Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    Nový program voní tiskem…

    Paní profesorka Věra Lejsková

    Klavíristka, výkonná umělkyně, dříve součást klavírního dua s manželem Vlastimilem Lejskem, propagátorka české hudby za hranicemi naší vlasti, pedagožka, spisovatelka… Ve výčtu by se dalo pokračovat – ale především vynikající člověk vždy ochotný angažovat se pro dobrou věc, žena se smyslem pro humor, umělkyně širokého srdce. Bůh jí dopřál nejen dožít se v relativní pohodě vysokého věku, ale daroval jí schopnost empatie a umění citlivým slovem povzbudit ty, „komu se v srdci stmívá“.

    Věra Lejsková. Foto archiv MelodiaArt

    Ke svým loňským říjnovým devadesátým narozeninám měla od svého milovaného Jesenicka dostat třípatrový dort složený z večerů hudby a krásného slova. Vše bylo připraveno , ale bohužel zasáhla pandemie a kompletní provedení znemožnila.

    A různá „náhradní řešení“ nejsou to pravé, jak ona sama popsala ve fejetonu, který vyšel v Jesenickém týdeníku 2. března 2021 pod názvem Inspirováno covidem. Bezprostřední účast na kulturní akci přirovnala k hostině, při níž si přijdou na své všechny lidské smysly. Nejen sluch a zrak, ale i čich, hmat, chuť…

    Duo Věra Lejsková a Vlastimil Lejsek. Foto archiv

    Nový program krásně voní tiskem, hladíme plyšová sedadla, těšíme se na sklenku vína o přestávce. Slavnostně se nejen oblečeme, ale i naladíme. Jak by tomu mohla konkurovat televize nebo video či CD? Samozřejmě i za ně díky, ale bezprostřední zážitek v koncertním sále nenahradí. Ono fluidum, jež se šíří mezi účinkujícími a diváky, ono zajíklé ticho před bouří potlesku, doznívání všech zážitků v duši.

    Proto musíme všechno brát s optimismem a humorem paní profesorce Lejskové vlastním.

    Paní profesorko, děkujeme Vám za všechno, co jste pro náš kraj – Jesenicko – udělala. Foto archiv

    Nestihli jsme předat třípatrový dárek k devadesátinám v celé své kráse? Vždyť devadesát jedna je vlastně ještě  hezčí číslo, když jde o lidský život. Kéž přinese radost, pohodu, klid v srdci, vědomí, že život stál a stojí dál za to jej žít, pomáhat dobrým slovem a podanou rukou všem, koho máme rádi a kdo to potřebují.

    Paní profesorko, děkujeme Vám za všechno, co jste pro náš kraj – Jesenicko – udělala. A přijměte od nás jako dar ze srdce komponovaný večer Hovory od klavíru, který se uskuteční přesně rok poté, co jsme 26. srpna loňského roku společně s Vámi a třicetiletou společností Fenix oslavili Vaše kulaté životní jubileum (zde).

    Gratulovat přijde mimo jiné známá gerontoložka prof. Iva Holmerová, moderátory večera budou Jiří Holoubek, Václav Žmolík a pianista Jiří Hrubý.


    Komentáře k článku: Nový program voní tiskem…

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,