Šprechty v plném počtu. Ke stému výročí narození Felixe Holzmanna vychází sbírka jeho scének

Ke stému výročí narození komika Felixe Holzmanna, které připadne na 8. července, vychází komplet známých i méně známých scének a skečů nazvaný Šprechty v plném počtu. Nahrávka obsahuje 37 scének, anekdot a výstupů, například Huhulák, Vaše žena je podobná mé známé, Neviděli jste tu Františka Joudu a další, které jsou důkazem jeho mimořádné schopnosti rozesmát publikum. Za vydavatelství Supraphon o tom informoval Vladan Drvota.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Felix Holzmann

Felix Holzmann | Foto: Kundrát/CNC | Zdroj: Profimedia

Na nahrávce Šprechty v plném počtu nechybí populární scénka Včera, dnes a zítra, v níž humor Felixe Holzmanna násobí účast Ivy Janžurové v roli pokladní v kině.

„Felix Holzmann mě zaujal jako mimořádný klaun a jeho styl humoru mě moc bavil a vůbec jsem nepomyslela na to, že bych s ním někdy mohla vystupovat. Věděla jsem, že si své partnery vybírá opatrně – víceméně mezi neherci, jako by se bál, aby nějaký snaživý herecký projev nenarušil jemnost jeho humoru,“ vzpomínala Janžurová.

„Hrát vedle něj mi přišlo snadné, vyzařoval jako partner svůdné vzdušné pokyny: následuj mě a nesnaž se vyniknout víc, než že budeš vědět, že jsme tu dva a hněteme jedno těsto.“

„Felix mi krátce vysvětlil, co mám a co nemám hrát, ale to, na co se ode mne konkrétně spoléhal, jsem přesně nevěděla. A nebyla jsem proto zatížená rancem zodpovědnosti! Takže, pouhá radost. Vybral jste si mě, tak jsem tady. Jedna zkouška a šup před živé publikum a kamery,“ dodala.

Nechápavý muž v baloňáku

Holzmann patří k legendám české zábavy a jeho scénky baví generace diváků a posluchačů. Postavičku nechápavého mužíka ve zmačkaném baloňáku, s tralaláčkem na hlavě a příliš velkými kulatými brýlemi znali diváci hlavně díky častému účinkování v televizních a rozhlasových zábavných pořadech.

Na legrácky si prý potrpěl už ve škole, ale živit se jimi začal až od konce 40. let jako divadelní ochotník. V 50. letech naplno rozjel estrádní kariéru. V roce 1968 vyjel poprvé do někdejší NDR, kde spolupracoval se zpěvákem Jiřím Popperem, a stejné scénky jako doma uplatňoval i v němčině.

Zlatou érou byla pro Holzmanna 70. a 80. léta, kdy se objevoval například v Televarieté, vystupoval s orchestrem Karla Vlacha a v samostatném zájezdovém pořadu Yvetty Simonové a Milana Chladila. Nejraději hrál ve dvojici - s Lubomírem Lipským, Milanem Nedělou, Ivou Janžurovou či svým nejčastějším partnerem Františkem Budínem.

Holzmann zemřel 13. září 2002 v německém městě Saská Kamenice (Chemnitz), kam z Litoměřic následoval svou druhou ženu, zpěvačku a konferenciérku Bärbel Greifovou. Předtím na jaře 2002 ještě v Praze převzal platinovou desku za více než 20 tisíc prodaných zvukových nosičů s deseti scénkami a představil jejich pokračování.

V letošním roce si vydavatelství Supraphon rovněž připomíná 45 let od vydání jeho první magnetofonové kazety a 30 let od vydání oblíbeného LP Humoriády Felixe Holzmanna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme