Nejvyšší správní soud zprostil kárné žaloby soudce Veselého. Nadřízený žádal snížení platu

Nejvyšší správní soud zprostil kárné žaloby mělnického soudce Jana Veselého. Jeho nadřízený pro něj žádal snížení platu o 30 procent na rok s odůvodněním nezákonného usnesení v případu domácího násilí. Správní soud při zproštění uvedl, že se s určitou chybovostí počítá, nesmí se to ale vymykat s přihlédnutím k následkům. Jednání bylo kvůli zdravotním důvodům bez přítomnosti Veselého, který je v pracovní neschopnosti.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha před Nejvyšším správním soudem v Brně oblékla roušku.

Nejvyšší správní soud uvedl, že se s určitou chybovostí počítá, ale nesmí se to následky vymykat. Ilustrační foto | Foto: Tereza Kráčmarová | Zdroj: Český rozhlas

Předseda Okresního soudu Mělník Oldřich Kajzr u soudu uvedl, že Veselý pochybil u případu, který se týkal domácího násilí a figurovalo v něm vykázání z obydlí, přičemž muž měl zakázané setkávat se s manželkou a nesměl se ani přibližovat k domu.

Soudce dostal důtku za neupřesnění příjmů a majetku. Žalobu podal předseda Nejvyššího soudu

Číst článek

Podle Kajzra soud nařídil předběžné opatření na šest měsíců, přitom je zákonná lhůta jeden měsíc. Předseda mělnického soudu také uvedl, že je Veselý dlouhodobě v neschopnosti a nekomunikuje.

Obhájce Stanislav Balík uvedl, že Veselého pochybení mrzí. „Ale všichni jsme omylní. Kdo je bez chyby, ať hodí kamenem,“ uvedl Balík. U nemoci Veselého uvedl, že vyžaduje dlouhodobou péči, aby se uzdravil. Navrhl zproštění kárné obžaloby.

Očekávané rozhodnutí

Nejvyšší správní soud uvedl, že se s určitou chybovostí počítá, ale nesmí se to následky vymykat. Soudkyně Miluše Došková řekla, že sice práce soudce by takto vypadat neměla, věc ale nelze považovat za tolik intenzivní, aby zakládalo skutkovou podstatu kárného provinění.

Podnikatel v taláru i údajná opilecká autonehoda. Nad dvěma soudci visí kárná žaloba

Číst článek

Kajzr novinářům řekl, že seznámí s písemným vyhotovením. Balík uvedl, že se rozhodnutí dalo trochu očekávat a že nikdo není neomylný.

Veselý nedávno v jiném kárném řízení dostal důtku, když v povinných oznámeních dostatečně neupřesnil svůj nemovitý majetek a příjmy. V tomto případě na něj kárnou žalobu podal předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, který oznámení soudců eviduje.

Další žalobě týkající se Veselého údajného podnikání a vedlejších příjmů kárný senát nevyhověl. Zákon sice soudcům podnikání zakazuje, ale Veselý se úspěšně hájil tím, že pouze spravoval vlastní nebo zděděný nemovitý majetek, což je ze zákona možné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme