Velkou trávníkovou revoluci připravili v Děčíně. Ušetří díky ní miliony korun

18. červen 2021 09:13

Děčín ušetří miliony korun za sekání trávy a hrabání listí. Údržbu zeleně totiž město nově rozdělilo do několika menších zakázek a nechalo o ně firmy soutěžit. Smlouvy jsou navíc velmi pružné – když se změní počasí, dá se sekání přidat, nebo naopak úplně vynechat. Úřednicí teď ještě vytipují plochy, na kterých se objeví luční kvítí.

Některé části trávníků v ulici 2. Polské armády připomínají i po sekání rozkvetlou louku. Paní Marika si toto luční kvítí uprostřed města docela užívá: Zrovna včera jsem šla parkem a všimla jsem si, že tam jsou plochy, které jsou tam plochy, které jsou vysoké, zadržují vodu a žije tam i nějaký hmyz – je mi to velmi sympatické.“

Z části trávníků ve městě se stanou louky

Děčín teď chce jít trochu přírodnější cestou, než je takzvaný anglický trávník po celém městě.

„Určité úseky by se nemusely sekat tak často a pravidelně. Uvažujeme, že bychom je oseli lučním kvítím. Teď vytipováváme lokality, kde by to bylo možné,“ říká náměstek primátora Tomáš Brčák z ODS.

Nedaleko centra Hradce Králové vyrostla první květnatá louka

„Nám posekali taky jenom půlku okolo paneláku,“ říká paní Vlaďka ze Starého města a dodává, že letos se tráva na sídlišti sekala o poznání déle než v předchozích letech.

Určité zpoždění prací přineslo právě rozdělení města na menší segmenty a následná výběrová řízení na provedení seče.

„Jedna firma nedoložila, co měla. Pak to doložila, odvolala se. V jiné oblasti zase daly dvě firmy úplně stejnou cenu, a to na hlíře,“ popisuje důvod prodlevy náměstek Brčák.

Nově se tak o trávníky ve městě místo technických služeb budou starat další tři roky tři firmy.

Díky vypsání zakázky na údržbu zeleně město ušetří miliony

Na údržbu zeleně pak město vypsalo sólovou zakázku – i tak ušetřilo několik milionů korun.

„Město Děčín letos za sekání trávy a hrabání listí zaplatí celkem 7 milionů 44 tisíc korun. Původně jsme počítali s částkou 16 milionů 655 tisíc korun, kdy jsme vycházeli ze současných cen na trhu,“ upřesňuje mluvčí Luděk Stínil.

Například před pěti lety, kdy se o sekání trávy starala v Děčíně jedna firma, zaplatilo město za její služby o 200 tisíc víc, než zaplatí letos díky rozčlenění zakázky na menší části.

Spustit audio

Související