BK MLADÁ BOLESLAV

Reprezentace? Obrovská zkušenost a motivace do další práce, říká Jan Růžička

17. 6. 2021
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Během přípravy na mistrovství světa si připsal první start v seniorské reprezentaci. Při své premiéře v Norimberku vychytal vítězství 4:1 nad budoucími semifinalisty z Německa. Opora Bruslařů se momentálně v jižních Čechách připravuje na nadcházející sezónu pod taktovkou Dominika Kodrase. Jak hodnotí svoji účast v národním týmu? Jak probíhá jeho letní příprava? A jak vnímá Ligu mistrů?

Jak jste trávil volný čas po konci sezóny?

Po skončení sezóny jsem dostal pozvánku do národního týmu, kde jsem nakonec strávil tři týdny. Po vyřazení z reprezentace jsem měl asi tři týdny volna, během kterých jsem načerpával síly do začátku přípravy. Byl jsem hodně s rodinou a jezdil jsem na výlety s přítelkyní, abychom si mohli vynahradit ten čas, kterého v sezóně moc nebylo.

V reprezentačním A týmu jste byl poprvé, jaké byly vaše dojmy?

Národní tým je pro mě nejvíc, co jde v hokeji dokázat. Užíval jsem si každý den na sto procent a snažil jsem se odvést pro tým maximum. Jsem moc rád za příležitost se v reprezentaci ukázat.

Jak moc vás mrzelo vyřazení z nominace?

Samozřejmě hodně, protože jsem se dostal takhle daleko a byl jsem týden od účasti vrcholu sezóny. Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že budu bojovat o pozici na mistrovství světa, bral bych to všema deseti. Byla to pro mě obrovská zkušenost a motivace dál. Jednou bych se rád dostal do té trojice brankářů, která si nakonec na světovém šampionátu zachytá.

Jste jedním z hráčů, kteří trénují individuálně, jaká je náplň vaší přípravy?

Vzhledem k zdravotním problémům, kterými jsem si prošel, mi bylo doporučeno, abych během letní přípravy vynechal běhání a skákání. S naším kondičním trenérem Ondrou Ježkem jsme se dohodli, že budu trénovat samostatně. Už druhým rokem přes léto trénuji s Dominikem Kodrasem v Českých Budějovicích a celkově už s ním spolupracuji asi čtyři roky. Přípravu jsme uzpůsobili tomu, co mi koleno dovolí, a jsem za tento individuální přístup rád.

Kdy se připojíte k týmu?

Připojím se do společné přípravy na ledě. Během léta jsem jezdil každou středu na brankářské tréninky s Lukášem Mensatorem.

Už jste se společně s novým trenérem brankářů poznali?

V první řadě bych chtěl poděkovat Radku Haasovi, který tady se mnou trávil spoustu času a z velké části mu vděčím za to, kde teď jsem. Zatím jsme s Lukášem na začátku společné cesty, ale už se pomalu poznáváme a určitě je to výborný trenér. Myslím si, že se ještě někam můžu posunout a osobně se na tu spolupráci těším a věřím, že budeme oba dva úspěšní.

Co říkáte na soupeře v Lize mistrů a jak se na tuto soutěž těšíte?

Liga mistrů je skvělá, protože se můžeme měřit s různými týmy v Evropě. Čekají nás zápasy proti třem kvalitním celkům a pro nás i diváky to bude porovnání s těmi nejlepšími.

Brankářská trojice Bruslařů zůstala pro letošní sezónu ve stejné podobě. Jste rád?

Jsem rád. Všichni tři jsme si od začátku sedli a fungovalo nám to. Myslím si, že ke změnám ani nebyl důvod, protože mezi námi nebyl sebemenší problém.

Děkujeme za rozhovor.