Phishing na internetu: Víte jakými způsoby z vás mohou podvodníci vylákat citlivé údaje?

Už jste se někdy setkali s pojmem phishing? Phishing je podvodná technika, která je na internetu velmi často používaná a má za úkol z vás dostat citlivé údaje, jako jsou vaše hesla, čísla kreditních karet a podobně. Přečtěte si, jak se proti této nekalosti bezpečně bránit.

Zdroj foto: Who is Danny / Shutterstock.com

Co je phishing

Phishing je technika, kterou hojně na internetu využívají všichni ti, kteří se budou chtít nelegálně dostat k vašim citlivým datům. Velmi často se stává, že někomu na internetu sdělíte své heslo nebo číslo kreditní karty – a než si tento omyl uvědomíte, bývá už mnohdy pozdě a váš bankovní účet bude zívat prázdnotou. Proto si dávejte velký pozor na to, co komu a kde sdělujete. Nemusí se vám to vyplatit.

Než sdělíte svá data, ujistěte se, že se dáváte správné webové stránce

Pokaždé, než nějaké internetové stránce sdělíte svá osobní data, musíte se ujistit, že tato stránka je opravdu oficiální. Existuje totiž mnoho podvodných webových stránek, které se tváří vskutku opravdově. Zašlou vám dotazník, kde budou chtít, abyste jim vyplnil potřebné údaje. Když si však neověříte pravost webové stránky, můžete útočníkům prozradit citlivá data – a oni je poté zneužijí ve svůj prospěch.

Zdroj foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Jak se bránit proti phishingu?

Obrana není nikterak složitá, musíte jen dodržovat několik zásad:

  • Všímejte si hlavně koncovek odkazů, kam zadáváte své údaje. Pokud například stránka, kam se běžně přihlašujete končí na cz, měli byste okamžitě zbystřit, pokud uvidíte na konci koncovku com, org a jiné.
  • Nikdy nesdělujte žádné své přihlašovací údaje někomu jinému přes e-mail. Všechny weby mají přímo na svých stránkách možnost se přihlásit a nepotřebují vás o to žádat přes elektronickou poštu. Takto hned poznáte, že se jedná o podvodný e-mail.
  • Mějte na svém počítači vždy nainstalovanou ochranu proti spamu. Tato ochrana odbourá řadu podvodných útoků na vaši osobu.
  • Pokud to není nutné, nikdy svůj email nevystavujte veřejně na sociálních sítích ani nikde jinde na internetu, nebo si vytvořte dva různé e-maily. Jeden používejte na soukromé věci a druhý mějte veřejný.
  • Nejnovější verze internetových prohlížečů vás také budou částečně chránit.

Braňte se proti podvodníkům

Pokud se už bohužel stanete obětí phishingu, jednejte okamžitě a nic nečekejte. Změňte si neprodleně všechna hesla, která jste nechtěně prozradili, kontaktujte banku, a v tom horším případě, kdy vám z účtu už zmizely nějaké peníze, zavolejte policii. Ne vždy se podaří útočníka dopadnout, ale je zde reálná šance, že se to povede a vy své peníze dostanete zpět.

Ne vždy se dá bránit proti podvodníkům na internetu, ale buďte svědomití a zodpovědní. Toto je nejlepší ochrana proti podvodníkům.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.