TIP NA VYBAVENÍ: Jóga na cestách – nejlepší cestovní podložky

TIP NA VYBAVENÍ: Jóga na cestách – nejlepší cestovní podložky

Ať už se vydáváte na retreat, nebo prostě chcete cestovat, ale pravidelně praktikujete jógu a nechcete svou praxi při cestách porušit, platí vždy to stejné: pro jógu jako takovou toho moc nepotřebujete. Vlastně vám stačí jen přibalit jógamatku – samozřejmě co nejtenčí a nejlehčí – a případně pár dalších drobností.

Super slušivé vychytané jógové oblečení všech možných barev a značek a vzorů je sice fajn, ale ve finále jej vůbec není třeba: Šivananda Saraswati (otec Hatha jógy tak, jak ji známe dnes) ani Tirumalai Krišnamačarja (otec Ashtanga jógy) žádné luxusní jóga pants a trika a trikoty neměli. Takže v principu stačí sbalit elasťáky nebo pohodlné bavlněné kraťasy, které nezaškrcují kyčle, a jakékoli tričko nebo tílko (klidně takové, co používáte jako spodní prádlo v chladnějších dnech). Doporučuji nicméně mít minimálně „dva páry“ oblečení, v němž lze praktikovat, zejména nebudete-li mít možnost si pravidelně prát.

Samozřejmostí je vzít si s sebou kvalitní cestovní podložku – věřte, že ne ve všech zemích je taková podložka k sehnání! Takže se vybavte a ideálně si nedávejte podložku do zavazadla, jež si chcete nechat odbavit, pro případ, že se na letišti ztratí, ale vezměte si ji s sebou na palubu. Ostatně, třeba si zacvičíte i na terminálu při přestupu…

Podložek, které váží kolem jednoho kila a dají se složit i jinak než do (často neskladné) role, je velké množství a může být oříšek vybrat si tu pravou. Záleží také na tom, jaký typ jógy chcete praktikovat. Výběr jsme se vám snažili trochu usnadnit a na základě rešerše doporučujeme následující, seřazené od té nejlehčí:

Manduka eKO SuperLite Travel Mat (0,9 kg, 1,5 mm) je opravdu lehká a tenká jógamatka, má spíše „protiskluzovou vrstvu“ než měkký podklad. Při výrobě jógamatek eKO se používají výhradně netoxická změkčovadla. Neobsahují tedy žádné chemikálie ani barviva. Až vám jednou tato jógamatka doslouží a skončí někde na skládce, nezůstane po ní ani památky, kompletně se rozloží.

YOGGYS One Color Yoga Mat (1 kg, 4 mm) je lehká podložka s vyšší profilem pro větší komfort. Je vhodná na cvičení všech stylů jógy, ale i pilates či různých druhů fitness tréninků. Vyrobena je z PVC materiálu bez použití chemických barviv, těžkých kovů a ftalátů. Zaručuje stabilitu a má protiskluzový povrch.

Manduka PRO Travel (1,1 kg, 2,5 mm) má protiskluzovou úpravu, zároveň však optimální možnost „skluzu“ pro plynulé proskoky mezi pozicemi, přetáčení chodidel ve stojných pozicích apod. Díky uzavřené buněčné struktuře dovnitř neprosákne žádná vlhkost a nemnoží se v ní ani žádné bakterie. Snadno se umývá. Vysoce kvalitní materiál se neolupuje, netrhá a Manduka na něj dává doživotní záruku. Tato jógamatka je k dostání i v prodloužené verzi (200 cm), přičemž na váze se to téměř neprojeví – rozdíl je pouhých 100 g.

1. Manduka eKO SuperLite Travel Mat, 2. YOGGYS One Color, 3. Manduka PRO Travel

Dhaara: ISAR (1 kg, 1 mm) je jógamatka vyrobená z ekologicky šetrného přírodního kaučuku s jemným recyklovaným mikrovláknem, takže neklouže. Je to vlastně ručník a podložka zároveň, skvěle saje pot, tím zabraňuje podkluzování dlaní a zajišťuje plynulost a stabilitu v každé ásaně.

BOHO Ara Ararauna (1,1 kg, 1 mm) je jógamatka z přírodního kaučuku a savého mikrovlákna na povrchu. Lze složit do lehké ruličky nebo jako ručník. Díky mikrovláknu zajišťuje vysoce absorpční povrch s transparentní protiskluzovou vrstvou, která vám udrží ruce i nohy na místě. Podložka je určena zejména na hot a bikram jógu a jógové styly, při kterých se více potíte.

Dhaara: TREE PRAYER (1,5 kg, 2 mm) je jógamatka, která se dá pohodlně poskládat do tašky, batohu nebo jen tak pod paži. Je kombinací ručníku a podložky v jednom a má skvělé protiskluzové a absorpční vlastnosti.

1. Dhaara Isara, 2. BOHO Ara Ararauna, 3. Dhaara Tree prayer

Yoga Design Lab Travel Mat (1,6 kg, 1,5 mm) je cestovní ekologická podložka na jógu z přírodního kaučuku v kombinaci se savým mikrovláknovým ručníkem, tedy 2 v 1. A k tomu navíc krásný design! Už nepotřebujete zvlášť jógamatku a zvlášť ručník. Povrch je na dotek sametově hladký. Je ideální na dynamické styly jógy, také na Bikram či hot jógu, a pro každou jógovou praxi, kde se hodně potíte. Podložka je biologicky rozložitelná, vyrobena ze 100% recyklovatelného přírodního kaučuku.

YOGGYS Microbifer Travel (1,5 kg, 1 mm, dostupná ve 2 tloušťkách) je neklouzavá eko-jógamatka ze 100% recyklovatelné přírodní gumy s hebkým povrchem z mikrovlákna, který nahrazuje ručník. Je perfektní pro cestovatele či do studia jako druhá osobní vrstva. Ideální pro dynamickou praxi, protože protiskluzová úprava se aktivuje zvýšenou vlhkostí. Dostupná ve dvou tloušťkách.

1. YOGGYS Microfibre Travel Flamingo, 2. Yoga Design Lab Travel Mat v designu Kaivalya, 3. YOGGYS Microfibre Travel Glaze

BOHO Profesionál Bamboo (1,8 kg, 2,5 mm) je protiskluzová jógamatka s vysoce přilnavým povrchem. Je určena na všechny typy jógy a velmi časté používání. Rohy podložky se neohýbají a podložka zůstává pevně přichycena na jakémkoliv povrchu. Je o trochu širší, a tak vám poskytne více prostoru než běžné podložky na jógu. Hmotnost podložky ale zůstává nízká.

BOHO Tripper (1,8 kg, 2 mm) je cestovní protiskluzová jógamatka z kaučuku, kterou srolujete do malé ruličky nebo poskládáte stejně jako ručník. Podložka má velmi dobré protiskluzové vlastnosti při kontaktu se suchými i vlhkými dlaněmi nebo chodidly. Vhodná pro všechny typy jógy doma i venku. 

Dhaara: AHIMSA (1,9 kg, 3 mm) je ekologická podložka na jógu z přírodního kaučuku, který se šetrně a udržitelně získává ze stromů mimo ohroženou Amazonii a v kombinaci s bavlnou má dokonalé protiskluzové vlastnosti. Navíc má kaučukový povrch buněčnou strukturu, která nevsakuje pot, takže se na něm nemnoží bakterie. Na svoji tloušťku je překvapivě lehká a pohodlně se přenáší. Podložka je recyklovatelná a beze zbytků se rozloží.

1. BOHO Profesionál Bamboo, 2. BOHO Tripper, 3. Dhaara Ahimsa

TIP: Na podložku zvolte i vhodný obal, doporučuji taktéž co nejlehčí a nejskladnější.

Vybavení pro šatkrija

Jste-li poctivými jogíny, kteří praktikují i očistné techniky, šatkrija, doporučuji vzít si s sebou na cesty také náčiní potřebné pro tyto techniky. Já vždy vozím konvičku pro džala néti (očista nosních dutin slanou vodou). Mám tudíž plastovou, i když tento materiál nemám úplně v oblibě, pro cesty je praktický, protože je oproti keramice skoro nerozbitný a oproti kovu nerezivějící. Dále mi nesmí chybět několik kvalitních čajových svíček pro trátak (očista zejména zraku). Doporučuji takové, které neobsahují palmový olej. Tři malé s výdrží hoření cca 6 – 8 hodin se mi vždy někam vejdou a mnoho neváží. Stejně tak se může hodit provázek (nejen pro pověšení prádla a k dalším účelům), např. pro sútra néti.

Praktikovat lze i bez jóga oblečků a podložky – centrum města Phnom Penh, Kambožda 2019: z „behind the scenes“ záběrů, jež byly určeny pro promo „open yoga classes“ pro veřejnost

Může se hodit – nejen pro praxi

  1. Rychleschnoucí ručník z mikrovlákna, který můžete využít standardně nebo třeba na pláži a při jiném koupání, ale případně i při aerodynamičtější praxi jakou je Spicy Vinyasa.
  2. Zcela zásadním detailem, na který jogínky někdy zapomenou, jsou gumičky do vlasů pro jejich stažení při praxi. Jasně, dají se vyrobit snadno ze silonek, ale kolik z vás si s sebou vozí silonky?
  3. Pokud budete praktikovat nebo meditovat v chladnějším klimatu, přibalte si pohodlnou mikinu nebo triko s dlouhým rukávem. Vyhněte se oblečení s kapucí, která při inverzích a pozicích vleže může vaši praxi narušovat.
  4. Pro zápisky k praxi (vedete-li si nějaké) je vhodný malý deník a propiska.
  5. Přestože se při praxi, ani krátce před ní, nedoporučuje pít vodu, jsou tací, kteří pití vyžadují. Praktická cestovní láhev je taková, která je nerozbitná! Já navíc vždy vozím takovou, která udržuje horké nápoje teplé a studené nápoje chladné. Ideálně přihoďte ještě Sanosil nebo jinou dezinfekci vody k pití.
  6. Pakliže je vaše praxe spojena s nutností aromaterapie, přibalte si malý esenciální vonný olejíček, ostatně, může se hodit i při jiných příležitostech a tekutiny do 100 ml můžete mít běžně u sebe v příručním zavazadle. Bergamotový olej je ideální pro zklidnění, borovicový olej na osvěžení, smrkový prospívá psychice.
  7. Spojujete-li praxi s modlitbou, bude se vám hodit balíček vonných tyčinek; ty, které obsahují citronovou trávu, navíc odpuzují komáry!
  8. Co se týče zapalovače (na svíčky, tyčinky apod.), některé aerolinky vyžadují jeho uložení do příručního zavazadla, jiné do odbavovaného. Zjistěte si tedy předem, jaké jsou podmínky, ať se zbytečně nestresujete přendáváním na poslední chvíli.
  9. Malý, kompaktní, lehký, bezdrátový, tedy přenosný reproduktor s Bluetooth se vám hodí nejen pro praxi, ale i pro chillout večery. Prodávají se nejrůznější, dokonce i voděodolné, což oceníte, pokud máte v oblibě beach jógu nebo noci na pláži…
Na Bali v roce 2018; Meditasi Bungalows na okraji Amedu, kde jsem působila jako lektorka jógy a meditace, bylo super, že jsem přišla hodně do kontaktu s místními a mohla se volně potulovat po okolních kopcích i plážích. Sice se tu nedaly koupit hygienické tampony, ale narozdíl od Ubudu, kde jde koupit prakticky všechno, dokonce i mnohé vybavení na jógu, měl Amed výhodu celého pobřeží při moři a naprostého klidu od velkého turistického ruchu. Praktikování v klášterech, obojí, meditace i jógy, je tu v pořádku, pakliže splníte dress code (sárong, schovaná ramena) a nemenstruujete (jinak není vstup do hinduistických chrámů možný).

Tím nejpodstatnějším, čím se jogín musí vybavit (nejen na cesty), je trpělivost a pozitivní přístup. Při cestování nemusí vždy klapat vše podle plánu a neprobíhá vždy hladce. Navzdory potížím, neúspěchům a nepříjemnostem je důležité zhluboka se nadechnout a jít dál s důvěrou a pokorou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: