10 netradičních akčních hvězd

Co mají společného akční začátky Bruce Willise a Michaela Keatona? Nikdo jim předem nevěřil.

Foto: 20th Century Fox, Unified Pictures, Warner Bros.

Ačkoli v tomto seznamu narazíte na herce a herečky, kteří jsou dnes už vnímáni jako akční hvězdy, jejich kariéra začínala z jiného konce. A náhlá proměna v akční hvězdy na fanoušky působila v tehdejší době překvapivě. Začneme ale od současnosti, kdy se v akční hvězdu poprvé proměnil Bob Odenkirk.

Bob Odenkirk

Jeho první velkou akční roli si totiž střihl v novém filmu Nikdo, který bude mít v českých kinech premiéru 24. června. Tento herec se v počátcích své kariéry věnoval především komediím, kdy psal scénáře k pořadům jako Saturday Night Live nebo skeče a monology k různým talk-show. Poté se ale více proslavil díky už dramatičtější roli právníka Saula z Perníkového táty, kdy si také vysloužil svůj vlastní spin-off Volejte Saulovi.

John Krasinski

Další netradiční akční hvězdou bychom mohli nazvat Johna Krasinskiho, jehož nový film Tiché místo: Část II. měl premiéru již 10. června. Ačkoli si první akční roli zahrál už v méně úspěšném filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází, v akčního hrdinu se definitivně proměnil až v prvním díle Tichého místa. Podobně jako Bob Odenkirk, i John Krasinski byl spjat především s komedií. Johna si mnozí stále ještě spojují s jeho ikonickou rolí Jima z americké verze Kanclu.

Scarlett Johansson

Předtím, než se převtělila do ikonické Black Widow, jejíž premiéra je plánována na 8. července, byla Scarlett Johansson spjata se spíše jemnějšími ženskými rolemi. To předvedla například v kultovním filmu Ztraceno v překladu nebo v Dívce s perlou. Ve snímku Ostrov se s akční rolí lehce seznámila, ale byl to až Iron Man 2, kde se poprvé předvedla jako Nataša Romanovová neboli Black Widow, což pro její fanoušky mohlo z počátku působit dosti netradičně.

Anne Hathaway

Také Anne Hathaway byla spojena s jemnými ženskými postavami a hrála především v romantických komediích. Její kariéra byla romantickou komedií také nastartovaná, když ztvárnila hlavní roli v Deníku princezny, další slavnou roli měla například ve filmu Ďábel nosí Pradu či Alenka v říši divů. Její akční stránku se ale poprvé snažil prozkoumat až Christopher Nolan, když ji obsadil do role Catwoman ve snímku Temný rytíř povstal.

Heath Ledger

Christopher Nolan také prohlédl akční stránku zesnulého Heatha Ledgera, který nezapomenutelným způsobem ztvárnil Jokera v Temném rytíři. Heath Ledger před tímto filmem působil hlavně v romantických filmech, například ve snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím, Zkrocená hora či Casanova.

Michael Keaton

U Batmana zůstaneme. Když bylo rozhodnuto, že roli Batmana ve stejnojmenném snímku Tima Burtona bude hrát Michael Keaton, mnozí z tohoto rozhodnutí nebyli nadšeni. Tvůrce komiksů Beau Smith prohlásil, že „kdybychom ho viděli v uličce s batmanovským oblekem, spíše bychom se rozesmáli, než abychom se strachem utíkali pryč.“ Michael Keaton před touto rolí totiž opět působil hlavně v komediích jako je Dítě štěstěny či Beetlejuice. Svou roli ale zvládl bez chyby a pro mnohé fanoušky se stal synonymem pro Bruce Wayna.

Matt Damon

Podobné pochyby měli kritici také při zvolení Matta Damona do role špičkového agenta Jasona Bourna ve filmu Agent bez minulosti. Někteří o něm dokonce říkali, že je jeho projev až moc nudný na to, aby dokázal zahrát akčního hrdinu. Matt Damon se proslavil především díky filmu Dobrý Will Hunting a podobné role měl i v jiných filmech. Jeho Jason Bourne ale mnohé diváky mile překvapil a Agent bez minulosti tak mohl dostat další pokračování.

Will Smith

Dnes už je Will Smith všestrannou celebritou i hercem, který dokáže ztvárnit komediální roli i tu akční. Na počátku své kariéry byl ale pro všechny známý jako Will ze seriálu Fresh Prince. Ve filmu Mizerové režiséra Michaela Baye ale svým fanouškům poprvé předvedl, že skvěle dovede zahrát i akční hrdiny.

Keanu Reeves

Již zavedenou akční hereckou hvězdou je také Keanu Reeves. Jeho hvězdný obraz ale zpočátku pohltila role Teda z filmu Skvělé dobrodružství Billa a Teda. Proto v té době nikdo nevěřil, že by Keanu Reeves dokázal ztvárnit akčního hrdinu. Poté přišel Bod zlomu a svým projevem překvapil kritiky i ostatní diváky. Jeho další důležitou rolí byl velice úspěšný film Nebezpečná rychlost, díky kterému se divákům do paměti nadobro zapsal jako akční hvězda.

Bruce Willis

Stejně jako Keanu Reeves, tak i Bruce Willis je synonymem pro akčního hrdinu. Tuto nálepku ale vytvořil až kultovní film Smrtonosná past. Před tímto filmem byl ale považován za komickou hvězdu a jeho předchozí filmografii plní různé typy komedií, jako je Západ slunce, Schůzka na slepo, The Return of Bruno nebo úspěšný seriál Měsíční svit. Není tedy divu, že obsazení Bruce Willise ve Smrtonosné pasti bylo v té době vnímáno jako netradiční volba ze strany režiséra Johna McTiernana.