19. června 2021 • 14:12

Životní kvalifikace Salače! Poprvé bude startovat závod z prvního místa

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motocyklista Filip Salač poprvé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa Moto3 z prvního místa. Devatenáctiletý český jezdec dnes vyhrál kvalifikaci nejslabší třídy šampionátu na Sachsenringu v Německu.



„Za dnešní den jsem strašně rád, protože se mi povedla pole position! Vůbec jsem to nečekal, včera ve druhém tréninku se nám v tom horku nedařilo, takže mým cílem byl postup do druhé části kvalifikace a tam to nějak dát,“ uvedl Salač v tiskové zprávě Autoklubu ČR.

Člen týmu Rivacold Snipers se nakonec díky pátému času z tréninků dostal přímo do druhé části kvalifikace a v té byl nejrychlejší ze všech. Na rozpálené trati se Salač jako jediný dostal pod minutu a 27 sekund.

Druhý Ital Dennis Foggia na něj ztratil 183 tisícin sekundy, přední řadu v neděli doplní Japonec Tacuki Suzuki. Španělský lídr šampionátu Pedro Acosta byl v kvalifikaci až třináctý. Závod Moto3 odstartuje v 11:00.

„Věděl jsem, že při kvalifikaci bude teplo. Nasadili jsme nové pneumatiky hned pro první výjezd v kvalifikaci, to byla správná strategie. Jel jsem hranu hned od začátku a podařilo se mi zajet své první pole position. Jsem za to strašně rád a mám skvělou výchozí pozici na zítra,“ radoval se Salač.

Dosud poslední kvalifikační prvenství vybojoval z českých závodníků Jakub Kornfeil rovněž ve třídě Moto3. Tomu se to podařilo na domácí Velké ceně České republiky v Brně před třemi lety.

Salač byl dosud v kvalifikaci nejlépe šestý. Do druhé startovní řady se prosadil předloni ve Valencii. Letos v květnu dojel v závodu ve Francii druhý a poprvé v MS vystoupil na stupně vítězů. „Teď je potřeba ustát tlak, vybrat správné pneumatiky a půjdu si užít závod. Držte mi palce,“ dodal český jezdec.

V MotoGP skončila série pěti kvalifikačních vítězství Francouze Fabia Quartarara. Svého krajana předčil o 11 tisícin sekundy Johann Zarco, který za ním v průběžném pořadí MS po sedmi závodech na druhém místě zaostává o 14 bodů. Radost z první pole position od loňské Velké ceny České republiky v Brně mu nepokazil ani následný pád.

“Konečně se mi povedlo využít v závěru ideálně pneumatiky. Snažil jsem se jet, co to šlo, až do konce. Uletěl mi předek a nemohl jsem nic dělat. Jenom jsem chránil sebe. Jsem v pořádku,„ řekl Zarco.

Kvalifikace na Velkou cenu Německa, závod mistrovství světa silničních motocyklů na Sachsenringu:

Moto3: 1. Salač (ČR/Honda) 1:26,913, 2. Foggia (It./Honda) -0,183, 3. Suzuki (Jap./Honda) -0,214.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud