Je čas začít běhat. Benefity této aktivy jsou nesporné

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Beh
Zdroj: Shutterstock

Každý z nás si ve svém životě našel zaručený lék na špatnou náladu. Deprese je na světě čím dál tím častější a lidé při svých problémech vyhledávají odbornou pomoc. Věděli jste ale, že můžete depresím předcházet díky pravidelné sportovní aktivitě?

Pokud chcete mít zdravou mysl, zatímco stárnete, měli byste do své každodenní rutiny zapojit pravidelnou dávku sportu. Běh, jogging nebo rychlá chůze zvyšují soustředěnost, a dokonce i v zaměstnání vám to bude lépe pálit.

Vaše mysl bude odolnější vůči stresu

Řada studií ukázala, že aerobní cvičení může zlepšit schopnost zvládat stres. V přehledu výzkumu cvičení a stresu publikovaném v Clinical Psychology Review dospěl autor Peter Salmon k závěru, že pravidelné cvičení dodává trvalou odolnost vůči stresu.

Vědci si myslí, že to může být proto, že aerobní cvičení zvyšuje pocity štěstí ve vašem mozku, a vy se tak cítíte mnohem lépe. A pokud budete cvičit častěji než jednou či dvakrát týdně, dosáhnete doopravdy skvělých výsledků.

Pokud jste přes zimu nabrali nějaké to kilo, pak může být cvičení tím nejlepším rozhodnutím. Nejenže budete vypadat skvěle v plavkách, ale také se vám bude mnohem lépe spát a zvládání stresu pro vás bude hračka.

Běh a jiné formy aerobního cvičení výrazně snižují riziko předčasného úmrtí

Pravidelné třicetiminutové aerobní cvičení u lidí výrazně zmenšuje riziko předčasného úmrtí. Aktivní pohyb delší než hodinu je podle některých výzkumů ještě lepší. Lidé, kteří pravidelně cvičí, mají podstatně menší pravděpodobnost vzniku řady forem rakoviny.

Podle studie zveřejněné v časopise American College of Sports Medicine je třicet minut na běžeckém pásu dostačujících k pozvednutí nálady někomu, kdo trpí depresivní poruchou. Dokonce i lidé, kteří se pohybují tempem chůze, mohou očekávat skvělé výsledky a lepší náladu.

Obecně platí, že čím více lidé běhají, tím zdravější je jejich srdce. Pouhých pět minut denně strávených během by vám mohlo přidat pár let do života. Pokud tedy chcete, aby byla vaše mysl zdravá, cvičení je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete dělat.

Na nic tedy nečekejte, stáhněte si do telefonu vaši oblíbenou hudbu, nasaďte sluchátka a vyrazte cvičit.

Zdroj: Business Insider

Autor: Štěpán Pacík


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články