Při úniku nebezpečných plynů v Plzni zemřeli dva lidé, dva jsou v nemocnici. Obyvatelé nemají větrat

V areálu firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly, unikly v plzeňských Skvrňanech nebezpečné látky. Zasaženo bylo sedm lidí. Tři odešli z objektu sami, čtyři museli být resuscitováni. Ve vážném stavu byli převezeni do Fakultní nemocnice Plzeň, kde dva z nich zemřeli. Plyny na bázi síry unikly uvnitř budovy, obyvatelé v okolí ohroženi nejsou. Uzavřena je Vejprnická ulice.

Aktualizujeme Plzeň (Aktualizováno: 16:20 18. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Plzni unikly nebezpečné látky z čističky. Čtyři lidi museli resuscitovat

Nebezpečné látky unikly v areálu firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly | Zdroj: HZS Plzeňského kraje

„Došlo k úniku nebezpečných látek při zpracování kapalných odpadů v našem provozu,“ potvrdila pro Českou televizi Kateřina Kodadová, mluvčí společnosti Suez CZ. A dodala, že firma zatím neví, jak k úniku došlo.

„Zasaženo bylo sedm lidí, tři opustili objekt sami, čtyři museli být resuscitováni,“ uvedl mluvčí hasičů plzeňského kraje Petr Poncar. Jednoho zasaženého museli hasiči z budovy vynést.

Mluvčí záchranné služby Mária Svobodová uvedla, že záchranáři dostali v 10.50 oznámení o čtyřech lidech v bezvědomí. „Zasaženi byli všichni muži ve věku 40 až 60 let,“ upřesnila.

Záchranáři je pak ve velmi vážném stavu převezli do Fakultní nemocnice Plzeň, kde dva z nich zemřeli. Dva pacienti bohužel zemřeli. Další dva pacienti jsou nyní v intenzivní péči a jejich zdravotní stav je velmi vážný,“ řekla Jana Šimůnková z oddělení pro komunikaci s veřejností plzeňské fakultní nemocnice.

Na místě zasahovalo osm pozemních prostředků, tři lékaři a pět sanitek, záchranáři vyhlásili hromadné postižení osob. A přijeli také hasiči z laboratoře v Třemošné a ze všech tří plzeňských stanic. 

Generální ředitel Zdeněk Horsák uvedl, že firma spolupracuje s policií a musí co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo. Vyjádřil lítost v souvislosti se zasaženými zaměstnanci a uvedl, že firma se snaží co nejrychleji kontaktovat rodiny dvou zemřelých a nabídnout jim pomoc.

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo,“ uvedl v prohlášení Horsák. Poděkoval zároveň za rychlé nasazení všem záchranářům.

Nebezpečné látky se podle mluvčího hasičů nedostaly do kanalizace, unikly pouze uvnitř budovy. Preventivně ale bylo lidem v okolí doporučeno, aby nevětrali.

„Jedná se o únik siřičitanů a sirovodíků ve vysokých koncentracích dovnitř budovy. Žádná nebezpečná látka, která vyvíjí nebezpečný plyn, se nedostala do kanalizace,“ dodal Poncar.

„Ještě propátráváme objekt a budeme se snažit dostat do dveří, do kterých jsme se v první fázi nedostali, abychom zjistili, zda se uvnitř nenacházejí ještě nějaké osoby,“ uvedl mluvčí.

Hasiči podle něj s technology řeší, jak zamezit dalšímu vývinu nebezpečných látek a jak se pak bude nebezpečný odpad likvidovat. Nejde podle něj odhadnout, jak dlouho bude zásah trvat.

Případem se podle policejní mluvčí Michaely Raindlové zabývají kriminalisté a prověřují veškeré okolnosti.

Kvůli úniku látek je v Plzni obousměrně uzavřená Vejprnická ulice, a to od křižovatky s ulicí Domažlická po křižovatku s ulicí Křimická.

Nebezpečné látky měly původně uniknout v areálu čistírny odpadních vod. Hasiči později upřesnili, že jde o areál firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly.

Firma SUEZ Česká republika je podle firemních webových stránek součástí skupiny SUEZ. V Česku působí v odpadovém hospodářství, ve vodárenství a v řešení pro úpravu pitné vody a odpadních vod.

Ve využívání odpadů spolupracuje s průmyslovými podniky, městy a obcemi, sektorem služeb, s velkými i malými firmami. Ročně firma využije 145 000 tun odpadu, uvádí na svých stránkách.

en, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme