reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI na své desce ukázalo, jak standard ATX12VO s C10 šetří energii

18.6.2021, Jan Vítek, aktualita
MSI na své desce ukázalo, jak standard ATX12VO s C10 šetří energii
Především Intel se bude snažit prosazovat nový napájecí standard ATX12VO, který může značně zjednodušit napájecí zdroje pro naše PC tím, že ty přenechají část své práce deskám, jimž dodají jen +12V napětí. 
ATX12VO je nový standard, jehož označení reflektuje tu prostou skutečnost, že zdroj dodává jen 12V napětí (12 Volt Only) a ne i 3,3 V a 5 V. My bychom se s ATX12VO měli více setkat při nástupu desek pro generaci Intel Alder Lake, ale lze počítat s tím, že rozšiřování tohoto standardu bude pozvolné, neboť zákazníci pochopitelně musí dostat možnost zužitkovat své dříve zakoupené zdroje. Právě proto lze počítat s tím, že ATX12VO se bude rychleji rozšiřovat v případě hotových sestav a ne v DIY sektoru, z nějž také jen tak nezmizí klasické zdroje. 
 
 
Je jistě pravda, že dnes už jsou 3,3V a 5V napětí v PC jen podružná, i když stále se bez nich často neobejdeme. Má smysl jejich "výrobu" nechat na základní desce, která tak musí být schopna takto zásobit energií především samostatná úložná zařízení. Desky ale už také nezřídka nesou i tři sloty M.2 pro SSD, takže kdo bude chtít, může mít k dispozici bohatý úložný prostor, aniž by vůbec využíval samostatné SSD i HDD. V takovém případě pak skutečně nemá smysl, aby zdroj vytvářel i jiná napětí než 12 V. Jde tu totiž i o efektivitu. 
 
Na tu se můžeme podívat v rámci testu desky MSI Z590 Pro 12VO provedeného samotným výrobcem v jeho známé MSI Insider Show. Test byl prostý, měřena byla spotřeba sestavy s výše uvedenou deskou ve srovnání s podobným modelem (Z590 Pro WiFi), který ovšem spoléhá na klasické napájení z 24pinového konektoru ATX. 
 
  Z590 Pro WiFi Z590 Pro 12VO Rozdíl
Spotřeba počítače v klidu 42W 38W 10%
Prům. spotřeba CPU v klidu 17W 14W 18%
Spotřeba počítače v klidu (C10) - 24W N/A
Prům. spotřeba CPU v klidu (C10) - 8W N/A
 
Pokud jde o provoz na stejném nastavení, je rozdíl jen malý a jde o pouze 10 procent v případě spotřeby celého počítače, který využíval procesor Core i9-11900K a pouze jedno SSD. A je třeba říci, že spotřeba byla značně nestálá, a tak mohou být výsledky značně nepřesné, ale to je prostě dané tím, že operační systém si občas na něco vzpomene (nebo aplikace) a že PC tak ve skutečnosti nikdy není opravdu v klidu. 
 
Jde tu ale především o C10, čili nastavení Package C State Limit v BIOSu na režim C10, kterým disponuje právě deska s ATX12VO. Jde o nejnižší stav procesoru z hlediska aktivity a napájení, který v něm má výrazně nižší spotřebu, což se podepsalo i na celkovém odběru sestavy, jenž se oproti Z590 Pro WiFi dostal téměř na polovinu. 
 
Právě i o to v případě ATX12VO jde, čili o snížení spotřeby při klidovém provozu. Pokud jde ovšem o provoz v zátěži, rozdíly se mažou. 
 
Zdroj: THW


reklama