www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

SOUHRN: Rally Poland vyhrál Alexey Lukyanuk

22. června 2021 • 19:00

Po dlouhé koronavirové pauze a odkladech několika soutěží konečně startuje také mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. Zahajovacím podnikem letošního ročníku bude netradičně šotolinová Rally Poland, která se do kalendáře vrací po roční pauze. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Poland

Alexey Lukyanuk - Alexey Arnautov (Citroën C3 R5) - Rally Poland 2021

Ruský bohatýr Alexey Lukyanuk vyhrál úvodní závod letošního ročníku mistrovství Evropy, kterou byla netradičně šotolinová Rally Poland. Na stupně vítězů jej doprovodili Andreas Mikkelsen a domácí Miko Marczyk.

Po odložení ostrovních závodů až do druhé poloviny sezóny byl letošní ročník evropského šampionátu notně opožděn a začalo se až v polovině června. I tak seznam přihlášených posádek obsahoval sestavu špičkových pilotů z různých koutů Evropy i celého světa. A slibovaná napínavá podívaná se skutečně udála.

Vítězem se stal Alexey Lukyanuk, ale neměl to vůbec jednoduché. Na testu před soutěží totiž zničil svůj Citroën C3 Rally2 takovým způsobem, že jeho stáj Sainteloc Junior Team musela narychlo zajistit náhradní vůz z Francie. Mimochodem, podobně dopadl i Florian Bernardi, náhradní Renault Clio Rally4 se mu však narychlo zařídit nepodařilo a sportovní komisaři nepochopitelně zamítli jeho žádost o start s vozem kategorie Rally5.

Ale zpět ke špičce. Čtyřicítka vozů kategorie R5 nově pojmenovávané jako Rally2 jasně naznačovala, že nás čeká lítý boj od samotného začátku. Už kvalifikace byla místy soubojem a místy taktizováním, protože nikdo nechtěl skončit na 10.-15. místě, aby nemuseli čistit trať. Někteří záměrně jeli pomaleji, někteří záměrně dělali chyby. Zvítězil Alexey Lukyanuk, nejhůře pak dopadl Nikolay Gryazin, který při jednom z dopadů nabral písek do chladiče a kvůli přehřívajícímu se motoru musel ve zkoušce zastavit. Byl tak zařazen až na závěr celého pole čtyřkolek a i když se snažil o posun výš alespoň před pomalé jezdce, nebylo mu vyhověno.

I přes útok ze zadních pozic na místy již notně rozježděné trati začal Gryazin kralovat a v první etapě vyhrával jednu zkoušku za druhou a vypracoval si až čtyřicetivteřinový náskok. Na poslední klasické zkoušce první etapy však dostal dvojitý defekt. Dokázal dojet do cíle zkoušky a vzhledem k obrovskému náskoku se propadl jen na druhé místo, vzhledem k pouze jediné vezené rezervě však byl nucen odstoupi. Do šela se tak dostal Alexey Lukyanuk a bezpečně si jej udržel až do cíle, který se tentokrát uskutečnil přímo v centru Varšavy, kde se jela i závěrečná superspeciálka známá ze zimního Rajdu Barborka.

Druhou příčku vybojoval Andreas Mikkelsen, který však byl zklamaný svým výkonem protože oběma ruským jezdcům vůbec nestačil. Jedinou útěchou mu tak může být vítězství v rámci druhé etapy, když porazil nejen třetího Lukyanuka, ale i druhého Craiga Breena, který si tak spravil chuť po nepovedené sobotě, kde sice stačil nejrychlejším, ale nejdřív ztratil po defektu, aby jej definitivně vyřadilo poškozené zavěšení.

Třetí příčku absolutně a zároveň životní výsledek si připsal domácí mladík Miko Marczyk startující v barvách společnosti Orlen, hlavního partnera soutěže. Čtvrtý jel dlouho další ze ztracených polských talentů Wojciech Chuchala, technické problémy před poslední zkouškou jej však srazily na konec první desítky, stejně jako stávkující motor Yoanna Bonata. Čtvrtou příčku tak vybojoval Nil Solans následovaný Norbertem Herczigem a Efrénem Llarenou. První desítku pak uzavřeli český jezdec Erik Cais a Grzegorz Grzyb.

Kategorie ERC Junior je letos vypsána pro nově vytvořené vozy kategorie Rally3. Na startu se objevilo šest vozů, pouze dva piloti však spadali do správné věkové hranice. Přesto jména obou pilotů - Ken Torn a Jon Armstrong - slibovala napínavý souboj. Bohužel, ten skončil hned v úvodu - celou první sekci provázely Tornův speciál technické problémy a obrovská ztráta znamenala konec nadějí. To zajímavější byl souboj v kategorii ERC2. Po havárii Tibora Érdiho jun., při které byli zraněni i diváci, si prvenství připsal Javier Pardo s vozem Suzuki Swift R4ally S. Je to poprvé v historii, co kompletní stupně vítězů obsadily vozy kategorie R4, nově pojmenovávané Rally2-kit. Za Pardem totiž dojeli druhý Dmitry Feofanov se Suzuki Swift R4 a třetí Victor Cartier s Toyotou Yaris R4.

Zajímavou podívanou slibovalo také pole jezdců ERC3, kde tentokrát nehráli prim pouze juniorští jezdci, ale také ostatní, kteří z různých důvodů (věk či pneumatiky) již do juniorské kategorie nepatří. Celkem suverénně zvítězil finský jezdec Sami Pajari, kterému rychlé šotolinové tratě evidentně sedí. Na stupně vítězů jej doprovodili nejunioři Mathieu Franceschi a Josep Bassas. To v juniorské kategorii nezůstal kámen na kameni. Jean-Baptistu Franceschiho zlobilo auto, aby nakonec skončil s ulomeným kolem, Olu Noreho zradila poloosa, Nikolaie Landu požár, Giovanni Benvenuta Baruffu zdravotní problémy, Martina László řízení, španělský talent Alejandro Cachón pak na vytočený pátý rychlostní stupeň sešrotoval svůj Peugeot. Na stupně se tak dostali méně zkušení jezdci, kteří ale dokázali dojet až do cíle - druhý byl Norbert Maior, třetí Nick Loof. Český jezdec Daniel Polášek skončil mezi juniory na pátém místě.

Již za dva týdny bude pokračovat mistrovství Evropy dalším závodem na šotolině, tentokrát při lotyšské Rally Liepaja.

Konečné výsledky Rally Poland

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po dlouhé koronavirové pauze a odkladech několika soutěží konečně startuje také mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. Zahajovacím podnikem letošního ročníku bude netradičně šotolinová Rally Poland, která se do kalendáře vrací po roční pauze. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Alexey Lukyanuk - Alexey Arnautov (Citroën C3 R5) - Rally Liepaja 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist