Prostreno.cz

Ovoce snižuje riziko kardiovaskulárních chorob i předčasného úmrtí

Samozřejmě. Všichni víme, že ovoce je zdravé, protože tohle tvrzení bývá omíláno pořád dokola. Že se ale díky jeho prospěšnosti můžeme dožít vyššího věku? To je zřejmě horká vědecká novinka!

Představte si, že máte k dispozici kouzelný medikament, který dokáže riziko infarktu snížit skoro o polovinu, přičemž nemá škodlivé vedlejší účinky. Užívali byste ho pravidelně, a s velkou chutí? Co když vám řekneme, že tuhle zázračnou věc nabízí každý supermarket? Jde totiž o ovoce, přátelé!

Zázrak dostupný všem

Britská studie uskutečněná na Oxfordské univerzitě odhalila skutečně zajímavá fakta. Tamní odborníci na jejím základě zjistili, že kdo se ovoci nevyhýbá, ten má velkou šanci, že se v poklidu a plné kondici dožije požehnaného věku. To je asi pádný důvod k návštěvě obchodu a doplnění šťavnatých zásob, nemyslíte?

Dám si hrušku, ať jsem tu déle

Experti ze zmíněné instituce do svého sedmiletého výzkumu zahrnuli bez mála půl milionu dospělých osob. Po celou dobu bedlivě sledovali stravovací návyky zúčastněných respondentů, nejvíce je ale zajímala právě konzumace jablek, hrušek, meruněk, švestek a dalších ovocných druhů. Po analýze nashromážděných poznatků vyšlo najevo, že příznivci těchto plodů mají oproti jejich odpůrcům zdravější kardiovaskulární systém, protože vykazují příznivější hodnoty krevního tlaku, menší hladiny cholesterolu a průchodnější tepny. Zřejmě se nelze divit, že u jedinců, kteří si sladké přírodní dary dopřávali každý den, lékaři zaregistrovali o 40 procent menší pravděpodobnost předčasného úmrtí vlivem srdečního selhání. Podobné výsledky vyplynuly i z jiné studie, které se pro změnu zhostila University College, jež sídlí v Londýně. V čem ale vězí celé to léčivé tajemství?

Složení, na které zná recept jen matka příroda

Podle všeho na tom největší zásluhu mají obsažené antioxidanty, které se vší láskou pečují nejen o srdce, ale úspěšně bojují i proti oxidačnímu stresu a nebezpečným volným radikálům. V kombinaci s přítomnými vitaminy a minerály se z nich stává blahodárný elixír, co podporuje dlouhověkost i spokojenou lidskou existenci. Co k tomu více dodat, zkrátka nastává doba ovocná!

Zdroje: alternativemedicine.com, medicalnewstoday.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat