Kerblík bývá v kuchyni neprávem opomíjen. Obsahuje přitom vitaminy, minerály a umí i léčit
Kerblík je chutný i léčivý. Ještě na začátku 20. století šlo o bylinku v českých kuchyních velmi oblíbenou, časem se ale na něj zapomnělo.
Kerblíku říkali dříve tako stokláska nebo třebule. Kerblík setý můžeme použít při vaření jako koření.
Chutná je směs kerblíku s petrželí, pažitkou a třeba i pelyňkem. Takovou směsí můžete okořenit omeletu, pečené maso, ryby, polévku, zeleninová jídla i pomazánky.
Kerblíkem zkuste posypat vařené brambory s máslem – nebudete litovat! Nnebo ho přidejte do bramborové kaše či bešamelové omáčky.
Chuť má jemnou, trochu podobnou petrželce. Takže jí nekombinujte s rozmarýnem nebo majoránkou, ty by jí její chuť potlačily.
Kerblík je také bylinkou léčivou. Obsahuje vitamíny A a C, železo i hořčík a navíc aromatickou silici. Pomáhá při zažívacích potížích, zmírňuje nadýmání, podpoří trávení.
Související
-
Znáte kořen kuzu? Hodí se v kuchyni i při léčení
Dnes se zaměříme na vinnou révu, konkrétně o jeden speciální druh, který roste v Asii. Zajímat nás bude její kořen, zvaný kuzu.
-
Muškátový oříšek je malý zázrak nejen v kuchyni. Je plný vitamínů a umí i léčit
Muškátový oříšek je doma v Portugalsku, ale už dávno se rozkutálel do kuchyní celého světa. A to je velmi dobře, protože je nejen chutný, ale i velmi zdravý.
-
Dýně, královna podzimní kuchyně. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchaře
K podzimu neodmyslitelně patří některá sezónní jídla. Zdeněk Kubíček, šéfkuchař z ústeckého zámečku Větruše si pro vás přichystal pár receptů z dýní.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.