Zpříjemnit město. Kaláb nebo Toy Box vytvářejí velkoplošné malby v Plzni

Zpříjemnit město. Kaláb nebo Toy Box vytvářejí velkoplošné malby v Plzni
Snímek z druhého ročníku akce Wallz.
Snímek z druhého ročníku akce Wallz.
Snímek z druhého ročníku akce Wallz.
Snímek z druhého ročníku akce Wallz.
Foto: Michal Poustka
ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 6. 2021 13:30
Deset exponovaných míst po Plzni nově zdobí velkoplošné malby, takzvaný mural art, od domácích i zahraničních umělců. Na akci nazvané Wallz dostali k dispozici plochu 2500 metrů čtverečních, více než čtyřikrát rozlehlejší než při loňském prvním ročníku.

Díla vytvářejí významná osobnost české graffiti scény Jan Kaláb, populární komiksová autorka a malířka Toy Box, výtvarníci David Strauzz, Jakub Tytykalo, Ondřej Klíma alias Domino nebo Johannes Mundinger, jeden z největších tvůrců současného evropského graffiti z berlínské galerie Urban Spree.

Lidé je mohou do soboty pozorovat při práci. Díla však na objektech zůstanou, autoři se dohodli s jejich vlastníky, kterých se přihlásilo přes 40, od panelových domů přes garáže po zastávky MHD.

"Všechny realizace, které jsou navržené po dohodě s majiteli objektů, reagují na konkrétní prostředí," říká Jan Štěpán, programový ředitel plzeňského areálu Depo2015, které akci pořádá. "Chceme, aby se obyvatelé daných lokalit o veřejný prostor víc zajímali a zkusili jej vlastní iniciativou změnit," vysvětluje. Výtvarné počiny mají přispět ke zvelebení a zpříjemnění veřejných prostranství dříve hlavně průmyslového města.

Působivé je dílo Jana Kalába pro panelový dům Komenského 61 na sídlišti Lochotín. Na jeho čelní fasádě se dosud skvěla reklama už neexistující firmy. Toy Box připravila ilustraci africké zemědělkyně k projektu organizace Člověk v tísni nazvanému Tváře klimatické změny.

Kanadský umělec s českými kořeny David Strauzz si troufl na budovu v místě výrazně zasaženém vizuálním smogem. Nikola Khoma Vavrous přichystal malbu až s romantickým nádechem na zeď výměníku mezi obytnými domy v ulici Lesní na Doubravce.

"Dalším objektem graffiti je například konečná trolejbusu číslo 12 v Božkově nebo konečná autobusů u Fakultní nemocnice Lochotín. Největší, téměř 1000metrovou realizací, je zeď na Rokycanské třídě, která díky autorovi Ondřeji Klímovi splyne s okolím a nebude rozptylovat řidiče na hlavním tahu na Prahu," popisuje Jan Štěpán.

Pořadatelé za díla zaplatí zejména díky ministerstvu kultury, které dotuje udržitelnost Evropského hlavního města kultury. Tím byla Plzeň v roce 2015. Přispěly také městské obvody a soukromé subjekty.

"Je to nákladné, jedna střední realizace stojí okolo 100 tisíc korun. Nedáváme jim komerční, ale festivalové honoráře v řádech desetin toho, kolik by muselo být zaplaceno při komerčních podmínkách," dodává Štěpán. Díky výtvarnému dílu špičkového umělce se hodnota nemovitosti zvýší vizuálně i finančně.

Všech deset realizací na 25kilometrové trase lze vidět také virtuálně na Facebooku. Budovu Depa2015 v průběhu akce pomalují studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

 

Právě se děje

Další zprávy