Zápisky z Copy América 2021 - souhrn 1. hracího dne

17.06.2021, 18:58, aktualizováno 17.06.2021, 18:58
Komentáře a souhrny
Lionel Messi (© AFP)
Máme za sebou první hrací den skupinové fáze Copy América, která se dá považovat spíše za přípravnou fázi pro závěrečné play-off. První den každopádně nenabídl žádná velká překvapení, pouze potvrzení trendů patrných už z kvalifikace na MS. Velkou nepříjemností je však stále stoupající počet nakažených Covidem, který prozatím dosáhl čísla 53 a ještě se pravděpodobně bude zvyšovat.

Nejvíce zasaženými reprezentacemi jsou zatím Venezuela a Bolívie, naopak očkovaní Chilané si můžou jen mnout ruce (ačkoliv ten čínský sajra... pardon, vakcína, nemá potřebnou účinnost). Z hlediska atraktivity turnaje je samozřejmě zklamáním, že na zápasech nemohou být přítomni fanoušci, kvůli nemilé koronavirové situaci je to však zcela pochopitelné. Když se k tomu však připočte právě čím dál větší počet nakažených účastníků, nemůže člověka nenapadnout, zda by nebylo lepší turnaj odložit či zrušit.
Skupina A

Paraguay - Bolívie 3:1

15.06.2021 02:00

Góly: 62. Alejandro Gamarra, 65. Ángel Romero, 80. Ángel Romero - 10. Erwin Saavedra (pen.)

Druhý zápas skupiny B by určitě nabídl vyrovnanější podívanou, kdyby byla Bolívie v plné síle. Jenže bohužel tuto reprezentaci zasáhl koronavirus. Sice ne tak rozsáhle jako Venezuelu, zato si však vybíral pouze ty nejdůležitější hráče. Zápas přesto vypadal přesně tak, jak to máme na Copě rádi. Šlo o ofenzivní fotbal, zejména ze strany Paraguaye.

Hned ve 3. minutě zápasu musel vytáhnout původně až třetí gólman Bolívie Cordano dobrý zákrok proti střele ze střední vzdálenosti. Paraguay vůbec začala hodně zostra a vypadalo to, že každou chvílí musí vstřelit gól, pak ale přišel šok. Nebezpečnou střelu Diega Bejarana totiž levý bek Arzamendia zblokoval ve vápně pouze rukou, takže počáteční tlak Paraguaye vyšel vniveč a Bolívie z penalty otevřela skóre na 0:1. Penaltu zužitkoval ve formě hrající Erwin Saavedra.

Paraguay však ještě zvýšila tlak a oslabené Bolívii nezbývalo nic jiného než odkopávat balóny od svého vápna. V 19. minutě udělal mladý gólman Cordano chybu a při zákroku podrazil nohy dobíhajícímu Paraguayci. Sudí Haro okamžitě odpískal penaltu, ta však byla po zásahu VAR odvolána, jelikož akci předcházel ofsajd. Bolívie však evidentně nebyla schopná vyrovnat se tempu velmi rychle hrající Paraguaye a bylo jasné, že takový tlak se nedá dlouho vydržet. Zejména při šanci Ávalose chyběly ke gólu opravdu centimetry. Bolívie se zmohla jen na občasné krátké podržení míče na polovině soupeře, v obraně však přežívala nemožné.

Těsně před koncem poločasu Alejandro Romero z jednoduché pozice minul úplně odkrytou bránu a v tu chvíli to vypadalo, že trenér Berizzo jej snad půjde na hřiště osobně inzultovat. V poslední minutě nastaveného času ale dostal útočník Cuéllar zbytečnou druhou žlutou kartu a poroučel se ze hřiště.

Jestli byl první poločas ve znamení zoufalé snahy Bolívie ubránit těsnou výhru, druhý poločas pak byl ukázkou perfektní ofenzivní hry Paraguaye. Oslabený a unavený soupeř už zkrátka jen čekal na popravu. Až do 62. minuty však Paraguay zrazovalo zakončení, případně zakročil gólman Cordano. Právě ve zmíněné minutě ale hříšník z prvního poločasu Alejandro Romero vypálil z voleje z dobrých 20 metrů nádhernou nechytatelnou ránu a bylo to 1:1. Hned o 3 minuty později dokázal Cordano na čáře skvěle vyrazit hlavičku Gonzáleze, proti následné dorážce Ángela Romera už byl ale bezmocný, 1:2. Závěrečný úder do vazu Bolívie pak přišel opět z nohy Ángela Romera, který zužitkoval přihrávku Ávalose.

Více informací k zápasu

Argentina - Chile 1:1

14.06.2021 23:00

Góly: 33. Lionel Messi - 57. Eduardo Vargas

V prvním zápase skupiny A jsme měli možnost zhlédnout remízu Argentiny s Chile. Ještě před zápasem však proběhlo uctění zesnulé legendy Diega Maradony ve velkolepém stylu. Na hřišti se nakonec body dělily po remíze 1:1.

Oba týmy oblékly své tradiční dresy, tedy Argentina modro-bíle pruhované a Chile červené s modrými trenýrkami. Do zápasu vstoupila Argentina mnohem aktivněji a už po pár minutách na hřišti mohla poprvé skórovat, Lautaro Martínez však ve složité pozici přestřelil branku z malého vápna. Argentinci pokračovali v aktivním výkonu, avšak Nicolás González neměl ten den střeleckou slinu. Nejdříve z hranice vápna nenachytal na bližší tyči skvěle chytajícího Claudia Brava, aby jej jen o pár minut později fantom v chilské brance vychytal v souboji 1 na 1.

To posloužilo Chilanům jako budíček a začali se také více objevovat v útoku, kde zaznamenali svou první šanci. Jean Meneses však svou křižnou střelu nasměroval pouze vedle brány Emiliana Martíneze. A tak udeřila Argentina. Ve 33. minutě se totiž postavil k přímému kopu z nějakých 20 metrů Lionel Messi a s jeho exekucí si poradil náramně. Claudio Bravo si sice na míč sáhl, vytěsnit jej však neměl šanci - 1:0.

Po změně stran to tak najednou muselo být Chile, kdo se bude tlačit do útoku. Bohužel pro Argentinu její obrana působí všelijak, jen ne jistě. Netrvalo to totiž dlouho a Charles Aránguiz využil propadnutí argentinské defenzivy a nasměroval krásnou přihrávku za obranu Eduardu Vargasovi, kterého sice ještě vychytal gólman Martínez, při následné dorážce ale Tagliafico ve snaze střele zabránit sestřelil Vidala a rozhodčí Roldán neměl jinou možnost než odpískat penaltu. V poslední době nejistý sudí si však i na poměrně jasný zákrok musel vypomoct s VAR, čímž se utkání trochu zdrželo.

K penaltě se postavil Arturo Vidal... a potvrdil nepsané pravidlo, že faulovaný hráč penaltu zahrávat nemá. Nicméně k jeho štěstí gólman Martínez míč vyrazil jen na břevno, od kterého se odrazil k volnému Eduardu Vargasovi, který míč dostal do brány. Gólman Martínez se sice hlásil, že při dorážce došlo k hraní rukou a z jeho pohledu to tak opravdu muselo vypadat, gól byl však zcela regulérní.

Argentinci se nechtěli s remízou smířit a vrhli se opět do útoku. Bohužel Nicolás González neměl svůj den. Sice potvrdil, že konečně v něm Argentina získala přímočarého křídelníka, který se tlačí do zakončení, zároveň ale v zápase všechny své šance spálil. A když na konci zápasu Chile přežilo i nebezpečný závar po standardní situaci, rozešly se oba týmy smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paraguay11003:13
2.Argentina10101:11
 Chile10101:11
4.Uruguay00000:00
5.Bolívie10011:30
Skupina B

Kolumbie - Ekvádor 1:0

14.06.2021 02:00

Góly: 42. Edwin Cardona

Zápas Kolumbie s Ekvádorem mnoho fotbalové krásy nepobral a šance obou týmů bychom spočítali nejspíš na prstech jedné ruky. Nakonec se radovali Kolumbijci. Ke třem bodům jim stačila jediná branka.

První náznak šance předvedl hned na začátku ekvádorský Estrada, který zpoza vápna vyslal solidní střelu, která však o dobré dva metry minula bránu. Další náznak ze strany Ekvádoru přišel o několik minut později, který však spíš než gólem mohl skončit zraněním kolumbijského gólmana Ospiny, kterému Enner Valencie nechtěně přišlápl ruku. Naštěstí však po kratším ošetření Ospina mohl v zápase pokračovat.

Kolumbijci se v prvním poločase (a vlastně v celém zápase) dostávali na útočnou polovinu soupeře jen výjimečně, přesto však alespoň oči fanoušků potěšili nádhernou gólovou akcí. Po rozehrání přímého kopu přišel parádní ťukes po ose Cardona-Cuadrado-Cardona-Cuadrado-Borja-Cardona a bylo to 1:0. Sudí nejdříve odpískal ofsajd, díky VAR však vyšlo najevo, že ofsajdovou linii zcela zlikvidovalo špatné postavení útočníka Gonzala Platy, který zůstal dobré dva metry za svými spoluhráči.

Druhý poločas pak byl ve znamení marného snažení Ekvádoru o vyrovnávací branku. Té mohl docílit Fidel Martínez po překvapivé střele z přímého kopu, Ospina se však vyznamenal.

Kolumbie se s ofenzivou příliš neobtěžovala, proto stojí za zmínku snad jen individuální akce předvedená Borjou, kterou však zakončil hodně vedle brány. Na druhé straně vyslal v 72. minutě pěkně umístěnou, ale pomalu střelu Pervis Estupiñán, se kterou si ale díky nižší razanci dokázal Ospina bez problémů poradit. To bylo z nepříliš zajímavého zápasu vše a Kolumbie si tak připsala asi ne úplně zaslouženou, o to však cennější výhru.

Více informací k zápasu

Brazílie - Venezuela 3:0

13.06.2021 23:00

Góly: 23. Marquinhos, 64. Neymar (pen.), 89. Gabriel Barbosa

O problémech Venezuely před zápasem se toho napsalo už dost. Zápas tedy měl naprostého superfavorita a případná nevýhra Brazílie by byla naprostou senzací. Tu však Brazilci nepřipustili a s Venezuelou si poradili víceméně v tréninkovém tempu.

Bojující Venezuelané drželi nulu až do 23. minuty, kdy po rohovém kopu a zmatcích v obraně míč do brány doslova protlačil Marquinhos přes levého beka soupeře Yohana Cumanu. Nešlo o žádný krásný gól, ale Brazílie se po tomto gólu mohla definitivně uklidnit. Nutno však říct, že se uklidnila až moc a zápas nenabídl velké množství šancí. Brazilci si byli naprosto jistí svým vítězstvím a předváděli profesorský fotbal. Jednoznačně nejaktivnějším Brazilcem byl hvězdný Neymar, který ještě v prvním poločase netrefil z dobré pozice bránu.

Ve druhém poločase pak Neymarovi chybělo jen pár centimetrů k tomu, aby usměrnil do brány centr Jesuse. Sporadické venezuelské protiútoky končily většinou na evidentní nesehranosti poslepované sestavy, na řadě tak opět byla Brazílie. Pravý bek Danilo zhruba po dvou třetinách zápasu předvedl nádhernou kličku, kterou oklamal nešťastného Cumanu. Ten navíc ještě poté nešikovně Danila fauloval. S proměněním penalty Neymar žádný problém neměl a bylo to už 2:0. V samém závěru už pak jen upravil výsledek na 3:0 Gabriel Barbosa po trestuhodném propadnutí stopera Martíneze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Brazílie11003:03
2.Kolumbie11001:03
3.Peru00000:00
4.Ekvádor10010:10
5.Venezuela10010:30
V rámci zhodnocení každého hracího dne si představíme pár zajímavostí z předvedené hry jednotlivých týmů. Po prvním zápase bude mít nejméně důvodů k radosti zdevastovaná Venezuela, o něco méně nakažená Bolívie a tápající Argentina, která bude prvním týmem, na nějž se společně podíváme:

Argentina - hodnocení výkonu 5/10


1. Jak je důležité míti Messiho
Lionel Messi je stále ve velké fazóně. Tentokrát to sice nebyl jeden z těch zápasů, kdy prakticky sám zdecimuje soupeře, jeho přímý kop, ze kterého padl gól, byl však perfektní. Gólman Bravo si sice na míč sáhl, vytěsnit jej však nedokázal. Zároveň se však ukázalo, že Chile je pro Argentinu neoblíbený soupeř. Pohyblivá defenziva Chilanů je přesně to, co na mnohdy statickou Argentinu platí. Když pak čerstvá posila Fiorentiny Nicolás González trestuhodně zahazoval šance, musela se spokojit pouze s remízou. Minimálně však lze Argentinu pochválit za to, že konečně jde svou jasně vytyčenou cestou. Výsledky se podle mého názoru dostaví časem.

2. A jak je důležité posadit Otamendiho...
V současné sestavě Argentiny vidím 2 velké problémy. Tím prvním je právě Nicolás Otamendi, dříve velmi dobrý stoper, dnes jasná slabina Scaloniho výběru, který hraje už jen za zásluhy. Otamendi ani rozhodně není tím zkušeným mentorem, vedle kterého by mohl růst mladší kolega. Je to stále zmatkář, přes kterého jde velké množství gólů, pouze ještě jako bonus ztrácí na rychlosti. Scaloni by měl velmi brzy pochopit, že lépe než Otamendi, kterému se ale jinak patří za odvedené služby poděkovat, si povede kterýkoliv z nominovaných stoperů.

Druhým problémem je pak post defenzivného záložníka, který je v současnosti vyhrazen pro Leandra Paredese. Pokud dáme stranou osobní antipatie, jelikož Paredes opravdu není žádný fotbalový Mirek Dušín, lze konstatovat, že jde sice o kvalitního defenzivního záložníka, není to však osobnost. Argentina totiž nutně do středu zálohy potřebuje charismatického organizátora defenzivní části hry, který by tým dokázal v těžkých chvílích nabudit. V současném kádru však taková osobnost není. V zájmu Argentiny doufejme, že ji brzy trenér najde.

Brazílie - hodnocení výkonu 8/10


1. A ani to nebolelo...
Tohle byla opravdu hra kočky s myší. Zdecimovaní Venezuelané si sice určitě ostudu neudělali, od začátku až do konce však bylo jasné, kdo drží otěže zápasu naprosto pevně v rukou. Naopak místy zápas Brazilci pojali až v tréninkovém tempu, což by se jim teoreticky v dalším zápase mohlo vymstít. Brazilci totiž zaznamenali už 7. výhru v řadě a kouč Tite nesmí v hlavách svých svěřenců dopustit jakékoliv uspokojující myšlenky.

2. Je třeba začít hrát naplno
Zápas s Venezuelou by Brazílie měla velmi rychle hodit za hlavu. Přijdou totiž mnohem těžší soupeři a Brazilci by měli začít vážně ladit formu a rychlost na úplně jiný styl fotbalu, jaký přijde ve vyřazovací části. Zatím totiž Brazilci působí jako až příliš sebevědomé mužstvo, které si je vědomo své technické převahy a některým hráčům může brzy stoupnout sláva do hlavy. Pojďme se zaměřit tedy spíš na faktory, které Brazílii můžou potenciálně srazit vaz.

Tím prvním je určitě závislost na Neymarovi. Velké štěstí Brazilců je, že se možná úplně vyhne Chile. Minimálně ve skupině na něj nenarazí a ani do čtvrtfinále se nerýsuje jako potenciální soupeř. Tento houževnatý soupeř je však schopen silně přitvrdit, a to Neymarovi "nechutná". Navíc jeho herecké etudy už dosáhly skutečně vrcholu a vůbec bych se nedivil, kdyby si jej vyhlédli například Medel nebo Vidal pro zákrok, po kterém bude mít skutečně důvod metat kotrmelce. Ze stejného důvodu může Neymar děkovat peruánskému trenéru Garecovi, že nechal doma brutálního stopera Zambrana. Ten by si na Neymara snad speciálně i nabrousil kolíky.

Druhým faktorem je příliš bohorovná hra zálohy. Jistě, Casemiro je špička, nemůžu si ale pomoct, Fred ani Paquetá jí nejsou. Pokud by se podařilo jednomu z týmů perfektně bránit Neymara, rozehrávka najednou uvázne na mrtvém bodě. Richarlison jakožto druhý nejnebezpečnější Brazilec má totiž prakticky jen úkoly zakončovatele. Podle statistik na FB profilu brazilské reprezentace totiž zkompletoval proti Venezuele jen tři přihrávky spoluhráčům!!! Zkrátka rozehrávka není to, co by měl obstarávat. Jako možná taktika na Brazílii se tak ukazuje osobní obrana Neymara v podání řízného defenzivního záložníka. Výhodou Brazílie by však stále byla po celý zápas koncentrovaná obrana vedená jedním z nejlepších stoperů současnosti, zezadu jištěná jedním z nejlepších gólmanů planety. To se to pak vyhrává.

Bolívie - hodnocení výkonu 3/10


1. No Moreno, no party
Bolívie před zahajovacím utkáním s Paraguayí vydala tiskovou zprávu, ve které uvedla, že několik členů výpravy se nakazilo Covidem. Nic víc, nic míň. Při odtajnění zahajovací sestavy však patrně v Bolívii nejeden fanoušek protočil panenky a šel k zemi. Kapitán a hrdina týmu Marcelo Moreno totiž nebyl k dispozici ani na lavičce. Proč asi, že? Aby toho nebylo málo, pozitivní byly i další hvězdy výběru v zeleném - stoper Haquin a křídelník Henry Vaca. Naštvaný Moreno pak v rozhovoru pro média osočil CONMEBOL, že vysoký počet nakažených na turnaji je jejich vina a že by měli začít brát ohledy na zdraví hráčů. Rozhovor byl evidentně veden v emocích, přesto bolívijskému kapitánovi většina lidí asi dá za pravdu. Turnaj už je opravdu na hranici regulérnosti a kdyby pozitivními byly například hvězdy jako Neymar nebo Messi, to byste viděli, jak příslušné orgány začnou jednat... Pozitivní ale zatím nejsou, tudíž je pravděpodobné, že favority na vypadnutí tak budou dva koronavirem zdecimované týmy.

2. Dá se najít i něco pozitivního?
No snad jen to, že Bolívie si dokázala, že hrát může i bez svých největších hvězd. Pravda, o vyrovnaném utkání opravdu nemůžeme mluvit, jelikož Paraguay měla šanci za šancí a jen její dlouhá neschopnost v zakončení a solidní výkon gólmana Cordana uchránily Bolívii od debaklu. Kapitánu Morenovi je však 34 let a dlouhou dobu už se na něj Bolívie spoléhat nebude. Jako nový tahoun se profiluje mladý střední záložník Saavedra, který proměnil penaltu a stabilně podává v reprezentaci dobré výkony. Dalším pozitivem pro Bolívii by už snad byly ale jen samé negativní testy, a to zejména u Morena a stopera Haquina. Bez něj totiž bolívijská obrana hořela ještě víc než bývá obvyklé.

Ekvádor - hodnocení výkonu 2/10


1. Forma odešla v ten nejhorší moment
Takhle by to opravdu nešlo. Na začátku kvalifikace jednoznačně nejofenzivnější tým, který bavil fanoušky nádhernými kombinacemi, agresivním napadáním a přímočarou hrou, je najednou úplně bez šťávy. Opravdu v ten nejhorší možný moment odešla forma zejména klíčovému útočníku Estradovi, tvůrci hry Menovi, motoru středu zálohy Moisési Caicedovi a na Enneru Valenciovi je pak vidět až přílišná snaha vzít odpovědnost na sebe, což mu zatím nejde. Hlavní problém pak vidím právě ve středu zálohy, který často propadá a zároveň není schopný kvalitně distribuovat míče na útočné polovině. Což o to, Jhegson Méndez si své defenzivní úkoly ještě celkem zvládá plnit, to Moisés Caicedo, který po přestupu do Premier League vůbec nenastupuje, je na tom hůř a je pro svůj tým doslova přítěží. Zároveň však na trenéru Alfarovi bylo vidět, že ve schopnosti zázračného mladíka věří a nechce mu předčasným stažením ze hřiště snížit pošramocené sebevědomí. Do příštích zápasů už však změna bude nutná, zvláště když se nabízí nasazení velmi kvalitního "střeďáka" Alana Franca nebo kreativního Damiána Díaze.

2. Mládí vpřed!
Jednoznačně pozitivním zjištěním je ale pro Ekvádorce věkové složení jejich základní sestavy. V ní se totiž objevili jen 3 třicátníci. Pojďme si zrekapitulovat její složení a vypíchnout potenciální silná místa do budoucna. Tak tedy: Ortíz (31) - Estupiñán (23), Arboleda (29), Hincapié (19), Preciado (23) - Martínez (31), Méndez (24), Caicedo (19), Plata (21) - Estrada (25), Valencia (31). Neformu Moisése Caiceda jsem zmínil už v předchozí kapitole, pořád ale platí za jeden z největších jihoamerických talentů. Výkon teenagera Hincapiého na stoperu pak rostl každou minutou na hřišti, kdy se ke konci nebál sám vyvážet míč až hluboko na soupeřovu polovinu (ostatně co měl dělat, když ofenzivní hráči prostě nefungovali). Naopak výkon Gonzala Platy proti Kolumbii byl jednoznačným zklamáním, přesto jde o vynikajícího dribléra. Zatím mu však evidentně sedí spíš role žolíka. Stejně tak oba krajní beci vykazují značný potenciál, přesto si nemůžu pomoct a od hráče Villarrealu Estupiñána čekám víc než jen běhání po lajně tam a zpátky. Propříště už však očekávám v základní sestavě zpět Ángela Menu, který sice nebyl poslední zápasy v obvyklé pohodě, přesto stále jde o vynikajícího hráče, který by trochu splašené hře záložní řady dodal myšlenku.

Chile - hodnocení výkonu 6/10


1. Může to být lepší, ale...
... je to stále to Chile, které známe z dřívějška. Stále bojující, technicky zdatné Chile, které trápí každého soupeře, který proti němu nastoupí. Chilský fotbalový svaz evidentně chce pokračovat v trendu nastoleném už v kvalifikaci na MS 2010 (a možná už i dřív, ale tyto doby po mně pamatovat nechtějte). Za mě je toto jasně sympatický trend, ze kterého by si mohly mnohé reprezentace brát příklad. V představení Uruguaye jsem psal o jejich "Procesu". Chile sice nemá tak sofistikovaný systém, trenéry ale evidentně vybírá podle předem jasného klíče. Měnit se tedy v Chile můžou trenéři, hráči, ale ne týmová filozofie. Ta zůstává nastavená na zarputilosti, ofenzivní hře a víře, že každého soupeře lze porazit, budou-li Chilané hrát jako tým.

2. Ztráta Alexise Sáncheze se ještě projeví, ostatní však na tom budou hůř
V zápase proti Argentině Chile nakonec vybojovalo bod, vyhráno však ještě zdaleka není. Velkou výhodou pro Chile ale je, že díky včasnému vládnímu objednání vakcín je země nejméně postiženou Covidem na kontinentu. Hráči Chile už navíc před nějakou dobou prošli očkováním, což je zpětně třeba hodnotit jako prozíravý tah. Jejich příštím soupeřům z Bolívie totiž bude chybět celá řada opor, a to ještě není jisté, jestli se nákaza v týmu nešíří vesele dál. Chilané tak v případě výhry nejspíš získají rozhodující náskok v boji o play-off a jejich jediným problémem bude zdraví Alexise Sáncheze. Stále totiž není jisté, na jak dlouho ho zranění vyřadí.

Kolumbie - hodnocení výkonu 5/10


1. I utrpěná výhra se počítá
V předzápasovém rozboru jsem lákal na zápas Kolumbie s Ekvádorem. Těm nešťastníkům, kteří mě poslechli a zápas si ve 2 hodiny v noci pustili, se upřímně omlouvám. Jako záplatu na zkaženou noc pak mohli vidět alespoň geniální signál ze standardky v podání tria Cardona - Cuadrado - Borja, která alespoň trochu okořenila jinak nudný zápas. První poločas vyjma zmíněné akce se týmy předváděly, kdo předvede horší fotbal. Kombinace byla nepřesná, ofenzivy opatrné a napadání rozehrávky jen sporadické. Nakonec se však raduje Kolumbie, která se k ní ve druhém poločase čistě probránila. Na nějaké výlety do útoku však téměř úplně rezignovala.

2. Kolumbie bude muset přidat
Už jsem zmiňoval pomalu národní kolumbijskou ostudu, kdy druhá nejlidnatější země kontinentu vyhrála Copu jen jedinkrát v historii. A že bych Kolumbii po prvním zápase měl pasovat na favorita, to tedy rozhodně ne. Ekvádor, který prohrál, dostal alespoň facku, že takto to nepůjde. Kolumbijci si ovšem ze svého výkonu musí vzít úplně stejné poučení. Vzhledem k situaci Venezuely se dá asi očekávat, že Kolumbie do play-off pohodlně dokráčí, teď tedy nastává fáze ladění formy. Stavět může Kolumbie na kvalitní výkon v defenzivě, kdy Ekvádor až na pár náznaků úplně vymazali. Naopak těžko se už bude opakovat, že z jediné pořádné šance dokáží Kolumbijci rozhodnout zápas, zvláště když od jasného ofsajdu Los Cafeteros uchránilo pouze velmi špatné postavení útočníka Platy.

Paraguay - hodnocení výkonu 9/10


1. Romero - gól!
Zrodila se hvězda. A tou hvězdou je v evropském světě zcela neznámý křídelník saúdskoarabského Al-Taawounu Alejandro "Kaku" Romero. Už v představení Paraguaye jsem psal o čím dál častějším využívání argentinských rodáků s paraguayskými předky. Mezi ně patří i "Kaku". Ten však zatím v 7 zápasech za Paraguay vstřelil 4 góly. Zkrátka Eduardo Berizzo moc dobře ví, koho do týmu potřebuje. Druhým hrdinou Paraguaye je pak už od začátku kvalifikace na MS jiný Romero - Ángel. Ten se překvapivě vyprofiloval v důležitého střelce svého týmu. Největším překvapením však byl hrotový útočník Gabriel Ávalos, který se ve 30 letech z ničeho nic dostal do reprezentace a ve svém teprve druhém zápase předvedl výborný výkon korunovaný pěknou asistencí na třetí gól. Takhle by to tedy šlo a Paraguay udělala veledůležitý krok do vyřazovacích bojů.

2. Remízová šňůra definitivně přerušena?
Paraguay je takticky vyspělé mužstvo s dobrou defenzivou. Ve spoustě zápasů si zasloužila vyhrát, přesto tyto zápasy nedokázala dotáhnout k vítěznému konci. Remízové prokletí dlouho na týmu leželo jako deka, což se projevovalo v nervózních koncích zápasů. Nyní však po delší době přišly dva výsledky po sobě, které neskončily remízou, a to prohra s Brazílií a teď výhra nad Bolívií. To se stalo naposledy v říjnu 2019 v přátelských utkáních s Jordánskem a Srbskem. Mimo přátelské zápasy bychom se dostali až do roku 2017, kdy ve dvou soutěžních zápasech po sobě neuhrála Paraguay alespoň jednu remízu. To už je celkem solidní šňůra. Uvidíme, zda bylo časté remizování spíše psychickým nastavením týmu a dále už bude Paraguay zaznamenávat více výher, nebo je problém hlubšího rázu. V turnajovém systému však neustálé remizování může tým dovést až k titulu. O tom jsme se mohli přesvědčit např. na Euru 2016.

Venezuela - hodnocení výkonu 4/10


1. Co naplat, lépe to nešlo
Když se vám těsně před turnajem kompletně rozpadne osa mužstva, asi se nedá čekat, že budete konkurovat Brazílii, která se svými kontinentálními soupeři působivě zametá už nějakou dobu. Nakonec sice někteří hráči nastoupili i přes předem avizovanou absenci (například gólman Graterol), z pravidelně nastupujících stoperů však nebyl k dispozici ani jeden. Na levém beku pak nastoupil nováček Cumana, který doslova shořel a podepsal se pod první dva góly. Těžko však něco vyčítat hráči, který dosud hrál jen domácí ligu a najednou na něj vyběhne Neymar s Richarlisonem a Jesusem. V záložní řadě zase nastoupil ortodoxní střední záložník Cásseres na křídle, ačkoliv na této pozici nikdy nehrál. Kapitánskou pásku dostal útočník Aristeguieta, jeden z mála zkušených fotbalistů v základní sestavě, který se sice na hrotu neuvěřitelně rval, snažil se svému týmu pomoct jakýmkoliv způsobem, bylo to však marné. Nejvíce ze všech pak chyběl tradiční kapitán Rincón, který tradičně organizuje hluboký venezuelský blok, což sice Júnior Moreno relativně zvládal, přesto v obraně Venezuela nepůsobila příliš kompaktně a skoro každá rychlejší kombinace Brazilců vedla k pořádným problémům. Co se dá dělat, tým se vám holt nesehraje ze dne na den.

2. Proč Venezuela neustále jen brání?
Přesto se však člověk neubránil dojmu, že Venezuela se i naprosto zoufalé situaci snažila útočit mnohem častěji než když má k dispozici to nejlepší, co může nabídnout. V několika případech agilní José Martínez (neplést s Josefem Martínezem) měl možnost táhnout protiútok po křídle, při kterém byl svými spoluhráči doplňován. Právě doplňování útoků byla prozatím v kvalifikaci jasná slabina Venezuely. Tento zápas byl samozřejmě spíš pro Venezuelany jakousi přípravou na důležitější duely v boji o postup, jde ale vidět, že trochu méně defenzivní svázanosti by týmu prospělo. Minimálně by se na hru Venezuely alespoň konečně dalo koukat. Čestnou zmínku nakonec si zaslouží úplný nováček v mezinárodním fotbale, 25letý Francisco La Mantia. Ten dostal v tomto zápase nevděčnou roli středního stopera v 3obráncovém systému, který měl za úkol držet prapor obrany. Nutno říct, že s touto rolí se popasoval opravdu skvěle. Nechyboval, nezmatkoval a stoperská trojice povolila vlastně až v samém závěru, kdy už bylo rozhodnuto. Zbylé dva góly nebyly v žádném případě vinou stoperů. Kdo ví, jestli si tímto neřekl o přestup do některé z kvalitnějších jihoamerických lig?

Autor: Jaroslav Novotný / conmebol.com, youtube.com

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mají nějak stanovená pravidla pro případ, že by se ten covid dál šířil? Můžou třeba týmy použít v průběhu turnaje 70 hráčů, nebo budou odstupovat z turnaje? Čekám, že CONMEBOL bude chtít dohrát turnaj za každou cenu, ale při tomhle vývoji...

Reagovat
veikko

Soupisky se otevřely, tzn. v případě nouze může tým donominovat potřebný počet hráčů.

Reagovat
AnnelieseMichel

za čínsky sajra...

Reagovat
veikko

Rozhodně nejsem odpůrce očkování, ale ten Sinovac si vážně snad ani označení vakcína nezaslouží. Hlavně že je na tak zmršený produkt co chvíli reklama na Copě.

Reagovat
eder

Prosím šmíráka na fotce už nechte konečně spát na smetišti dějin. Děkuji srdečně.

Reagovat
drussbarb

Nerozumím řeči tvého kmene

Reagovat
eder

To ani nemůžeš, Mongole. Nic si z toho nedělej...

Reagovat
drussbarb

Ok, díky za brilantní vysvětlení a lekci asertivity, jsi Šéf

Reagovat
smazaný uživatel

Za mě špatně zvolený systém. Bylo by lepší, kdyby postupovali jen dva ze skupin do semifinále.

Reagovat
LAM

Obvykle je ten trunaj s 12 týmy(3 skupiny po 4)

Letos ale kvůli coroně nejsou klasicky 2 pozvaný.

Tenhle systém je dle mě lepší.Hned do SF je moc rychlý.

Reagovat
smazaný uživatel

Tudíž moc zápasů ve skupině o ničem. Ale jen můj názor celkem je mi to jedno. Jinak takto se už hrálo 89 a 91. Tehdy to bylo dvě skupiny po pěti a první dva z každé skupiny šly do finálové skupiny, kde se hrálo každý s každým a výsledky ze skupin se nezapočítávaly.

Reagovat
Kocour Klapuška

Venezuela teda super nechutna

Reagovat
vilp

Tak "čerstvá posila Brightonu Nicolás González" prý nakonec do Fiorentiny. Nechápu potom, proč to tu někdo píše jako hotovou věc.

Reagovat
veikko

Upravím, každopádně neměj mi to za zlé, protože den před vydáním článku o tom referoval dailymail jako o hotové věci včetně přestupové částky. González to rozhodnutí sám změnil dneska.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele