Marketingová firma Authentica loni udržela zisk

sobota, 19. června 2021, 08:10 Aktuality, Retail MediaGuru

Česká retailová a marketingová firma Authentica Group udržela zisk i v pandemickém roce.

Zdroj: Authentica

Zdroj: Authentica

Český výrobce a dodavatel reklamních nosičů do maloobchodů, Authentica Group, zakončil pandemický rok 2020 obratem ve výši 414 mil. Kč (meziročně -10 %), zisk naopak mírně vzrostl na 21 mil. Kč (+5 %). Firma nahradila zakázky pro uzavřené maloobchody novými aktivitami. V minulém roce se etablovala v oboru fulfillmentu, který zajišťuje logistiku distribuce zásilek pro e-shopy. Firma se chce v tomto oboru dál rozvíjet a zamýšlí stát se jedním z předních evropských hráčů.

„Bezmála celoroční uzávěra maloobchodních prodejen prakticky zastavila celý byznys v retail marketingu. Plánovali jsme růst o 10 % a přibližně o tolik jsme se propadli. Dařilo se nám však uspět v novém oboru – fulfillmentu. Také díky němu nejsou naše ztráty tak vysoké, a naopak z krizového roku vycházíme posílení,“ uvedl Miroslav Hanák, jednatel společnosti Authentica Group.

Na výsledku loňského roku se podle jeho slov pozitivně podepsala spolupráce se společností Waterdrop, evropským výrobcem nápojových kapslí. Waterdrop Fulfillment zajišťuje veškerý logistický servis pro Waterdrop v pěti zemích Evropy. Letos se očekává další růst i expanze na nové evropské trhy.

„Ani ne po roce spolupráce dodáváme Waterdropu zboží do pěti evropských zemí a zhruba jednou za dva měsíce přibíráme jednu další. V současné době odbavujeme v průměru 65 tis. zásilek měsíčně,“ komentuje spolupráci Miroslav Hanák.

„Pro Waterdrop neděláme jen skladování a odesílání zásilek, ale také navrhujeme, vyrábíme a kompletujeme speciální obaly, adventní kalendáře, prodejní stojany, gravírujeme speciální edice lahví a další služby. Říkáme tomu autentický fulfillment a tento koncept chceme v nejbližších letech přenést i do další země v Evropě, posléze do Spojených států a Asie,“ doplňuje Hanák.

Kromě rozjezdu nových projektů Waterdrop Fulfillment a Fulfillment by Authentica pomohla společnosti také výroba ochranných štítů pro zdravotníky a pracovníky v první linii boje s virem covid-19. Dle vlastního prototypu jich vyrobila 500 tis. kusů. 10 % z nich darovala nemocnicím a zdravotnickým zařízením v Jihomoravském kraji.

V letošním roce společnost plánuje, že navýší tržby na 500 mil. korun a počítá se ziskem 35 milionů. Růst tržeb se očekává především v oživeném retailu a také v rostoucím segmentu e-commerce. Authentica se v červenci stěhuje do vlastních nových prostor o rozloze 12 tisíc m² a postupně také automatizuje jednotlivé provozy.

-mav-