Jak přežít horké letní počasí? Dostatečný příjem tekutin je složitější, než se zdá!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. června 2021 14:06

Letní teploty jsou velkou zátěží pro lidský organismus a pitný režim je v horku velmi důležitý. Každý by měl dodržovat dostatečný příjem tekutin a zvláštní pozornost si zaslouží děti a senioři.

Dostatečný příjem tekutin je nezbytný pro správné fungování všech tělesných funkcí. Tím spíše pokud panují tropické teploty. Dehydratace může totiž způsobit akutní problémy i problémy chronické povahy. Je tedy nezbytně nutné dodržovat pitný režim.

Za normálních podmínek je nutné, aby dospělá osoba vypila nejméně jeden a půl litru tekutin, přičemž zbytek doplní konzumací ovoce, polévky a podobně. Takto si člověk zajistí příjem tekutin kolem dvou litrů.

Nejlépe se k pití v horku hodí pramenitá voda, voda z kohoutku, slabé, nejlépe bylinné čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, voda ochucená citrusy, pár jahodami nebo mátou. Alkohol ani černou kávu nelze do pitného režimu započítávat.

Dostatečný příjem tekutin lze u zdravých osob ověřit močí. Na záchod by měl člověk chodit v přiměřených intervalech a vyloučená tekutina by měla mít odpovídající objem a světle žlutou barvu. Známkou nebezpečné dehydratace u dítěte může být viditelný propad měkkých míst na dětské hlavičce na styku lebečních kostí nebo snížené napětí kůže.

Při nedostatku tekutin se dostaví akutní příznaky. Patří mezi ně bolest hlavy, únava, malátnost, pokles výkonnosti a koncentrace. Při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. Dehydratací se také zvyšuje riziko vzniku infekce močových cest, zánětu slepého střeva, některých druhů rakoviny i kardiovaskulárních chorob.

Nejvhodnějším nápojem je čistá voda, ale člověk si může dopřát i jiné nápoje. U pití je ale potřeba zohlednit věk a charakter činnosti. Jiné nápoje potřebuje obézní osoba se sedavým zaměstnáním, a jiné nápoje si za stejných tepelných podmínek může dovolit sportující štíhlý člověk. Nadměrně sladké nápoje neprospějí nikomu, ale pro obézního znamenají zbytečnou kalorickou zátěž.

Nedoporučuje se naopak pít různé „soft drinky“. Jsou to různé kolové nápoje, energetické nápoje, nektary a podobně. Důvodem je cukr, který pouze umocňuje pocit žízně. Navíc tyto nápoje značně poškozují zubní sklovinu. Alkohol ani káva se do pitného režimu nepočítají.

Témata: Počasí Léto nápoje