Vaše zdraví ovlivňuje i prostředí, ve kterém žijete

Máte pocit, že doma vám nic špatného nehrozí? Těžko říct. Asi to záleží na tom, jak často dezinfikujete ledničku a jaké sprchové gely používáte. Vymstít se vám ale může i stará a proleželá matrace!

Péče o zdraví by pro každého z nás měla být naprostou prioritou. Co pro svou kondici děláte vy? Možná se snažíte pravidelně cvičit, pít dostatek tekutin a příliš se nestresovat. Třeba dbáte také o vyvážený jídelníček a přísun důležitých živin. Je to všechno? Nezapomínejte, že tu jsou i další faktory, které mají vliv na štíhlé křivky, vyrovnanou psychiku a snížené riziko chronických chorob. Jedním z nich je prostředí, v němž žijete.

Snadno přehlédnutelné nástrahy

Domov obvykle vnímáme jako to nejbezpečnější útočiště a naši osobní svatyni. Je to vzácný prostor, kde se prolíná minulost s přítomností. Místo, kde se tvoří budoucnost. A nejen ta zdravotní! Jaké podceňované aspekty přímo ovlivňují to, jak se cítíme a jak vypadáme? V každé místnosti se něco najde…

Koupelna může být nepřítelem

Šampony, kondicionéry, sprchové gely, laky na vlasy i tělová mléka patří k základní „koupelnové výbavě“. A teď ruku na srdce – čtete složení těchto produktů? Těch, kteří si s tím dají „tu práci“, bývá jako šafránu. A to je ta chyba. Zahraniční server Thrillist nedávno publikoval poznatky studie, které naznačují, že některé zkrášlující přípravky obsahují konzervační parabeny nahrávající hormonální nerovnováze, orgánové toxicitě a neplodnosti.

Nebezpečí číhá v ložnici 

Že vzhled i psychické a fyzické zdraví úzce souvisí se spánkem, to není žádné tajemství. Kvalitu nočního odpočinku má kromě vhodných světelných a klimatických podmínek „v rukou“ i matrace. Kdy jste tu svou měnili naposledy? Podle amerických odborníků z neziskové organizace National Sleep Foundation je ideální frekvence obměny šest až osm let. Přesně po takové době se matrace opotřebí, což vede k bolestem zad a hlavy, ztuhlosti ramen a dalším potížím, které vás o dobrý spánek připraví. V potaz se musí brát i hromadění roztočů a plísní, které podporují rozvoj alergií.

Kuchyň jako semeniště bakterií

Podle průzkumu, o němž informuje server Daily Mail, je lednice nejznečištěnější spotřebič v celé domácnosti, neboť na jednom čtverečním centimetru pobývá až osm tisíc bakteriálních jednotek, a to včetně bakterií E.coli či salmonely. Nejhorší situace je prý v úložných boxech na zeleninu, což je možná důvod, proč jen v USA bývá každoročně diagnostikováno 48 milionů případů onemocnění způsobených kontaminovanými potravinami. Je asi jasné, proč se na pravidelnou dezinfekci lednice klade takový důraz, že?

Zdroje: alternativemedicine.com, thrillist.com, sleepfoundation.org, dailymail.co.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat