Hlavní obsah

Dron odhalil skrytý společenský život kosatek

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečné letecké záběry hejna kosatek pomohly vědcům odhalit tajný společenský život těchto ohromujících dravců. Výzkum zjistil, že si tyto velryby vybírají přátele a s přibývajícím věkem se stávají méně společenskými. Studie zveřejněná 16. června v časopise The Royal Society zjistila, že kosatky dravé vytvářejí ve svých hejnech složité sociální struktury. Videozáznam z dronu zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron umožnil nahlédnout do sociálního života kosatekVideo: AP

 
Článek

Až dosud se výzkum sociálních vazeb kosatek zakládal na jejich pozorování v okamžiku, kdy se vynoří nad hladinu. Vědci přitom pozorovali, kteří jedinci se shlukují. Pomocí záběrů z dronu se však týmu podařilo nahlédnout do života kosatek mnohem lépe.

„Pohled do vody z dronu nám umožnil vidět detaily, jako je kontakt mezi jednotlivými velrybami. Naše zjištění ukazují, že dokonce i v úzce propojených skupinách dávají velryby přednost interakci s konkrétními jedinci,” popsal vedoucí autor studie Michael Weiss.

Výběr podle věku a pohlaví

Toto chování přirovnal k dětem na narozeninové oslavě: „Je to jako když vás maminka v dětství vezme na oslavu. Vy jste si tu oslavu sice nevybrali, ale pořád si můžete zvolit, s kým se budete bavit, když už tam budete,” vysvětlil Weiss s tím, že stejně jako lidé budou kosatky trávit více času s těmi členy svého hejna, kterým dávají přednost.

Faktory, které vedou k tomuto jejich rozhodnutí, nejsou zatím zcela jasné. Nicméně studie zjistila, že velryby mají tendenci trávit čas s těmi členy hejna, kteří jsou stejného pohlaví a podobného věku.

Darren Croft z Exeterského centra pro výzkum chování zvířat uvedl: „Byli jsme ohromeni, když jsme viděli, jak velký kontakt mezi velrybami existuje, jak moc se vzájemně dotýkají. U mnoha živočišných druhů, včetně člověka, je fyzický kontakt uklidňující a stres uvolňující aktivitou, která posiluje sociální vazby.”

Vědci podle svých slov odhalili fascinující paralely mezi chováním velryb a jiných savců a už teď se těší na další fáze tohoto výzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám