Naučte se milovat své vrásky jako Pavlína

 

„Můžete mě vyfotit tak, že budu krásná. Nebo vypadat strašně," prohlásila šestapadesátiletá rodačka z Prostějova na svém Instagramu, která se objevila v kampaních Chanel, Versace, Hermés či Dior. Pořízková se už čtyřicet let pohybuje v modelingovém byznyse, kde každý nedostatek těla je přijímán jako pracovní překážka. Takové prostředí připomíná džungli, kde přežije nikoliv ten, kdo je nejkrásnější, ale kdo dokáže svou psychiku uchránit od neuróz, co vedou k sebenenávisti. Ne nadarmo se říká, že úspěšné modelky jsou často velmi nesebevědomé ženy, které se na svou fyzickou schránku dívají nikoliv jako na dar, ale na předmět, co musí být neustále vylepšován.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Nejikoničtější účesy historie, které kopíroval celý svět

elle.cz

Pavlína Pořízková je vzácnou výjimkou. Prohlédněte si její instagramový účet @paulinaporizkov a i vám se uvolní napětí v těle. Mezi záplavou krásných fotek je tu Pavlína s šedinami a vráskami. Je nádherná, ale je to jiná krása, než jakou oplývala v mládí. Ve svých šestapadesáti představuje ženu, která sice pořád vyhrává genetickou loterii, ale miluje svůj život i ve fázi stárnutí. 

Můžeme si říct, že je jednoduché být spokojený sám se sebou, když vypadáte jako Pavlína Pořízková. Že pak byste si ty vrásky i šediny klidně dovolili, protože jí by slušelo absolutně všechno. Nicméně, ani pro tuto top modelku sebepřijetí nebyla snadná cesta. Už proto, že se dlouhé desítky let pohybuje v prostředí, kdy všichni musí být vizuálně perfektní. Navíc je nyní díky svému příteli, Oscarem ověnčenému scénáristovi Aaronu Sorkinovi, součástí vysoké hollywoodské smetánky. A tam jsou šediny a vrásky pro ženy tabu.

Můžeme namítnout, že upřímnost je jen nový trend sociálních sítí a další způsob, jak na nich získat vliv. Ale když ukazujete tolik křehkosti jako Pavlína, těžko to může být výhradně z vypočítavosti. Modelka na svém Instagramu sdílí nejen svou tvář a tělo bez filtrů, ale také píše o psychických potížích a přiznává, že do čtyřiceti let kouřila, pije víno a koktejly.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Pořízková také hovoří o tom, jak málo jsou v médiích i na sociálních sítích zastoupeny ženy starší padesáti let. Ona neviditelnost, kterou začneme s přibývajícím věkem pociťovat, se podle modelky neřeší dostatečně. „Jako by ženská práva existovaly jen pro určitou věkovou skupinu, pak váš názor nikoho nezajímá," řekla v rozhovoru pro New York Times.

Vše okolo stárnutí je dnes ve veřejném prostoru stále zahaleno tajemstvím. Až na výjimky málo hovoříme se svými matkami a babičkami o tom, jak tuhle etapu svého života prožívají. Ale pokud nezemřeme mladí, je stáří přístav, kam bezpečně, dříve či později, každý z nás dopluje. Odmítat vrásky a povadlou pleť je i podle Pavlíny Pořízkové naprosto v pořádku. Ale nemůžete vypadat pořád na třicet a tvrdit, že je to díky bezchybnému jídelníčku a cvičení. Mimochodem, podívejte na příspěvek, kde se Pavlína zakusuje do Philly cheese steaku. Vyhládne vám.

Jak vypadat lépe při video hovoru? Pomůže face jóga

elle.cz