Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti Nova.
18. června 2021 15:00
Čas čtení 4:59
Sponzorovaný obsah

Spisovatelka, která napsala téměř stovku děl a vytvořila legendárního Hercula Poirota. Kdo byla Agatha Christie?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Slavná spisovatelka se málem stala zpěvačkou a svět by přišel o legendární díla a příběhy Hercula Poirota.

Pokud jsi za posledních několik let dokonce jen nahlédl do některého z knihkupectví či sledoval televizi, určitě ti neuniklo jméno Agatha Christie. Tato britská spisovatelka, která se narodila 15. září 1890, je nejprodávanější autorkou všech dob. Napsala 66 detektivních románů, 14 povídkových souborů, 16 divadelních her a vytvořila postavu legendárního detektiva Hercula Poirota. A ano, prodala více knih než J. K. Rowling se svým Harrym Potterem, a to už je co říct! 

Přestože letos uplynulo již 45 let od její smrti, její díla si nacházejí cestu k fanouškům po celém světě dodnes. Agatha za války pracovala jako dobrovolná sestra v nemocnicích, kde získala znalosti o jedech, které využila později ve svých dílech. První román — Záhada na zámku Styles s detektivem Poirotem — vyšel již v roce 1920. V Londýně spoluzaložila Detection Club (1930), kde se scházeli tehdejší autoři detektivek. V roce 1971 jí královna Alžběta II. udělila titul Dáma britského impéria.

Agatha Christie
Zdroj: Wikipedia.sk

Téměř se stala zpěvačkou

Zajímavostí je, že Agatha Christie nejprve snila o kariéře zpěvačky, nakonec jí ale osud přivál možnost stát se autorkou. Za všechno může sázka se sestrou Margaret, která ji vyprovokovala k tomu, aby začala psát detektivky. Psaní bylo navíc jejím koníčkem při monotónní práci ve zdravotnictví.

Těžká zkouška osudu, která ovlivnila její tvorbu

Po válce již byla slavnou spisovatelkou a na světě už byla její nejslavnější postava detektiva Hercula Poirota. Následovaly chmurné události — kromě smrti matky ji začal její manžel podvádět. To vše vedlo k nervovému otřesu spisovatelky a k jejímu záhadnému zmizení v roce 1926. Jedné prosincové noci opustila dům a její auto bylo nalezeno příštího rána opuštěné několik mil daleko. Následovalo celostátní pátrání a spekulace tisku o tom, co se stalo.

Nakonec vyšlo najevo, že Agatha Christie nějakým způsobem odcestovala na stanici Kings Cross, odkud se vydala vlakem do Harrogate. Tady se v hotelu zapsala pod jménem Theresa Neele. Poté, co ji hotelový personál poznal a zalarmoval policii, přijel i její manžel. Agatha ho nepoznala, zdálo se, že trpí ztrátou paměti. Absolvovala psychiatrickou léčba a o svém zmizení už nikdy s nikým nemluvila, ani s přáteli, ani s rodinou.

Po rozpadu manželství s nevěrníkem si splnila svůj sen, a to cestovat legendárním vlakem Orient Express. Tato cesta ji nakonec přinesla seznámení s velkou láskou, budoucím manželem Maxem Mallowanem a takové inspiraci k další knize Vražda v Orient expresu, která byla nakonec i zfilmována a na premiéru roku 1974 dorazila dokonce i královna Alžběta II. a členové královské rodiny.

Agatha a její inspirace Československem

Knihy přinesly Christie velké množství příznivců, kteří jí posílali dopisy. Autorka jim sice odpovídala, ale obvykle poslala jen autogram a tím korespondence skončila. Existovala ale jedna výjimka — Češka Olga Simonová. Prachatická učitelka angličtiny Agatiny knihy milovala a četla je v originále. V roce 1961 ji napadlo, že své oblíbenkyni napíše. Poslala dopis na britské velvyslanectví a požádala o adresu. Záhy přišla milá reakce od sekretářky velvyslance i s dárkem — knížkou Kočka mezi holuby a adresou slavné spisovatelky. Olga jí pak v dopise vyjádřila svoji náklonnost, úctu, obdiv k jejím dílům a napsala pár slov o sobě. Přestože nedoufala v odpověď, do dvou týdnů přišel od Agathy dopis a kniha Zkouška neviny. Právě tato detektivka je už teď na videoportálu Voyo.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Následovala řada dalších listů, které si Olga uschovávala u notáře. Postupem času byla korespondence obou žen osobnější. Psaly si jako kamarádky o novinkách ve svých rodinách, rovněž komentovaly politickou situaci, která v Československu nastala v roce 1968. Angličanka u svého vydavatele Williama Collinse zařídila, aby před každými Vánocemi poslal její příznivkyni knížku, která přicházela s přáním k Novému roku. Nakladatelství také Olze doplnilo sbírku všech Agatiných knih a dvakrát do roka doručovalo novinku, kterou vydalo. Když už Agatha nemohla psát dopisy sama, nahradil ji její manžel Max Mallowan.

Vzácná korespondence, jež trvala patnáct let, skončila až spisovatelčinou smrtí. Přesto však Češka zůstala v Agatině díle navždy. Inspirovala ji k vytvoření postavy au pair Olgy Seminoffovové v románu Viděla jsem vraždu a Československo několikrát zmínila ve svých detektivkách, např. Záhadný pan Quin, Cestující do Frankfurtu, Smrt v oblacích.

Na nejslavnější díla se můžeš podívat v TV

Samozřejmě, jako každá úspěšná autorka, i Agatha Christie byla zfilmována, a to rovnou několik jejích děl. Z těch nejznámějších asi Zkouška neviny — mysteriózní drama s překvapivou zápletkou a dechberoucím vyústěním toho, kdo je vrah. Zkouška neviny je rozdělená na dvě epizody, které budou na Voyo dostupné jako jedna. Série bude pokračovat i dalšími příběhy z pera nejslavnější autorky detektivek na světě, jejíž televizní příběhy dokážou nabídnout i ta nejlepší britská herecká jména.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Příběh začíná jak jinak než vraždou, která se stala v Anglii roku 1954. Mladý Jack zabil svou adoptivní matku Rachel, kterou najde služebnice Kirsten. Jack šel do vězení, tvrdí ale, že je nevinný. Je to tedy opravdu on, kdo za touhle hrůznou vraždou stojí? Nebo to byl někdo jiný?

Po roce a půl od vraždy se všichni Jackovi sourozenci sejdou ve svém rodném domě. Mickey, Tina, Hester i Mary. Jejich otec Leo se totiž znovu žení, se sňatkem však sourozenci nesouhlasí a jsou proti němu. Všichni také vědí, že Gwenda, kterou si má otec brát, se scházela s Leem, ještě když byla Rachel naživu. Když se všichni sejdou v hale, zazvoní neznámý mladík. Rodina zjistí, že to není hudebník, jak si mysleli, ale doktor Arthur Calgary, který tvrdí, že má alibi pro Jacka. Vysvětlil otci, že oné noci vysadil Jacka před devátou hodinou před hostincem ve městě. Byl tedy daleko od domova, kde byla jeho matka zavražděna. A jelikož byla jeho matka zabita také před devátou hodinou, není tedy možné, aby to udělal Jack, který byl v ten čas ještě s Arthurem. A protože následně údajně odjel za prací do Arktidy, nemohl se přihlásit dřív a dát Jackovi alibi.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Arthur se ale od otce dozví, že Jack ve vězení zemřel, neboť se dostal do rvačky. Artura, který chce alespoň jednou udělat správnou věc, to zdrtí. Kdo tedy nakonec adoptivní matku zabil? Nakonec se ukazuje, že každý z rodiny má své temné tajemství.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Vraždy podle abecedy je dalším dílem, které můžeš zhlédnout na Voyo. Pocta Agathě Christie se neobejde bez nejslavnějšího detektiva! Jako Hercule Poirot se tentokrát představil legendární americký herec John Malkovich.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Slavný detektiv Hercule Poirot s tváří Johna Malkoviche přeruší poklidnou penzi, když začne dostávat anonymní dopisy. Pisatel mu sděluje, že se stane vrahem bez tváře. Policie nebere Poirotova varování vážně, ale záhy dojde ke třem vraždám s podobným scénářem, který sleduje první písmena abecedy…

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

V prvním dopise, který detektiv v penzi obdrží, vrah píše, že je připraven, a zmínil město Andover. Poirot se vydá za Cromem a varuje ho. Crome ho nebere vážně a dopoledne ho dokonce obviní, že zatajil dopisy jako důležité důkazy. Policie z Andoveru žádnou vraždu nezaznamená. Ve výčtu událostí v Andoveru si Poirot všimne, že majitelka koloniálu Alice Asherová policii neotevřela. Poirot odjede do Andoveru, v koloniálu najde Asherovou mrtvou a vedle ní železničního průvodce otevřeného na stránce A. Policie si od Poirota nenechá poradit a zatkne jejího muže, notorického opilce. Zanedlouho je ve městě Bexhill nalezena na pláži zavražděná servírka Betty Barnardová. Vedle ní leží železniční průvodce s písmenem B. Poirot je dopisem informován v den vraždy. Její sestra Megan řekne Poirotovi, že Betty ráda flirtovala. Na panství v Churstonu žije sir Carmichael Clarke s nemocnou lady Hermionou. Clarkovi nadbíhá jeho sekretářka Thora Greyová. Sir Clarke ale svou ženu miluje, Thoru odmítá a dá jí výpověď. Když Poirot dostane dopis informujícím o Churstonu, volá Clarkovi, že mu hrozí nebezpečí. Je ale pozdě, sir Clarke je nalezen mrtvý na zahradě. Anglii zachvátila panika a tisk kritizuje Poirota.

Agatha Christie
Zdroj: Voyo.cz

Na oba filmy, jakož i další díla — například Knězem na útěku, se můžeš podívat na online streamovací platformě Voyo.

Domů
Sdílet
Diskuse