Společné uléhání do postele posiluje partnerský vztah

Někteří z nás jsou ranní ptáčata a jsou nočními sovami. Někdy se páry ani nesnaží přizpůsobit jeden druhému a opak jsou překvapeni, když dochází k ochladnutí vztahu a vzájemnému odcizení. Někdy za to mohou maličkosti, například odlišná doba uléhání ke spánku.

Je nepravděpodobné, že když jdete společně spát, nedáte si pusu a chvíli si nepovídáte. Možná právě tyto intimní chvilky mohou být zachráncem chladného vztahu.

Pokud pracujete na různé směny, zkuste jít spát společně alespoň ve dnech volna.

Čas na pomazelní a malý rozhovor

Každý pár touží po mazlení a kusu řeči se svým milovaným. Ale kolik z nás si na to vlastně dělá čas? Proto společné spaní ve stejnou dobu umožní vám i vašemu partnerovi každodenní mazlení, a dokonce i nějaký čas navíc na rozhovor o vašem prožitém dni.
Při mazlení uvolňuje tělo neurotransmiter oxytocin – hormon štěstí. To vám pomůže přiblížit se vašemu partnerovi a cítit se s ním spokojenější ve vašem vztahu.

Mohlo by vám to pomoci synchronizovat se svým partnerem

Chystáte-li se spát ve stejnou dobu jako váš partner, pomůže vám to se společně se přizpůsobit, synchronizovat se a být si navzájem bližší. Může vám také pomoci vyhnout se zbytečnému podráždění, když jeden z vás druhého probudí kvůli rozdílu před spaním, což může vést k probuzení se špatnou náladou.

Zlepší se vaše fyzické zdraví

Společný spánek není jen o vztahu, ale také o výkonu vašeho těla. Může snížit váš krevní tlak, pomoci posílit imunitní systém a snížit probíhající zánět v těle.

Zlepší se také duševní zdraví

Vaše fyzické zdraví není jediná věc, která se zlepší – vaše duševní a emoční zdraví také získá podporu. Může snížit úzkost a pomůže vám cítit se více uzemněný a uvolněný. Nakonec bude snazší vést s partnerem lehké rozhovory a také vám pomůže zlepšit den tím, že se budete cítit šťastnější.

Autorský text

Autor: Petra Hornová
zavřít reklamu