Český zástupce u evropské prokuratury o žalobě na Babiše: Nemůžu to komentovat, ale je to evidentní

18.06.2021 20:43

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Petr Klement, český zástupce v Úřadu evropského veřejného žalobce, který bude rozhodovat o podání žaloby ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jak rychle dokáže evropský úřad v této kauze a v podobných vynést verdikt? S kým bude spolupracovat v České republice?

Český zástupce u evropské prokuratury o žalobě na Babiše: Nemůžu to komentovat, ale je to evidentní
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Takzvaná evropská prokuratura funguje od 1. června. Počet případů narůstá, ale Klement jejich počet nemohl komentovat. „To číslo odpovídá zhruba tomu, které jsme očekávali,“ podotkl Klement. A jaké kauzy převzali? „Převzali jsme celou škálu trestních věcí, které spadají do naší působnosti. Především to jsou samozřejmě takzvané klasické dotační podvody, to znamená podvody s dotacemi plynoucími z rozpočtu EU. Jsou tam věci související se zadáváním veřejných zakázek, jsou tam i nějaké celní, daňové věci. Je to škála těch věcí, které spadají pod působnost evropského veřejného žalobce,“ konstatoval.

Čeští státní zástupci předložili úřadu kolem pěti desítek případů, které splňovaly podmínky. „Přebíráme zhruba třicet procent všech případů. Musíme si uvědomit, že jsou to věci, které jsou v určitých stadiích rozpracovanosti, a musíme se ohlížet na kritéria, pravidla, která byla vydána pro přebírání těchto starých, těch běžících věcí. A my ta kritéria musíme respektovat. Mnoho případů bylo v pokročilém stadiu prověřování, případně vyšetřování, u některých bylo těsně před podáním obžaloby, nebo dokonce po podání obžaloby, a takové případy Úřad evropského veřejného žalobce zásadně, nebo až na výjimky, nepřebírá, neboť jeho vstup do toho trestního řízení by neměl požadovanou přidanou hodnotu,“ podotkl.

Jedním z případů, kterým se úřad věnuje, je i podezření ze střetu zájmů Andreje Babiše v souvislosti s čerpáním evropských dotací. „Jakožto zaměstnanec EU a jakožto jako evropský žalobce jsem vázán pravidly, která byla schválena pro komunikaci těchto konkrétních informací vůči veřejnosti i vůči médiím, a nemůžu bohužel komentovat ani to, zdali jsme ten případ převzali, byť tedy z vyjádření vrchního státního zastupitelství v Praze je to evidentní, tak nemůžu komentovat ani tuto holou skutečnost,“ nemohl potvrdit informaci Klement. Na úřad se může obrátit kdokoliv z českých občanů, někteří už takovou možnost využili. 

A jaké má úřad lhůty, do kdy by chtěl jednotlivé případy vyšetřit? „Budeme postupovat striktně podle trestního řádu, kde ty lhůty jsou dané, budeme doufat, že nová struktura povede ke zrychlení trestního řízení, ale já bych řekl, že my si cíle tohoto druhu zatím nestanovíme, neboť musíme respektovat české právní předpisy. Ta pravidla, která pro ten předpis jsou, jsou vypsána,“ dodal Klement. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…