DOMÁCÍ KOPEČKOVÁ ZMRZLINA

5.8K

Na taková vedra, která poslední dny venku panují platí jen ledové pití, nohy ve vodě a kornout s pořádným kopečkem lahodné zmrzliny v ruce, no nemám pravdu? Věřím, že i Vy to máte stejně, a proto si myslím, že by Vás mohl zajímat dnešní článek s receptem na zmrzlinu, kterou zvládnete připravit do 10 minut. Nejprve bych však ráda krátce pohovořila o zmrzlině jako takové.

Moje mamka mi, když jsem byla malá, v létě dělávala zmrzlinu z toho, co našla na zahradě. Očistila jahody, maliny či ostružiny a lehce šťouchané s cukrem je nalila do plastové krabičky od Polárky. Tuto směs nechala zamrazit a když zmrzla, nasekala ji na menší hranaté kousky a jen tak, jak byla, ji podávala. Doma jsme tomu říkali zmrzlinová kostka a my se po ni mohli pokaždé utlouct. Přesně tohle je zmrzlina mého dětství, žádná kupovaná zmrzlá pěna, nýbrž poctivá domácí zmrzlinová kostka.

Mamka ale nebyla první v historii, kdo se o domácí zmrzlinu pokoušel. Už ve starých kuchařkách se můžete setkat s receptem smetanové směsi s ovocem, která se v míse na škopku s ledem šlehala ručně metličkou tak dlouho, až směs byla nadýchaná a od ledu namrzlá. Kdo by se s tím však chtěl v dnešní době dělat. Práci by nám určitě usnadnil ruční šlehač, ale mnohem jednodušší je použít dnes tak oblíbené zmrzlinovače, které často díky panujícím vedrům bývají v běžné výbavě každé větší domácnosti.

Já na zmrzlinovač nemám místo! Určitě teď říká většina z Vás, kteří čtete tento článek a já vás plně chápu. Já jsem na tom stejně tak. Když jsem však před 7mi lety dostala svůj první kuchyňský robot, byla v jeho výbavě i mísa, která slouží jako zmrzlinovač. Tehdy jsem objevila Ameriku. Mísa, s dvojitým dnem, kde v mezeře, kterou tyto dvě mísy tvoří, se nachází tekutina. Když takovou mísu dáte den předen do mrazničky a pečlivě ji necháte vychladit, stačí už jen připravit zmrzlinovou směs a přístroj vše odvede za Vás. Mísu vložíte do robota, do ní směs a necháte mixovat. Vše pak funguje stejně jako ve starých kuchařkách, jen pro Vás to znamená o mnoho méně práce. No jo, jenže ne každý, stejně jako často já, den dopředu ví, že si chce zítra přichystat zmrzlinu. No nemám pravdu? Na tomto bodě, kdy se mísa musí dát den dopředu namrazit, jsem často ztroskotala, a když už jsem si vzpomněla, byl zde druhý problém, v mrazničce již nebylo místo, abych ji tam umístila. Vždy je však nějaké řešení a tím je bezesporu tato na začátku zmiňovaná desetiminutová zmrzlina.

Zmrzlé ovoce má určitě ve své mrazničce neustále každý z nás. Je to totiž nejlepší volba, jak uchovat ovoce, které přes léto zbylo, po celý rok doma. Takové ovoce stačí vzít a spolu s dalšími běžnými ke zmrzlině se hodícími ingrediencemi umixovat. To je Vám teprve zmrzlina!

OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA

Porce 4 kolečky
Příprava 10 minutes

Co budete potřebovat

na zmrzlinu

  • 300 g ostružin
  • 1/2 ks banánu
  • 25 g jogurtu řeckého typu
  • 80 ml smetany na šlehání (nejlépe 38 %)
  • 20 g moučkového cukru (nebo dle chuti)

dále

  • 4 ks zmrzlinových kornoutů

Postup

  • Den předem omyjeme ostružiny. Poté je dobře osušíme, vložíme do sáčku a necháme do druhého dne zmrazit.
  • Banán vyjmeme ze slupky, nakrájíme na malá kolečka, vložíme do sáčku a také dáme do druhého dne zamrazit.
  • Druhý den zmrazené ostružiny vložíme do foodprocessoru, sekáčku, chopperu či kvalitního mixéru, který zmrzlé ovoce dobře rozmělní.
  • Přidáme jogurt, smetanu a cukr a několika pulzy zmrzlinu umixujeme do hladké konzistence. (Pokud nechcete, cukr nemusíte vůbec přidávat. Já jej do zmrzliny nedávám, stačí mi oslazení banánem, někteří však mají rádi sladší zmrzlinu a proto je zde cukr zmíněn. Volba je však na Vás.)
  • Hlubokou lžíci namočíme v horké vodě a z mixéru její pomocí nabereme hezký kopeček. Ten položíme na kornoutek a ihned konzumujeme.

Poznámky

Zmrzlinku můžete také ztvárnit do podoby nějakého pro děti zábavného zvířátka. V takovém případě je však lepší dát na kornoutu nanesenou zmrzlinu na 10 minut zatuhnout do mrazničky a poté zdobit. Já využila postavičku Totoro, ke které mi pomohla kokoska, ze které jsem vyřízla bříško. Plátky mandlí posloužili jako oči a vše jsem poté dozdobila rozehřátou čokoládou.
 
Autor: Markéta

Tuto zmrzlinu si doma můžete připravit z jakéhokoliv ovoce. Skvělé jsou jahody, maliny, meruňky, ale třeba i mango, broskve a banány. Vždy stačí očistěné ovoce pouze zamrazit a zmrazené umixovat s čímkoliv Vás napadne. Vždy je však dobré myslet na to, že čím menší kousky mrazíte, tím lépe Vám poté výsledná zmrzlina půjde mixovat. Mango tedy před mrazením nakrájejte na malé kostky, a meruňky, banán či broskve stejně tak. Můžete tvořit i kombinaci různých ovocí. Fantazii se meze nekladou. Stejně tak můžete měnit i okolní suroviny. Nemusíte vždy použít jen jogurt, ale skvělý je i tvaroh, mascarpone či čistě jenom smetana. Ostružinová zmrzlina je náš oblíbenec, ale skvělá je i kombinace mangová! Zkuste například 1 ks manga, 1/2 banánu, 80 ml smetany a 50 g tučného tvarohu v obalu. Uvidíte, že i tu si zamilujete :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena