Jan Cempírek: Příprava na státnice

17. červen 2021

Má dcera se připravuje na státnice na pražské ekonomce. Bere to poctivě, dokonce se přijela učit domů, aby lépe odolala svodům velkoměsta. A tak mi nemohlo ujít, že místo listování skripty většinu času čučí do mobilu. 

„Co tam furt vejráš?“ nevydržel jsem. A dostal odpověď, že sleduje videa jakéhosi učitelského machra s přezdívkou Ekospace. Ten chlapík natáčí své ekonomické přednášky tak zábavnou formou, že každé studentské jelito pochopí záludnosti ekonomie na první dobrou. Tolik mi vysvětlilo mé dítě a odebralo se opět ponořit do příprav na státnice. A já se posadil na gauč, na mobilu zapnul Youtube a opravdu – je to skvělé. Plešatý chlapík v černém tričku poskakuje u tabule, píše vzorce, grafy a nadšeně vysvětluje zákonitosti trhu, peněz, makro, mikro, zisku, výdajů a co je nejlepší, vážně to dává smysl.

Tak jsem se do sledování ekonomických videí ponořil, že jsem ani nepostřehl, že je v obýváku opět dcera. A protože jsem měl zvuk docela nahlas, slyším za chvíli údiv: „Tati, co to posloucháš, to je zajímavý.“

„No, přeci Ekospace, jak jsi mi doporučila!“

Dcera: „Jó? On mluví takhle?“

Já na to: „A jak by asi měl mluvit?“

A dcera: „No, poslouchám ho už dva roky, ale vlastně ani nevím, jak mluví normálně. Mám ho totiž nastavenýho na rychlost jedna a půl. Jako, že mluví jedenapůlkrát rychleji. Úspora času, chápeš!“

Aha. Tenhle fígl by mě nenapadl. Ale vlastně, je to logické. Místo chození na přednášky poslouchat o padesát procent zrychleného pedagoga - to dává studentům smysl.

Já však zůstanu u normální rychlosti. Ekospace doporučuji, ale myslím, že zrychlovat není třeba. Doba je sama o sobě zrychlená až až a jedničku za zkoušku z ekonomie už dávno mám. Pokud si vzpomínám, učil jsem se sice jen staromódně ze skript, ale stejně nakonec rozhodly hlavně pečlivě vypracované taháky. 

autor: Jan Cempírek
Spustit audio