Jazzový ostrov na Vltavě: ČRo Jazz má scénu na United Islands

17. červen 2021

Hudba hostů ČRo Jazz Stage se rozezní v sobotu 26. června ze střechy pražského klubu Jazz Docku. Vystoupí například polská kapela Błoto nebo maďarský zvukový čaroděj Ficture. A jak známo, zvuk se nad hladinou skvěle nese.

Zatímco loni se dramaturgie scény ČRo Jazz pod hlavičkou festivalu United Island podstatnou měrou soustředila na představení interpretů německé scény, tentokrát dává prostor hudebníkům, kteří přicestují ze Slovenska a Polska.

Úvod jazzového odpoledne bude tradičně patřit domácím, konkrétně progresivní sestavě TRIPlay. Na „hravý výlet“ v ní posluchače pozve trio klávesisty Jana Uviry, kytaristy Kryštofa Tomečka a bubeníka Marka Urbánka. Přestože mají všichni tři za sebou důkladná hudební studia (Tomeček a Urbánek na HAMU, Tomeček navíc na Královské konzervatoři v Bruselu, Uvira na Hudební akademii v Katovicích a také na Codarts v Rotterdamu), rozhodně nečekejte nic akademického. To spíše pořádný hudební trip.

Trio se soustředí především na autorskou tvorbu. A také se nenechá příliš omezovat žánry. K ilustraci širokého záběru hudebníků ostatně poslouží i výčet jejich sidemanských úloh. Klávesistu si můžete vybavit například ze sestav Laca Decziho, ale také z mezinárodního tria Jan Uvira - Alessio Bruno - Martin Hafizi. Bubeník posbíral zkušenosti mimo jiné u Najponka, Miroslava Hloucala, Marty Kloučkové, Osiana Robertse či v Kristina Barta Triu. A kytarista prošel například sestavami Pražského Big Bandu Milana Svobody, Top Dream Company, tria Ondřeje Kabrny nebo Event Horizon Kristiny Barta.

Anglofonně pojmenovanou slovenskou dvojici Kristin Lash & Jakob Grey tvoří do jazzu i soulu zamilovaná zpěvačka Kristína Mihaľová (mimochodem absolventka pražské VOŠ Jaroslava Ježka, můžete si ji pamatovat z kvarteta s Jiřím Levíčkem, Rasťou Uhríkem a Jiřím Slavíčkem) a kytarista Jakub Šedivý. Duo na sebe prvně výrazně upozornilo získáním titulu Objev roku v soutěži Nové tváře slovenského jazzu v roce 2017. Od té doby se vyšvihlo do pozice předskokanů koncertů takových hvězd jako Dianne Reeves, Stanley Clarke či Candy Dulfer. A také nahrálo album Sleepin? With The Lights On (2020).

O desce Kristína prohlásila: „Když jsme přede dvěma lety začali psát první autorské skladby, netušili jsme, že se dostaneme až sem. Na album jsme zařadili jen osm písní, které považujeme za naše nejsilnější, nechtěli jsme ho doplnit žádnou vatou. Dali jsme tam vše, co cítíme, vnímáme a čerpáme jeden od druhého. Každá píseň má svůj příběh, čas a místo. Chceme dělat hudbu, která bude náš příběh vyprávět, hudbu, se kterou se může ztotožnit každý posluchač. Nepustili jsme ven nic, za čím bychom si stoprocentně nestáli.“

Ze Slovenska přijede také projekt Ficture, za kterým stojí maďarský, v Bratislavě působící producent, sound designer a multiinstrumentalista Gábor Tokár. Než se vydal na sólovou dráhu, působil v řadě kapel jako bubeník. Ovšem poté, co objevil možnosti studiové produkce, zvukové modulace a syntezátorových programů, vydal se za dobrodružstvím sonických experimentů.

Ve svojí hudbě kombinuje Ficture zvuk analogových i digitálních syntezátorů, akustických nástrojů i terénních nahrávek. Více než slova ale prozradí poslech titulu Roads To Everywhere (2014), nebo ještě lépe, protože aktuálněji, EP Filled Spaces (2018):

„Prime-time“ bude patřit hostům z Polska, kapele Błoto. Zaměřuje se na kombinaci výrazných hiphopových groovů s dechovými nástroji a kolektivní improvizací. „Bláto“ vzniklo v roce 2018 díky zajímavému personálnímu „lijáku“. Když varšavské sexteto EABS odpočívalo mezi koncerty v Brzegu Dolnym, Lodži a Sopotech. Během cesty někteří členové vystoupili z dodávky a zbyli Cancer G (bicí, perkuse, elektronika), Książę Saxonii alias OlafSaxx (barytonový, tenorový, altový i sopránový saxofon a také EWI neboli „elektronický dechový nástroj“ a perkuse), Latarnik (piano, syntezátory) a Wuja HZG (baskytara, Moogův syntezátor). Ti pak vytvořili Błoto.

Koncertní plány, které měla kapela po vydání úspěšného alba Erozja (duben 2020), překazila epidemie, nicméně kapela se nehodlala nechat zastavit v tvorbě, a tak ve vzniklé časové bublině rovnou vytvořila další album Kwiatostan (září 2020). Pokračující peripetie s koronavirem daly kapele čas na přípravu třetího titulu Kwasy i zasady (duben 2021).

Témata, kterými se kapela nechává inspirovat, nejsou nijak veselá: Změny klimatu, netolerance, narůstající nacionalismus, nárust rozporů mezi různými sociálními skupinami, policejní brutalita, politické machinace a hroucení struktury právního státu. Což však nic nemění na hypnotické tanečnosti hudby.

Vstup na koncerty United Islands je zdarma.

Program ČRo Jazz Stage, 26. června, střecha Jazz Docku

13:15-14:15 TRIPlay (CZ)

15:15-16:15 Kristin Lash & Jacob Grey (SK)

17:15-19:15 Ficture (SK)

19:15-20:15 Błoto (PL)

Spustit audio