsko
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.