Slavný rakouský vojevůdce Gideon Ernest Laudon, bojující mimo jiné ve službách císařovny Marie Terezie, knihovnu založil na svém zámku Bečváry, který získal za své vojenské úspěchy Rakouska proti Prusku v sedmileté válce.

„Současný vlastník, Národní muzeum, chtěl uložit celou sbírku do svého depozitáře v Terezíně. Město získalo její část, asi 1000 knih, do výpůjčky,“ řekla Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra a Laudonovy expozice, kde je část sbírky k vidění.

Hodnota? Nevyčíslitelná

Laudonova knihovna je jednou z největších sbírek knih z 18. století s vojenskou tematikou v Evropě. Obsahuje i cestopisy, knihy o historii či politice. Pod některými je generál osobně podepsán. Knihy jsou natolik cenné, že obsah je veřejnosti zapovězen a shlédnout je možné jen jejich hřbety.

„Chceme však vybrané knihy nafotit do digitální podoby a lidé si je budou moci prohlédnout alespoň na multimediálním kiosku,“ sdělila Radka Bobková.

Raritou novojičínské expozice je i generálova socha v životní velikosti, vytištěná na 3D tiskárně. Jde o největší „sochu“ svého druhu v Česku.

Zemřel na zápal plic

Laudon je s Novým Jičínem pevně spjat. Párkrát město navštívil, dokonce při jedné návštěvě údajně uspořádal turnaj ve střelbě, kde se poměřil s místními.

Jeho knihy jsou k vidění v domě, který vlastnil a kde strávil poslední chvíle svého života. Postihl ho záchvat neznámého původu a ze své postele už nevstal. Nakonec zemřel na zápal plic.

„Ach, nemějte mě za takového slabocha a nedělejte ze mne prosťáčka,“ zněla prý jeho poslední slova.

VIDEO: Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy.

Video
Video se připravuje ...

Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií