Preview 2. hracího dne Copy América 2021

17.06.2021, 22:35
Previews
Luis Muriel (© AFP)
První hrací den je, až na stále se zvyšující počty nakažených, úspěšně za námi. Od 17. června tedy začíná hrací den číslo 2. V něm se nám poprvé představí také Peru a Uruguay, čili týmy, které měly v prvním kole volno. Naopak volno na druhé kolo vyšlo na Ekvádor, který bude mít čas přemýšlet, co do příštího kola zlepšit, a Paraguay, která naopak dostává zasloužený odpočinek po vítězném zápase s Bolívií. Pojďme se tedy společně podívat na zápasy druhého hracího dne.

Kolumbie - Venezuela (17. 6. od 23:00)


V prvním zápase 2. kola se představí úspěšná Kolumbie proti neúspěšné Venezuele. Hodnotit předem průběh tohoto zápasu je složité zejména kvůli tomu, že není známo, kdo z Venezuelanů bude moct nastoupit. Paradoxně 15. června vyšla zpráva, že venezuelští ligoví fotbalisté dostali druhou dávku čínské vakcíny Sinovac. Dodatečně povolaní hráči tak už jednu dávku vakcíny mají a teoreticky by tak měla být aspoň o něco snížena pravděpodobnost, že se nakazí i oni. Naopak se zdá, že někteří z Venezuelanů už byli testováni negativně a trenér Peseiro tak bude moct využít trochu širší a zkušenější kádr. Proti Kolumbii by však Venezuela mohla mít šanci na body i bez největších opor, pokud hráči předvedou nadšený a dravý výkon.

To Kolumbie sice taky hlásila pozitivní případy ve výpravě, zdá se však, že hráčskému kádru se nemoc vyhnula. Hlavním problémem Kolumbie tak bude spíš nabuzení na zápas po bídném výkonu proti Ekvádoru, který stačil na vítězství spíš díky štěstí a neschopnosti soupeře v ofenzivě. Základem pro zlepšení je lepší pohyb a nabídka na útočné polovině. Kolumbie nemá v kádru žádného vyloženě kreativního hráče (nejblíže k němu má Edwin Cardona), proto právě zlepšení pohybu a zvýšení agresivity hry bude důležitým aspektem. Zvláště když proti Kolumbii stojí soupeř zdravě naštvaný na nepřízeň osudu, který bude o každý bod bojovat ze všech sil.

Tip na výsledek: 10

Brazílie - Peru (18. 6. od 2:00)


Obhájci titulu z Brazílie dostali na úvod turnaje poměrně příjemný los. Po Venezuele je čeká totiž trápící se Peru. Zároveň si ale musí dát Selecão velký pozor, protože výkony Peru se pomalu zlepšují a turnajový systém by měl druhému nejagresivnějšímu týmu (po Chile) sedět. Pro nastolení správné pohody v týmu navíc Peruánci potřebují dobrý vstup do turnaje. Když už ne třeba výsledkově, tak minimálně herně. Uvidíme tedy, jakým způsobem se bude zápas vyvíjet.

Jak už bylo řečeno, Peru čeká na turnaji první zápas. Potomci Inků jsou možná překvapivě dosud jediným týmem, který dokázal proti Brazílii skórovat v kvalifikaci na MS 2022. Peru tehdy ještě v 59. minutě vedlo 2:1 díky gólu skvělého Renata Tapii, v zápase je však zlomily fauly v pokutovém území. Brazílie díky dvěma penaltám zápas otočila a dokráčela k vítězství. Po utkání však Peruánci cítili velkou křivdu a je pravděpodobné, že budou chtít Brazílii tuto porážku vrátit. Důležité však bude především zpevnit obranu. Peru disponuje velmi solidním duem defenzivních záložníků a k tomu připočítejte nadějného stopera Abrama, který by měl i na angažmá v Evropě. Bohužel však obranný šik vůbec není kompaktní a gólman Gallese tak byl dosud nejvytíženějším gólmanem kvalifikačních duelů.

Brazílie bude chtít určitě navázat na pohodlnou výhru proti Venezuele. A právě určitá pohodlnost a důraz na to, nezranit se na vyřazovací boje, může Brazílii v tomto zápase uškodit. Rozhodně je nebude čekat tak jednoduchý zápas jako proti Venezuele. Případná ztráta bodů by pak mohla otřást křehkým brazilským sebevědomím. Vzhledem k vývoji kvalifikačního duelu lze předpokládat spíš nervózní utkání a tvrdou hru Peruánců. Terčem peruánské tvrdosti pak určitě bude zejména Neymar, na kterého má kvůli jeho chování na hřišti spadeno většina soupeřů. Případný rychlý gól by ale měl Brazilce uklidnit. Podaří se jim ho vsítit?

Tip na výsledek: 1

Chile - Bolívie (18. 6. od 23:00)


Zejména pro Bolívii půjde o nesmírně důležitý zápas, před kterým však její šance na vítězství nejsou vysoké. Největší hvězda výběru Marcelo Moreno Martins byl totiž nakažen Covidem a na turnaji si s největší pravděpodobností už nezahraje. Navíc do médií nevybíravě zkritizoval vedení CONMEBOL, že jim jde jen o peníze, nikoliv o zdraví hráčů. Jelikož patrně uhodil hřebíček na hlavičku, vedení CONMEBOL plánuje kapitána Bolívie potrestat zatím nespecifikovaným trestem. Bolívie každopádně bez svého kapitána není ani poloviční a pro Chile se tak otevřela snadná cesta do play-off.

Chilané v prvním zápase proti Argentině ještě nepředvedli to nejlepší. I přes několik infarktových momentů v obraně však ze zápasu vyválčili cenný bod. Nyní fanoušci "La Roja" očekávají bezpodmínečně 3 body proti oslabené Bolívii. S hrou do zatažené bolívijské obrany by však Chilané mohli mít docela problém, zvlášť když stále nejspíš nebude k dispozici hlavní útočná síla Alexis Sánchez. Přesvědčit se o tom fanoušci mohli zhruba před týdnem, když se týmy potkaly na chilské půdě v rámci kvalifikačního zápasu na MS 2022. Ten skončil překvapivě 1:1, když Chilané spálili velké množství vyložených příležitostí a naopak Bolívie vytěžila z minima maximum. Nepředpokládám, že by tolik šancí dokázali Chilané spálit i podruhé, přesto však zcela bez šancí Bolívie není. Základem bude vyrovnat se s chilskou bojovností a důležitý pro Bolívijce bude také nadstandardní výkon náhradního útočníka Álvareze. Pokud se sejdou tyto faktory, možná budou Chilané po zápase znovu zklamaní.

Tip na výsledek: 1

Argentina - Uruguay (19. 6. od 2:00)


Poprvé na turnaji se nám ukáže Uruguay, a to hned v souboji dvou rivalů a těžkých vah. Setkají se totiž dva historicky nejúspěšnější týmy Copy América, ačkoliv je třeba říct, že opravdu velkou část titulů získaly oba týmy už ve fotbalovém pravěku ještě před druhou světovou válkou, některé dokonce ještě během té první. Argentina však na titul čeká už od roku 1993, Uruguay poslední titul získala v roce 2011.

Ačkoliv jsou mnozí fanoušci na zápas určitě natěšení, osobně očekávám spíš taktickou bitvu s převahou defenzivní složky na obou stranách. Zejména Uruguay by si ale určitě v ofenzivě ráda spravila náladu, jelikož už 3 zápasy po sobě nedokázala vstřelit ani gól. Naposledy se jí podařilo skórovat 13. listopadu 2020 proti Kolumbii, a to hned třikrát. K návratu střelecké potence by měl přispět zejména navrátilec do nominace Edinson Cavani, jedna z legend tamního fotbalu. Argentinská obrana navíc proti Chile nepůsobila zrovna jistě. Troufnu si říct, že cesta by mohla vést zejména přes Nicoláse Otamendiho, pokud ještě vůbec nastoupí.

Argentinci určitě s remízou proti Chile nemohli být spokojeni, zároveň však nešlo o žádnou tragédii. Případné první místo ve skupině mají stále ve svých rukou a dá se očekávat, že ve vyrovnané jižní skupině si bude více týmů navzájem brát body. Výkon Argentiny navíc nebyl vůbec špatný a pokud seřídí Nicolás González do příštích zápasů mířidla, mohl by čistě teoreticky i atakovat korunu krále střelců. Svou aktivitou se totiž dostal do tří gólových šancí. Důležité pro Argentinu také bude, nakolik se povede Uruguaycům udržet na uzdě Messiho. Přece jen Uruguay je takticky skvěle připravená a sice má v poslední době problém se střílením gólů, zároveň je ale třeba podotknout, že z posledních 4 zápasů se proti její obraně prosadila jen suverénní Brazílie. Argentinu tak rozhodně nečeká nic lehkého a myslím si, že tentokrát bude hlavním požadavkem trenéra Scaloniho na své svěřence hlavně neudělat žádnou chybu. Jestli bych měl říct, který zápas turnaje odhadnu na bezgólovou remízu, zmínil bych právě zápas Argentiny s Uruguayí.

Tip na výsledek: 0

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org, facebook.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
ttopi

Brazílie zatím na pohodu. Asi velký favorit. Přesto doufám, že se Argentině nějakým zázrakem podaří to celé vyhrát. Ale nebojte, nevěřím tomu. Jen bych si to přál

Reagovat
Detektiv

nemuzu nesouhlasit

Reagovat
Messiáš

Sance jsou male, co nevymysli Messi, to neexistuje. Navic mi neprijdou v buhvijake pohode a fyzicky ke konci zapasu stradaji. Lautaro zatim jako by tam vubec nebyl, obrana zalostna, hlavne s Otamendim a bojim se, ze na tomto trendu se moc nezmeni

Reagovat
Banikovec7

Vždyť to Chile na konci docela válcovali ne?

Reagovat
Messiáš

Sance meli, to urcite, tusim, ze to byl Nico Gonzalez, ktery mel na hlave vedouci gol, na ktery uz by tezko Chile zareagovalo. Ale po te penalte uz to byl jenom boj, boj a boj. Chile bylo z breaku nebezpecne a drzelo o dost vice mic nez do te doby

Reagovat
Banikovec7

Z toho zapasu s Chile jsem videl jen konec, ale jinak mi ty zapasy Argentiny prijdou jako pres kopirak, dobry zacatek, nekolik sanci a vstreleny gol a pak nic a nakonec vyrovnani soupere. Dnes to zatim vypada podobne.

Reagovat
Messiáš

Chybi mi tam lehkost, je to takove ubojovane a upachtene. Muze to vyjit a Messimu to budu samozrejme prat, ale s hrou Brazilie se to neda srovnavat

Reagovat
Banikovec7

Tak minulou Copu to bylo podobné ne? A pak je v SF s Brazílii o postup okradl akorát rozhodčí.

Reagovat
Messiáš

Bodove/vysledkove - hlavne ve skupine to bylo jak rikas no. Nicmene, Lautaro byl v mnohem vetsi pohode, to same i Lo Celso. Messimu se naopak "bodove" moc nedarilo a myslim, ze on byl vlastne pozitivne prekvapen, jak ten tym hral i bez jeho prispevku. To ted moc neexistuje, ale je jeste brzo soudit. Nikdo jim nemuze uprit bojovnost a vuli, ale zadna fotbalova pohadka to neni no. Treba se letos postesti, co se tyce prizne rozhodciho v klicovych momentech

Reagovat
Banikovec7

snad jo

Reagovat
veikko

Tak sice to není tak hezké na pohled, ale teď proti Uruguayi a Paraguayi ukázala Argentina, že má sakra dobře takticky připravený tým.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele