600 MW: Photon Energy plánuje do roku 2024 velkou expanzi ve fotovoltaice i vodárenství

Mezinárodní společnost s českými kořeny Photon Energy hodlá do konce roku 2024 rozšířit vlastní portfolio fotovoltaických elektráren z 75 megawattů na minimálně 600 megawattů, další projekty pak postaví pro externí zákazníky. Photon Energy to oznámila tento týden v rámci aktualizované dlouhodobé strategie.

Zdroj: GoldBeckSolar

Ambiciózní růst zisku

Mezi vytýčenými cíli společnosti Photon Energy je pětinásobný růst provozního zisku EBITDA do roku 2024. Další solární expanzi chce firma financovat také emisí nových akcií.

V současné době má skupina v provozu 74,7 MWp solárních parků v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Austrálii a také 300 MWp elektráren, na které dohlíží na základě O&M smluv.

„Předpokládáme, že expanze našeho vlastního portfolia elektráren podpoří rostoucí počet fotovoltaických projektů, které vyvíjíme interně nebo získáváme prostřednictvím akvizic,“ uvedl k chystané expanzi generální ředitel společnosti Photon Energy Georg Hotar.

„Zvažujeme také možnosti spolupráce na bázi joint ventures s dalšími developery. Možnost vstoupit do projektu v raných fázích vývoje nám zajišťuje plnou kontrolu nad projekty, optimalizaci ekonomiky projektu a v důsledku toho maximalizaci návratnosti našich investic,“ dodává Hotar.

Solární elektrárny „na klíč“

Vedle výstavby fotovoltaických elektráren do svého portfolia chce Photon Energy nabízet také výstavbu elektrárny metodou „na klíč“ a rozšířit nabídku údržby a správy solárních parků pro externí zákazníky. Růst hodlá firma dále na trzích v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Austrálii. Český fotovoltaický trh firma sleduje a zvažuje zde další aktivity v budoucnosti.

Divize Photon Water se zaměří na řešení pro úpravu vody, ale také na odstraňování kontaminace půdy látkami PFAS (perfluoralkyl, polyfluoralkyl) s použitím technologie nanoremediace, pro niž chce firma získat celosvětový patent.

Hlavními akcionáři jsou Čechorakušan Georg Hotar a Čechoaustralan Michael Gartner. Jak firma uvedla v poslední měsíční zprávě pro investory, dvě elektrárny o výkonu 14,6 megawattu právě dokončuje v Austrálii. Dalších 517 megawattů nových projektů se nachází v různém stadiu příprav, a to v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku.

Další informace o nové strategii společnost publikovala na svém webu.