Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová vystavuje prvně v Praze

Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová vystavuje prvně v Praze

Tisk

vernizaz vera 200Olomoucká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová byla v minulých dnech přítomna zahájení své první pražské výstavy Keramika v obrazech. Její poměrně rozsáhlá expozice byla otevřena v pondělí 7. června a je nainstalovaná v sále Boženy Němcové v Knihovně na Vinohradech.

 Výstavu otevřel herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň, který přítomné seznámil s uměleckými a životními cestami talentované výtvarnice, přičemž zarecitoval i dvě básně šumperské básnířky i malířky Anny Szatmariové. Pro uměníchtivé zájemce bude výstava přístupná do 31. července tohoto roku. 

vernisaz vera 1

"Velké díky patří také herci, šansoniérovi, filmovému historikovi i pedagogovi Juraj Bartoň za úvodní povídání i nádherný přednes opravdu působivých básní Anny Szatmariové, které jakoby vycházely přímo z mého srdce. Bohdana Vlková bych chtěla moc poděkovat za přípravu výstavy i celou organizaci. Samozřejmě dík patří i vedení knihovny za poskytnutí výstavních prostor, zástupci radnice Prahy 2 za podporu i účast na zahájení výstavy a všem, kteří našli čas na zahájení výstavy a vytvoření opravdu příjemné atmosféry. Vím, že řada lidí se na výstavu chystá, protože se na zahájení nedostali nebo se obávali přijít vzhledem k současné situaci. Těm přeji, ať se výstava líbí jako těm, kteří ji už navštívili. Jsem opravdu šťastná a spokojená, což je hlavním cílem mojí výtvarné činnosti" řekla k zahájení své první autorské výstavy Věra Katka Tatarkovičová

vernisaz vera 2

I když vystavuje několik let, její keramické i malované obrazy mají na výstavách úspěch. Tvorba talentované výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové vyzařuje neskutečně pozitivní atmosféru, ale hlavně se opírá o brilantně zvládnuté řemeslo, ale musíte ocenit i nápady a originalitu.

Na výstavě je k vidění naprostá většina nových obrazů. Některé „starší“ jsou spíše jen drobným doplňkem k tematickému zaměření jednotlivých částí výstavy. Tentokrát měla opravdu dostatek času na vymýšlení dalších způsobů zpracování svých výtvorů a tím i na vytvoření řady nových obrazů. Výtvarnice říká, že některé novinky dokonce našly svého nového majitele už v průběhu čekání na znovuotevření galerií a výstavních prostor. Takže se s nimi rozloučila ještě před chystanou pražskou výstavou a tvořila další novoty. 

vernisaz vera 3

"Nádherné obrazy propojujících několik technik a k tomu skvělé nápady a vycizelované zpracování. Vyzařují neskutečnou pohodu, radost a teplo, a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor Knihovny na Vinohradech. Tvorba olomoucké výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové má neskutečné pozitivní atmosféru," nechala se slyšet jedna z nadšených návštěvnic vernisáže. A já si myslím to samé.

Na otázku, co ji v tvorbě inspiruje asi nejvíc, Věra Katka Tatarkovičová odpověděla: "Na tuto otázku mám celkem jasnou a stručnou odpověď: všechno, co mě obklopuje. Jedná se zejména o přírodu – mám ráda květiny, stromy, rostliny… Další velkou inspirací jsou lidé, jejich vzájemné vztahy, radosti i starosti, ale i láska v nejrůznějších podobách. Výraznou inspirací jsou i zážitky, které se snažím vnímat všemi smysly. V mých dílech se vlastně zrcadlí život, který žiji."

vernisaz vera 4

Foto: Robert Rohál

https://www.veratatarkovicova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bravos aneb jak je současný španělský design důležitý?

bravos spanelsky designVýstavu Bravos zaplnily práce nejmladší generace nadějných tvůrců z oblasti produktového designu. Rukopisem, kreativitou a vlastním egem, které tradičně náležely do světa umění, módy a architektury, ovlivňujeme i vzh...


Literatura

O manželském životě jedné introvertky

Kdyz se introvertka vda perexMysleli jste si, že vdané introvertky jsou stejný mýtus jako jednorožec nebo lochneská příšera? Pokud ano, mýlili jste se. Debbie Tung, absolutní introvertka, se totiž vdala!

...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...