Bezpečnostní kamera: Důležitý pomocník pro ochranu domácnosti

Bezpečnost rodiny a domova by měla být samozřejmě priorita každého z nás. Pro tento účel mohou výborně posloužit právě bezpečnostní kamery. Ty se obecně těší opravdu veliké oblibě, protože představují účinný nástroj k monitorování vašeho domu. Díky internetovému připojení můžete jejich záznam sledovat opravdu kdykoliv a odkudkoliv. Kamery navíc nemusí ochránit pouze vás, ale jejich záznam lze použít někdy také jako důkazní materiál proti zločincům v okolí vašeho bydliště.

kamera

 Rozdělení bezpečnostní kamery

Na začátek bychom si mohli bezpečnostní kamery nějak rozdělit. Pokud nás zajímá čistě domácí bezpečnostní kamera, lze je rozdělit podle zamýšleného umístění. A to tedy pochopitelně na kamery vnitřní a venkovní. Venkovní bezpečnostní kamery budou samozřejmě disponovat ochranou vůči vlivům počasí, rozdíly však mohou být i v parametrech záznamu. Další dělení domácích bezpečnostních kamer může být také dle jejich barevného spektra (barevné a černobílé) nebo způsobu připojení k internetu. Na trhu naleznete výrobky podporující datové připojení prostřednictvím SIM karty od výrobce či s využitím vaší domácí Wi-Fi sítě. Podrobnější rozdělení a test najdete na adrese Váš-Pomocník.cz.

Funkce bezpečnostní kamery

Ne všechny bezpečnostní kamery jsou stejné. Kromě jednotlivých parametrů je odlišují také funkce, kterými mohou jednotlivé modely disponovat. Takovou funkcí může být tak například detektor pohybu. Ten umožní zapnout nahrávání kamery pouze tehdy, když je v okolí detekovaná nějaká pohybová aktivita a vy se tak nemusíte probírat několikahodinovým záznamem. Přepisování nahrávek je také dobrá funkce, která se však může obrátit proti vám. Při jejím zapnutí totiž kamera při zaplnění úložiště automaticky přepisuje nejstarší záznam. Funkcí je také IR přísvit, jehož přítomnost je dobré si pohlídat, když hledáte bezpečnostní kameru s nočním viděním.

Bezpečnostní kamera a legislativa

Jak jsme již zmínili, záznam z kamery lze za určitých podmínek posloužit jako důkazní materiál. Základní věta, z které se vychází zní poměrně jasně: Pořizování záznamů cizí osoby bez jejího vědomého souhlasu je protiprávní jednání. Není to ovšem definitivní. Pokud máte kamerový systém za účelem ochrany majetku provozovaný legálně spolu se všemi potvrzeními od úřadu, tak významně vzrůstá možnost použití kamerových nahrávek u soudu. Musíte si také dát pozor na to, kam bezpečnostní kamery s nahráváním umístíte. Jejich umístění například v ložnici či koupelně by bylo samozřejmě chápáno jako narušení soukromí. Více si o legalizaci kamerového systému můžete přečíst zde.