V Ústeckém kraji se potvrdil výskyt tzv. indické mutace koronaviru. Pomoci by před ní mělo očkování

17. červen 2021 14:10

V Ústeckém kraji se vyskytla tzv. delta varianta koronaviru. Ta je někdy označovaná jako indická mutace. Případy nákazy touto formou viru zaznamenali zdravotníci hlavně na Děčínsku. Pacienti mají lehčí průběh nemoci – nikdo z nich nemusel do nemocnice.

„Dvanáct vzorků v okrese Děčín je pozitivních v rámci té indické mutace. Nesouvisí spolu – jsou to různé, bohužel i náhodné, výskyty. Nesouvisí to tedy s čistě cestovatelskou anamnézou,“ uvedl po jednání krajského krizového štábu Martin Volf.

Na mutaci přišla drážďanská univerzita, která vzorky od krajské hygienické stanice analyzuje.

„Jen díky tomu, že teď máme málo pozitivních vzorků a prakticky všechny můžeme dovézt do Drážďan na sekvenování, tak víme, že nejdéle za 14 dnů se dozvíme, zda tam byla, nebo nebyla, ta delta mutace,“ vysvětluje ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

U nakažených tzv. delta mutací dodržovala hygienická stanice přísnější opatření.

„Nařizovali jsme opakovaná vyšetřování – abychom skutečně měli potvrzeno, že na konci karantény je PCR test negativní. Pak teprve byla ta opatření ukončena,“ doplnila Šimůnková.

Díky očkování většinou nemají nakažení indickou mutací vážnější průběh onemocnění

Tzv. delta mutace je příčinou současné další vlny epidemie ve Velké Británii. Nakažení po očkování ale většinou nemají vážné příznaky a nepotřebují nemocniční léčbu.

A právě očkování pokračuje i v Ústeckém kraji. „K dnešnímu dni už máme očkováno asi 43 procent obyvatel Ústeckého kraje, to je zhruba 350 tisíc obyvatel první dávkou. Ukončené očkování má už více než 170 tisíc osob,“ uvedl po jednání krizového štábu krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Doposud se můžou k očkování registrovat lidé ve věkové skupině 16+. Od července se pak budou moci registrovat i starší 12 let. Podle Petra Severy ale postupně zájem o očkování klesá – kraj proto během léta postupně uzavře dosavadní velká očkovací centra a přesune je zpět do nemocnic.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související