Nadcházející pondělí uplyne přesně čtyři sta let od popravy sedmadvaceti českých pánů na Staroměstském náměstí. Pro připomenutí kulatého výročí si Česká televize vybrala osobnost, která byla rovněž odsouzena, ale k její popravě v rámci staroměstské exekuce nedošlo. Snímek nazvaný „Martin Fruwein osmadvacátý odsouzený“ mohou diváci vidět jako další z řady solitérních dokumentů v úterý 22. června od 21 hodin na programu ČT2.

-reklama-


„O tom, že někdo jako Martin Fruwein existoval, jsem se dozvěděl až díky tomuto projektu. Málokdy se mi stalo, že jsem si při natáčení až tak výrazně rozšířil znalosti. Fruweina jsem se snažil uchopit jako sebevědomého právníka, který má solidně rozjetou kariéru, ale bohužel se rozhodne přidat na špatnou stranu a to se mu stane osudným,“ říká ke své roli v hraných scénách nového filmu herec Lukáš Příkazký a dodává: „Jsem přesvědčený, že i zvolená forma ‚dokudramatu‘ látce přidává na přitažlivosti a umožní lépe se v těchto dějinných událostech zorientovat a divákovi tak lépe odvyprávět, co že se to vlastně jednadvacátého června roku 1621 na Staroměstském náměstí odehrálo.“

Lukáš Příkazký jako Martin Fruwein, FOTO: D.Ployhar / Distribuce Česká televize

Historické učebnice měšťana a později rytíře Martina Fruweina z Podolí nezmiňovaly a široká veřejnost se o něm dozvěděla až před deseti lety, u příležitosti 390 let od popravy díky umělecké skupině Ztohoven. Ta do dlažby na Staroměstském náměstí zasadila osmadvacátý kříž jako poctu tomuto právníkovi, jenž se vlastního popravení nedožil.

„Martin Fruwein představoval dnešním pohledem elitního právníka, který byl u všeho podstatného, co se v tehdejší politice dělo. Jako právníka si ho najímali katolíci i protestanti, pracoval pro nejvyšší šlechtu,“ říká k hlavní postavě snímku dramaturg a kreativní producent Radomír Šofr„Za stavovského povstání se jednoznačně postavil na stranu vzbouřených stavů. Po Bílé hoře se jeho osud zpečetil. Jeho výslechový protokol se jako jeden z mála dochoval. A protože měl Fruwein už zkušenost s fyzickou bolestí při mučení, raději se popravě vyhnul sebevraždou. Tak se tato postava připravila o posmrtnou slávu i o svůj křížek v dlažbě Staroměstského náměstí,“ uzavírá.

Kromě Lukáše Příkazkého v hlavní roli se ve filmu představí také Pavel Batěk nebo Igor Bareš. Premiéru historického dokudramatu uvede druhý program České televize v úterý 22. června od 21 hodin.

Zdroj: Česká televize

-reklama-