Hlavní obsah

Po letech změna! Divokou kartu dostal velký český talent

Praha

Rázná změna. Šanci v Grand Prix dostane mládí. Devatenáctiletý český talent Jan Kvěch pojede 16. a 17. července na divokou kartu nejprestižnější plochodrážní závody sezony v Praze na Markétě. V minulých letech se této výsady opakovaně dostávalo Václavu Milíkovi, který v roce 2017 v Praze vyjel senzační třetí místo. V posledních letech se mu však v české metropoli příliš nevedlo.

Foto: Sport.cz

Jan Kvěch

Článek
Fotogalerie

"Úplně jasná volba to nebyla, ale chtěli jsme i trochu podpořit Honzu a jeho další růst, protože v letošním roce je doma v českých poměrech bezkonkurenční. Formu prokázal i tím, že postoupil do finále mistrovství světa juniorů. Honza bojuje ve všech závodech a nikdy se nevzdává, dokáže se v jízdě poprat i o ten jeden bod. Podle našeho názoru nebude od věci, aby taky diváci viděli zase jednou někoho jiného," řekl ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Seriál i letos po značných termínových přesunech s ohledem na koronavirovou situaci nabídne hned dva závody v Praze. Původně se měl jet jen jeden, a to v červnu.

Kvěch může mezi elitou potvrdit výkonnostní vzestup, v kariéře se mu už povedlo dosáhnout na titul mistra Evropy do 19 let. Na rozdíl od Milíka závodí za pražský tým na Markétě i v klubových soutěžích. V GP epizodně debutoval jako náhradník loni v září.

Osmadvacetiletý Milík měl v uplynulých letech důvěru pořadatelů sedmkrát v řadě, je brán jako česká jednička.

V průběhu sezony jezdí hlavně v Polsku. Dostal také stálou divokou kartu pro druhý plochodrážní seriál - mistrovství Evropy, odkud se může dostat do příštího ročníku GP nastálo. Druhou možnost má v kvalifikaci, která v sezoně probíhá.

Jako náhradníci se při červencovém závodě v Praze představí další mladí jezdci Daniel Klima a Petr Chlupáč.

"Když už jsme šli do této volby u divoké karty, tak jsme podle toho vybírali i náhradníky. Ať mladí kluci vidí, jak vypadá prostředí té opravdu velké ploché dráhy. Už loni jsme to hodně zvažovali, že bychom dali prostor mladým závodníkům, ale pak jsme si řekli, že to je možná ještě moc brzy. Teď už jsme zase o rok dál, tak jsem se rozhodli, že to zkusíme touto cestou," řekl Ondrašík.

Na nový termín závodů už byl zahájen předprodej vstupenek v síti Ticketportal. Organizátoři věří, že se obě GP odjedou s dobrou diváckou kulisou. "Pracujeme s nějakými variantami. Ale s těmi, co vyjdou černé na bílém a jsou definitivní, ne s nějakými odhady. Aktuální je tedy pro nás varianta dvou tisíc diváků na závod a podle toho pouštíme postupně do prodeje i vstupenky. Mluví se sice o možném navýšení pro sport a kulturu, ale i tady platí, že to chceme mít nejdříve definitivně potvrzené," dodal Ondrašík.

Je podle vás správná volba organizátorů, kteří pro GP dali přednost mladému Janu Kvěchovi před zkušenějším Václavem Milíkem?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
Celkem hlasovalo 301 čtenářů.

Reklama

Související témata: