18.06.2021 13:58

Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové dnes začíná

Ojedinělá, pulzující událost reflektující bohatý průřez aktuálního tuzemského i světového kulturního dění dnes začíná a potrvá do pátku 25. června. Již tradičně se koná na několika desítkách scén – v Klicperově divadle, Divadle Drak a na mnoha venkovních scénách v historickém centru města – od Žižkových sadů až po Gočárovy schody nebo Letní kino Širák. 

Více než pětadvacetiletou tradici, ohrožovala do poslední chvíle nepredikovatelná vládní opatření a omezení. Nakonec však současná rozvolnění umožňují, aby se tradiční svátek divadla a živého umění uskutečnil sice za zpřísněných podmínek, ale v plném programovém rozsahu včetně zahraničních hostů.

První den se představí Prešovské národní divadlo s inscenací Kramerová vs. Kramer a následné slavnostní zahájení obstará představení slovinské inscenace Medea v podání Národního divadla Maribor a režii proslulého režiséra Olivera Frljiče. První festivalový pátek se navíc vůbec celý ponese ve slovinském duchu, protože vedle mariborské činohry se v tentýž den představí také Loutkové divadlo Lublaň. Inscenace Sbohem bude k vidění dvakrát ve Studiu Divadla Drak.

Prešovské narodné divadlo - Kramerová vs. Kramer

Na další scéně, v Městské hudební síni, se představí autorská dvojice Felix Baumann (Německo) a Sean Henderson (USA), kteří uvedou inscenaci Jak věci fungují.

Pro dětské publikum zahraje Divadlo Lampion inscenaci podle baladické novely Josefa Čapka o zločinu a trestu Stín kapradin a soubor Bajka – loutková scéna Těšínského divadla přiveze známý příběh cestovatele a lodního lékaře Lemuela Gullivera v novém, originálním zpracování. Obojí na scénách Divadla Drak – hlavní scéně a v šapitó.

Druhý festivalový den mohou rodiny s dětmi zajít na maňáskovou grotesku na motivy nesmrtelné pohádky Šípková Růženka na Hlavní scéně Divadla Drak. Ve Studiu Divadla Drak bude hned dvakrát uvedena inscenace Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou na motivy stejnojmenné knihy Petra Síse. Obojí v podání souboru Divadla Drak. V plenéru před divadlem se představí argentinský hudebník a loutkář Santiago, který přijíždí s unikátním konceptem koncertu jednočlenného orchestru.

Na večer se chystá stand-up Filipa Tellera o rozhodnutí, které nelze vzít zpět! Děti. Filip Teller děti nemá. Mohl by mít, ale je si vědom rizik tohoto zodpovědného rozhodnutí. K dětem, narozdíl od pokojových rostlin, totiž musíte mít vztah. Jenže biologické hodiny tikají a touha po zachování rodu a slevě na dani může být mnohdy silnější než obava z přelidnění. Nastává tedy čas položit si zásadní otázky, které se reprodukce týkají: Mít či nemít? Ve 20 hodin v Divadelním stanu.

Divadlo Drak - Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou

Platforma pro experimentální inscenační tvorbu D’epog představí frašku ze starého Japonska o třech dějstvích pouze pro šestnáct diváků. V Rytířském sále Městské hudební síně.

Festivalová sobota je dnem Klicperova divadla. Soubor na hlavní scéně postupně odehraje inscenace Úklady a láska, Lidé, místa, věci a jako poslední Ženitbu v osobitém zpracování režisérského dua SKUTR a s vynikajícím výkonem herců Lucie Andělové, Jana Vápeníka nebo Jiřího Zapletala.

Večer pak temným underground technem Hudební stan v Žižkových stanech rozduní hradecký DJ a organizátor Segment.

Neděle nabídne inscenaci Do hajan režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové určenou dětem od tří let stojí na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky. Katalánská umělecká skupina Animal Religion pak zahraje novocirkusovou inscenaci …a myšlenky létají pro děti od dvou do pěti let. Další soubor z Katalánska, Tombs Creatius, bude před Divadlem Drak vyprávět živé příběhy o fantaskních cestách pana Toneta.

Na Malém náměstí bude odpoledne několikrát probíhat multisenzorické představení Lžička pod nos pro tři účastníky v podání Nitish Jain a kol.

Na Hlavní scéně Klicperova divadla budou moci diváci zhlédnout Vojcka v podání Litevského národního divadla ve Vilniusu. Jde o velmi silné zpracování dnes už klasického německého dramatu o pilotovi, který trpěl těžkými depresemi. Ve Studiu Beseda pak budoucí hvězdy českého divadla a televize, studenti DAMU, zahrají Přelet nad kukaččím hnízdem.

Divadlo Disk - Přelet nad kukaččím hnízdem

Během pondělí, čtvrtého festivalového dne, je přichystán pestrý program pro rodiny s dětmi napříč scénami. Na scénách Divadla Drak zahraje hned několik představení tradiční host festivalu – Studio Damúza. Od 10 hodin uvedou Ronju, dceru loupežníka. Postava z pera švédské autorky Astrid Lindgrenové patří ke klasickým dílům světové literatury pro děti. Je to jeden z mála dětských příběhů, ve kterém je hlavní hrdinkou a hybatelem dění dívka. Malé divadlo Jihočeského divadla zase ve Studiu Drak představí inscenaci Nuda! Úplně nudnou show odehrávající se už po staletí ve školních lavicích.

Současná nezávislá scéna má na festivalu své neopomenutelné místo a v pondělí bude zastoupena například souborem Ufftenživot s novým projektem This is not a love song, kde tři ženy na jevišti Divadelního stanu budou zkoumat všudypřítomnost a sílu populárních písní. Kreativní duo Waxwing Theatre pak na Malém náměstí zahraje Rok prasete, tragikomedii pro dospělé a rodinné publikum s loutkami, živou hudbou a poťouchlým podobenstvím o chamtivosti, spiknutí a tenkou čárou mezi šťastnou náhodou a naprostou katastrofou.

Na prknech Klicperova divadla se představí Činoherní studio Ústí nad Labem s inscenací Pábitelé plnou hrabalovského humoru, něhy, úsměvného sentimentu, místy však i mrazivé (sebe)reflexe autora, který tento svět stvořil. Inscenaci o zákrutech mysli a okolnostech života slavného skladatele, ve své vlasti zastíněného popularitou Bedřicha Smetany či Antonína Dvořáka, zahraje Horácké divadlo Jihlava. Martinů – česká rapsodie Bohuslavova, je autorským textem režiséra Dodo Gombára, jedné z nejvýraznějších osobností českého divadla, který připravil ve spolupráci s dramaturgem Jaroslavem Čermákem.

A na závěr se ve Studiu Beseda odehraje surrealistická klauniáda o konci světa v podání renomovaného souboru Squadra Sua.

Činoherní studio Ústí nad Labem - Pábitelé

Hygienická opatření 

„Většina festivalu se – jak jsou všichni jeho návštěvníci po léta zvyklí – odehrává v samotném historickém centru Hradce Králové. Organizace festivalu proto probíhá v úzké koordinaci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Všechny akce se uskuteční podle aktuálně platných nařízení, což u vnitřních představení znamená například 50% kapacitu sálu a dodržování rozestupů v hledišti” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Areál Žižkových sadů, kde se uskuteční významná část venkovního programu, nebo například Letní scéna Klicperova divadla, budou z důvodu zajištění maximální bezpečnosti mobility návštěvníků oploceny. Přístup do těchto míst ale zůstane tradičně zdarma. Diváci se nicméně podle platných nařízení budou muset prokázat antigenním nebo PCR testem, dokladem o provedeném očkování nebo prodělaném onemocnění Covid-19. „Celý proces chceme divákům co nejvíce zjednodušit. Vytvořili jsme proto systém, kdy se návštěvníci prokáží a akreditují jednou při prvním vstupu na jakékoliv představení nebo u vchodu do areálu a poté až v případě, pokud jim vyprší platnost testu. Následně se již budou prokazovat jen vydanou akreditační kartičkou, která bude platit pro přístup na všechna místa v rámci oficiálního programu,” popisuje systém akreditací ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická.

„Nastavená opatření nebereme na lehkou váhu, budeme vůbec prvním festivalem tohoto rozsahu, který se po více než roční kulturní odmlce uskuteční. Uděláme vše pro to, abychom si společně s Hradečáky všech 8 festivalových dní užili co nejvíce a při tom co nejbezpečněji. Vládní opatření se mohou v současné době měnit skutečně ze dne na den. Jsme připraveni pružně reagovat na veškeré změny a v případě rozvolnění aktuálně uvolňovat i pravidla, která máme v rámci festivalu nastavena,” dodává ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

Předprodej vstupenek

Vstupenky je možné zakoupit on-line, nebo v kamenných předprodejích Klicperova divadla, Divadla Drak, v Informačním centru a v průběhu festivalu také v Žižkových sadech a na pokladně Divadla Drak. Ve všech prodejních místech jsou k dostání vstupenky na všechna festivalová představení. Předplatitelské nebo bonusové kupony je nutné uplatnit přímo na pokladnách konkrétních divadel. Velká část představení pod širým nebem i nadále zůstává pouze za dobrovolný příspěvek, a to před nebo i po jeho začátku na dané scéně.

Festivalový zpravodaj Hadrián 

Po roční odmlce se také vrací tradiční festivalový zpravodaj Hadrián. Celofestivalová redakce bude již podruhé pracovat pod vedením šéfredaktora Karla Kratochvíla. Její součástí budou jak profesionální kritici a divadelní teoretikové, tak i studenti. Každý den si tak diváci budou moci přečíst rozhovory s hosty, recenze i programové tipy. Stejně jako v předchozích letech bude Hadrián distribuován na jednotlivá festivalová místa zdarma.

festivalregiony.cz

Autor článku: Karolína Pláničková, tit. foto: Slovensko narodno gledališče - Medeia