Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Premiérka si nechávala snídaně platit z daní. Marinová slíbila, že 366 tisíc vrátí

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2021
18:53

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, touto zásadou se zřejmě řídí i finská premiérka Sanna Marinová (35). Ta totiž čelí svému prvnímu většímu skandálu, a to právě kvůli snídaním a studeným jídlům, které si pro sebe a svou rodinu od nástupu do funkce objednávala do premiérského sídla. Měsíčně měla čerpat až 21 tisíc korun, a to z peněz daňových poplatníků, shrnul web Politico. Finy nyní zajímá i to, jestli své premiérce nehradili třeba i svatbu.

Skandál vypukl na přelomu května a června a původně se psalo o tom, že si Marinová nechává proplatit snídaně v hodnotě okolo 7 tisíc korun. Nicméně vyšetřování odhalilo, že částka je mnohem vyšší. Marinová není první premiérka, která si jídlo nechává proplatit státními penězi. Také její předchůdci využívali tento benefit. Otázkou ale je, zda na takovou výhodu mají finští předsedové vlády nárok.

Reportéři Politica podotkli, že tolik, kolik Marinová utratila za snídaně, nedal britský premiér Boris Johnson ani za svatbu. Nicméně cenově jsou na tom Finové někde jinde, malé pivo v restauracích a hospodách se totiž pohybuje od 150 korun až po pro Čechy nepřestavitelných 637 korun. To v Česku se cena piva, mnohdy velkého, vejde do 50 korun.

Finská premiérka Sanna Marinová se vdala. Vzala si otce své dcery (2.8.2020) Finská premiérka Sanna Marinová se vdala. Vzala si otce své dcery (2.8.2020) | Instagram

Svatbu si premiérka platila sama

Marinová doplnila, že se řídila jen tím, co jí v prosinci 2019, když se ujala funkce, řekli. Zdůraznila, že ona sama plně vyšetřování celé záležitosti podporuje, chce vědět, zda má na hrazení snídaní nárok. Vyjádřila se také k tomu, jak to bylo s její loňskou svatbou. „Všechny výdaje na naši svatbu jsme hradili my sami z našich vlastních peněz,“ ujistila Marinová na twitteru.

Celkově Marinová v období od ledna 2020 do května 2021 projedla přes 366 tisíc korun, premiérka slíbila, že tyto peníze vrátí z vlastního. „Nevěděla jsem, že otázka příspěvku na snídaně je tak nejasná,“ sdělila Marinová pro stanici YLE. Premiérka, stejně jako už dříve novináři, řekla, že obdobné částky za snídaně utráceli i její předchůdci. Marinová trvá na tom, že po vyšetřování policie a finančního úřadu budou pravidla benefitů a jejich využívání upravena.

Politolog: Kvůli snídani o křeslo nepřijde

Finanční skandály nejsou zase ve finské vládě tak neobvyklé, v červnu 2020 musela rezignovat ministryně financí Katri Kulmuniová. Z peněz daňových poplatníků si platila mediální tréninky. Politologové si však nemyslí, že kvůli snídaním přijde Marinová o premiérské křeslo.

„Myslím si, že ta suma je dost malá a celá záležitost je vlastně nepodstatná,“ komentoval politolog Kimmo Grönlund. „Zvláště proto, že Marinová podpořila vyšetřování, přiznala, jakou částku čerpala, peníze nabídla vrátit a snídani si od teď bude platit sama,“ uzavřel Grönlund.

Video  Bývalý šéf Mosadu exkluzivně o úspěšných agentkách i Jamesi Bondovi. A pochválil BIS i českou policii  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 19. června 2021 12:42 )

.....Prohlasila, ze snidane si od tedka bude platit sama...Ono to mozna nebylo tak uplne v rozporu se zakonem..

Zobrazit celou diskusi